Zomrel kronikár Záhoria, spisovateľ a lekár Anton Gúth. Posledná rozlúčka bude v sobotu v Malých Levároch

Bolo to len nedávno, v januári tohto roka, čo vyšiel v magazíne Pravdy rozhovor s Antonom Gúthom o jeho novej knihe Keď je nedeľa, musíme mať vianočku. Článok sme nazvali Bez Záhorákov by nebolo Slovenska, čo bolo vlastne aj Gúthovo krédo. Miloval Záhorie a jeho nárečie. Spomínal, že aj keď sa presťahovali do Bratislavy, len čo sa za nimi zavreli dvere, už doma s rodinou hovorili len "našú rečú".

17.05.2023 09:58
Anton Guth Foto:
Anton Gúth bol doktor, ale aj Záhorák a spisovateľ.
debata (4)

Profesor Anton Gúth bol síce známy najmä ako rehabilitačný lekár, no veľa energie venoval aj písaniu. Kedysi sme informovali o jeho slovníku nárečia z Levár a vedelo sa, že vo výskumoch pokračuje. Počúval rodákov, zbieral príbehy a spracoval ich v historickom románe. Zvečnil v ňom, okrem iného, aj veľa záhoráckych slov a výrazov.

Román mu vyšiel, keď sa stal sedemdesiatnikom (narodil sa 11. júna 1951 v Malých Levároch) a veľmi sa z neho tešil. Veď v ňom mal aj svoje kresby! Knihu síce ilustrovala Galina Lišháková, ale obrázky dopĺňali aj Gúthove diela – rôzne skice zo Záhoria, z konkrétneho života v jeho rodnej dedine.

anton guth hajnerichuv a tutanchamonuv vuz Čítajte viac Bez Záhorákov by nebolo Slovenska. Otestujte svoju záhoráčtinu

V rozhovore povedal, že sa kedysi rozhodoval medzi maliarstvom a medicínou a že otec chcel, aby išiel študovať medicínu a mal v rukách remeslo. Po každej skúške vraj potom niekoľko dní relaxoval kreslením. A tak to mal po celý život, kombinoval medicínu a umenie, písal, kreslil, uvažoval. Vyzeralo to, že má ešte veľa plánov – v jednej aj druhej oblasti svojho života – ale v nedeľu prišla neľútostná správa o tom, že Anton Gúth zomrel.

Nedá sa napísať, že po dlhej ťažkej chorobe (hoci diagnóza bola zdrvujúca), lebo sa to stalo príliš rýchlo. Od toho dňa, čo som mu písala, že rozhovor práve vyšiel a že mu želám šťastný nový rok, neuplynulo ani celých päť mesiacov. Človek sa náhle vytratí, srdcia zamrú, ale Gúthova kniha mi tu leží na stole a množstvo ľudí o ňom pekne hovorí. Posledná rozlúčka s Antonom Gúthom bude v sobotu 20. mája o 14. hodine v jeho milovaných Levárkach, ako hovoril Malým Levárom.

4 debata chyba