Spisovateľ a režisér Peter Krištúfek nestihol zostarnúť. Dnes by mal 50

Spisovateľ Peter Krištúfek nešoféroval, radšej volil verejnú dopravu. V rozhovore z roku 2010 mi však povedal, že cestuje veľmi rád, že obľubuje najmä severské krajiny, ale teší ho aj cestovanie po Slovensku. Pozývajú ho na rôzne besedy, diskusie, rád sa stretáva s čitateľmi. Práve na takejto ceste ho zastihla predčasná smrť. Zahynul tragicky pri nehode autobusu, ktorý štartoval v Banskej Bystrici. Bolo to 23. apríla 2018.

23.06.2023 08:00
Peter Kristufek Foto: ,
Spisovateľ Peter Krištúfek.
debata

Všetkým priateľom a fanúšikom stislo srdce. Veď mal iba 44 rokov! Malú dcérku, množstvo plánov a bol to aj veľmi príjemný človek. Mierny, láskavý, ústretový. V knihách ironizoval, bol kritický, naliehavý, ale v živote sa správal ako pozorovateľ – tichý úsmev, vnímavé oči, priateľský stisk ruky.

Peter Krištúfek Čítajte viac Pri dopravnej nehode zahynul spisovateľ a režisér Peter Krištúfek

Zo šepkára našepkávač

Peter Krištúfek sa narodil 23. júna 1973 v Bratislave, vyštudoval réžiu na VŠMU, robil filmy, písal scenáre, knihy, ale mal ešte viac talentov aj záujmov. Prekvapilo ma, keď mi povedal, že najprv študoval dva roky biológiu. Len som oči otvárala, keď sa mi zdôveril, že miluje hmyz! Pútavo rozprával o hmyzej ríši, ktorá je plná krásy, čarovných detailov a fungujú v nej celkom iné mechanizmy, ako u ľudí, často možno dokonalejšie.

Krištúfek sa potom, už ako spisovateľ, aj na ľudské spoločenstvo pozeral ako na veľké mravenisko, optikou detailu. Prepracovával sa k široko koncipovaným dielam, ale hneď na začiatku (2008) upozornil na seba satirickým románom Šepkár, ktorý sa stal literárnou udalosťou. Kniha aj dobre vyzerala, zásluhou výtvarníčky Kataríny Slaninkovej, a sviežo korešpondovala s vtedajšou situáciou v spoločnosti.

Iveta Grófová Čítajte viac Po Krištúfkovi sa filmu Ema a Smrtihlav ujala Iveta Grófová

Išlo o muža, ktorý je šepkárom v divadle, ale stane sa asistentom politika a našepkáva jemu. Námet románu o šedých eminenciách je stále aktuálny. Vtedy sme robili tuším aj ten prvý rozhovor s Petrom Krištúfkom, kde som ho pre seba objavovala a verím, že môžem povedať, že sme sa spriatelili. Istý čas nám aj písal do magazínu Pravdy stĺpčeky. Jeho názory boli mierotvorné, veľmi ľudské.

Petra Krištúfka v tvorbe fascinoval vývoj... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Peter Krištúfek Petra Krištúfka v tvorbe fascinoval vývoj sveta, najmä to, aká zradná a nevyspytateľná môže byť naša pamäť.

Mal Zlatú varešku

Peter Krištúfek bol veľmi pracovitý, stále premiéroval novinky, a tak sme sa pomerne často stretávali. Raz to bolo aj v reštaurácii na Hviezdoslavovom námestí, kde sme robili rozhovor v trojici, aj s kolegyňou Katkou Sedlákovou. Pri tej príležitosti musím spomenúť, že Peter Krištúfek bol aj výborný kuchár a milovník dobrého jedla. Spolu s Dadom Nagyom viedli gurmánsku partiu, ktorá mala jedenásť členov. Peter získal aj ocenenie Zlatá vareška za pudingové jedlo, ktoré dokázal uvariť bez škrobu. V kuchyni naraz varil aj písal.

O svojej kuchárskej vášni veľmi rád rozprával, rovnako ako o svojej rodine. Jeho mama Zora Krištúfková bola známa scenáristka a tiež pozoruhodná žena. Bola však, na rozdiel od tichého Petra, skôr nápadná. Kam prišla, každý si ju všimol, bola príťažlivá, kamarátska, srdečná a komunikatívna. Raz sme robili aj dvojrozhovor s Petrom a jeho mamou Zorou do magazínu Pravdy. Práve pršalo, fotili sme ich pod dáždnikom a všetci sme sa smiali, lebo Zora Krištúfková bola nákazlivo veselá.

V tom čase spolu robili televízny film Dlhá krátka noc, mama napísala scenár a syn režíroval (a robil hudbu). Vždy túžil spolupracovať s mamou a aj sa mu to splnilo. Sny sa často plnili. Keď obedoval s priateľmi na balkóne sídliskového domu, rozmýšľal, či ich niekto nepozoruje a či si ich tým neprisvojuje. Túto tému chcel urobiť a aj nakrútil film Viditeľný svet, kde hlavnú úlohu hral Ivan Trojan.

Rodina Petra Krištúfka je rozvetvená, mnohí jej členovia sú známi. Ja som ešte poznala aj spisovateľovho otca, lekára, ktorý je tiež veľmi sympatický človek. Napísal aj knihu z lekárskeho prostredia a vtedy sme sa zasa stretli v trojici s Petrom a s ním. Peter bol rodinne založený človek, hoci vnútorne slobodný, potreboval byť spätý s priateľmi, s blízkymi a tie putá nepretrhla ani smrť. Má päťdesiat, nestihol, žiaľ, zostarnúť, ale bilancia jeho života je bohatá.

Knihy Petra Krištúfka

poviedky Nepresné miesto

poviedkyVoľným okom

poviedky Mimo času

novela Hviezda vystrihnutého záberu

román Šepkár

román Blíženci a protinožci

zbierka poézie 75W

román Dom hluchého

román Atlas zabúdania

zbierka poviedok Morytáty

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #režisér #spisovateľ #peter krištúfek