Nové knihy pre chvíle napätia: húževnatí detektívi, zúfalí vedci aj prekvapení mafiáni

Detektív, ktorý musí byť húževnatý ako „púštna hviezda", kvet, ktorý rastie na hrobe štvorice obetí. Zlo, čo sa nezastaví pred ničím. Jazykovedec na pokraj vraždy a samovraždy. Keď dieťa klame, lebo priznať pravdu by znamenalo prísť o všetko. A k tomu originál slovenské mafiánske balady o ľuďoch, ktorí si mysleli, že ich práve stretlo nečakané šťastie.

25.03.2023 10:00
kniha do polnoci doma Foto:
T. M. Logan: Do polnoci doma
debata

Michael Connelly: Púštna hviezda

Michael Connelly: Púštna hviezda Foto: Slovart
kniha pustna hviezda Michael Connelly: Púštna hviezda

Harry Bosch sa na sklonku kariéry vracia k svojej „bielej veľrybe" – nedoriešenému prípadu, ktorý ho stále máta. Musí nájsť a potrestať vraha, ktorý pre peniaze vyvraždil rodinu s dvoma deťmi. No aby to dosiahol, musí sa pokúsiť zachrániť čerstvo obnovené oddelenie neuzavretých prípadov, ktoré stojí a padá na odhalení toho, kto zabil sestru vplyvného mestského politika. Obe rodiny potrebujú satisfakciu, Bosch to teda nesmie vzdať. Musí byť húževnatý ako „púštna hviezda", kvet, ktorý rastie na hrobe štvorice obetí v Mohavskej púšti a nezabije ho ani sucho, ani horúčavy, ani nočný mráz.

Bernard Minier: Lucia

Bernard Minier: Lucia Foto: Lideni
kniha lucia Bernard Minier: Lucia

Zlo sa nezastaví pred ničím. Preto ho musí zastaviť ona. Skupina študentov kriminológie odhalí existenciu vraha, ktorý svoje obete aranžuje podľa renesančných obrazov. Je možné, že vraždil znova? Keď polícia nájde brutálne ukrižovaného madridského vyšetrovateľa, zdá sa, že sa nemýlili. Jeho partnerka Lucia Guerrero sa s pomocou študentov púšťa do zložitého vyšetrovania. Spoločne budú čeliť svojim najhorším obavám, vlastnej minulosti – a pravde, ktorá je odpornejšia než všetky zverstvá z legiend a mýtov.

Pascal Mercier: Perlmannovo mlčanie

Pascal Mercier: Perlmannovo mlčanie Foto: Premedia
kniha Perlmannovo mlčanie Pascal Mercier: Perlmannovo mlčanie

Jazykovedné sympózium v hoteli na ligúrskom pobreží koncom jesene. Uznávaný lingvista Philipp Perlmann očakáva slávnych kolegov a pritom si uvedomuje, že v pracovnom živote už nemá čo povedať. Opovrhovanie akademickým svetom a životná kríza menia kolegov na hrozivých protivníkov. Perlmann sa ukrýva v hotelovej izbe a každým dňom sa dostáva do čoraz zúfalejšej situácie, ktorá ho privádza do víru lží a na pokraj vraždy a samovraždy. Napínavý psychologický, jazykovo brilantne spracovaný román.

Jasmína Houdek Pavel Houdek moderna sebaobrana Čítajte viac Kniha ako zbraň alebo moderná sebaobrana

T. M. Logan: Do polnoci doma

T. M. Logan: Do polnoci doma Foto: Tatran
kniha do polnoci doma T. M. Logan: Do polnoci doma

Piati šli do lesa, vrátili sa iba štyria. Pyšní rodičia Andy a Laura dovolia synovi ísť s priateľmi osláviť úspešné skúšky. Netušia, že zakrátko prežijú nočnú moru. Connor nedodrží stanovenú večierku. Čo je však horšie, niečo skrýva, klame a jeho lži nezvratne zmenia život piatim rodinám. Priznať pravdu by znamenalo prísť o všetko. Dynamický triler, v ktorom jedno prekvapenie strieda druhé. Z pohľadu rodičov odkrýva obavy o deti, ktoré chcú byť rýchlo dospelé, aj nástrahy číhajúce na mladých dychtiacich po zábave.

Dušan Taragel: Mafiánske balady

Dušan Taragel: Mafiánske balady Foto: Slovart
kniha Mafianske balady Dušan Taragel: Mafiánske balady

Všetci zomrieme, nikto však nevie kedy, kde a ako. Nevedia to ani hlavné postavy románu. Nález mŕtvoly zahrabanej v lese ich spojí do reťazca osudových udalostí. Aký rodinný život majú na Slovensku mafiánski vrahovia? Prečo bývalá miss Humenné ušla z Londýna do Bystrice? Treba zodvihnúť telefón, keď po rokoch volá bývalá láska? Je dobrý nápad zatúžiť po žene, ktorej erotické fotky nájdete v cudzom mobile? Je smrť iba náhoda? Akčný román o posledných dňoch a hodinách života siedmich ľudí, ktorí uverili, že ich postretlo šťastie. Knihu napísanú originálnym štýlom dopĺňajú originálne Danglárove ilustrácie.

kniha Mafianske balady Čítajte viac Kniha týždňa: Mafiánske balady o nečakanom šťastí

Lars Kepler: Pavúk

Lars Kepler: Pavúk Foto: Ikar
kniha pavuk Lars Kepler: Pavúk

Pred troma rokmi dostala Saga Bauerová pohľadnicu, v ktorej sa neznámy odosielateľ vyhrážal deviatimi bielymi nábojmi, jeden je určený pre inšpektora Joona Linnu. Zachrániť ho vraj môže jedine Saga. Čas však pokojne plynie a z hrozby sa stane bezvýznamná provokácia. Až kým na malom ostrove nenájdu telo rozpustené v kyseline a vedľa bielu nábojnicu. Vrahov odkaz je jasný. Ďalšia obeť bude nasledovať, ak sa vyšetrovateľom nepodarí rozlúštiť zložité hádanky. Dá sa to zastaviť? Čo ak sa sami chytia do jeho siete?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy