Pred 350 rokmi zomrel francúzsky dramatik Molière

Za zakladateľa klasickej divadelnej komédie je považovaný jeden z najväčších dramatikov histórie vôbec Jean-Baptiste Poquelin, známy ako Molière.

17.02.2023 12:00
Molière Foto:
Litografia Adolfa Menzela zobrazujúca Molièra.
debata

Hry tohto francúzskeho autora, ktorý zomrel 17. februára 1673, si berú na paškál ľudské nešváry ako lakomstvo, domýšľavosť či pokrytectvo, vypredávajúc divadelné hľadiská už vyše 300 rokov. K najznámejším z jeho viac ako 30 divadelných hier patrí Lakomec, Mizantrop, Zdravý nemocný, Tartuffe, Don Juan a kamenný hosť či Scapinové šibalstvá. Vplyv Molièra bol v jeho vlasti taký, že o francúzštine sa niekedy hovorí ako o „jazyku Molièra“.

Molièrove diela boli na svoju dobu veľmi odvážne v kritike spoločenských pomerov, zosmiešňoval šľachtu a jej snobskú morálku aj náboženské pokrytectvo. Zápletka komédií nebola väčšinou príliš dômyselná, prednosťou hier je však jazyk a vtip.

burlive vysiny Čítajte viac Recenzia: V Búrlivých výšinách sa na scéne aj blýska. Skvelá inscenácia v Trnave

Podľa niektorých bádateľov Molièrove diela v 18. storočí podkopali legitimitu tradičných inštitúcií a predpripravila pôdu pre francúzsku revolúciu. Niektoré postavy a frázy z Molièrových diel sú navyše natoľko známe, že sa zakotvili aj do bežnej reči – napríklad slovo harpagon pre lakomca.

O jeho živote sa dochovalo veľmi málo priamych záznamov, on sám si nepísal denník, nie je známa žiadna jeho korešpondencia a jeho krstný list bol nájdený až v roku 1820. Jean-Baptiste Poquelin, ktorý bol pokrstený 15. januára 1622, sa narodil do rodiny dvorného čalúnnika a mešťana. Otec síce nepatril k najbohatším ľuďom v meste, napriek tomu umožnil synovi kvalitné vzdelanie v clermontskej jezuitskej škole, kde sa učil gréčtinu, latinčinu aj divadlo. mal tiež vyštudovať právo v Orleánse, podľa historikov je ale možné, že si tento diplom kúpil.

V roku 1643 spoluzaložil L'Illustre Theatre (Slávne divadlo), s ktorým už pod pseudonymom Molière kočoval po francúzskom vidieku. Neskôr sa stal jeho riaditeľom. Cieľom jeho súboru bolo presadiť sa v Paríži. Tento zámer sa mu ale nepodaril, súbor sa rozpadol a sám Molière skončil vo väzení pre dlžníkov.

koncert na želanie Čítajte viac Recenzia: Ďalší experiment v SND je našťastie pochopiteľnejší ako Kocúrkovo

Zvrat v jeho kariére nastal najskôr v roku 1658, keď jeho divadelná spoločnosť uviedla v Rouene hru uznávaného dramatika a básnika Pierra Corneilla. Vďaka jeho uvedeniu získal priazeň kráľovho brata a možnosť hosťovať v Malom bourbonskom paláci.

Neskôr sa stal obľúbencom kráľa Ľudovíta XIV. a spoločne s hudobným skladateľom Jeanom-Baptistom Lullym začal organizovať kráľovské slávnosti. Ľudovít XIV. mu udelil kráľovský dôchodok a jeho divadelný súbor sa mohol pýšiť označením „divadelná spoločnosť kráľova“.

Prvými väčšími úspechmi potom boli komédie Smiešne preciózky z roku 1659 a Škola pre ženy z roku 1662. Prelomom potom bola satirická veršovaná komédia Tartuffe, ktorá mierila na cirkev a bola až do roku 1669 zakázaná. Ide pravdepodobne o Molièrovo najvýznamnejši­e dielo.

Takmer v každej zo svojich hier Molière tiež hral, naposledy v komédii Zdravý nemocný, pri ktorej tretej repríze vo februári 1673 v Paríži skolaboval a krátko nato zomrel. Mal 51 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #literatúra #dráma #Moliére