Po Debne stvorila kráľovná švédskej krimi Camilla Läckbergová a mentalista Henrik Fexeus napínavý Kult

Keď pred časom spojili sily kráľovná severského krimi Camilla Läckbergová a jeden z najvyhľadávanejších švédskych mentalistov Henrik Fexeus, bolo jasné, že vzniká supertím.

12.07.2023 07:00
Camilla Läckberg a Henrik Fexeus Foto:
Švédski autori Camilla Läckberg a Henrik Fexeus napísali krimiromán Debna
debata

Cieľom bolo napísať krimitrilógiu o policajtke Mine, ktorej pomáha s vyšetrovaním rafinovaných zločinov celebritný mentalista Vincent. Vlani vydavateľstvo Slovart vydalo prvý diel Debna, teraz vyšlo voľné pokračovanie s podobne úsečným názvom – Kult. Aj to do slovenčiny preložila Mária Bratová.

Ako žijú Švédi

Kým prvý diel sa zaoberal vraždami, ktoré súviseli s rôznymi kúzelníckymi trikmi, teraz sa detektívka začína v momente, keď zo štokholmskej škôlky zmizne päťročný Ossian. Aj ten, kto nečítal Debnu, prípadne už zabudol, čo sa v predošlej knihe odohralo, pochopí všetko podstatné (prípadne dostane chuť prečítať si, ako sa svojrázna vyšetrovateľka Mina, ktorá má chorobný strach z baktérií, nečistoty a celkovo zbytočných dotykov dala dokopy s čudáckym mentalistom Vincentom). Od minulého prípadu uplynuli dva roky, Mina a Vincent sa celý čas nevideli, no jeden na druhého neustále myslia.

Camilla Läckberg a Henrik Fexeus Čítajte viac Kráľovná švédskej krimi Camilla Läckberg: Psychopati a temný humor, to je naše

V policajnom tíme sa tiež všeličo udialo – šéfka Julia už nevie vydržať doma na materskej, a tak rada bábätko zverí do opatery (vydesenému) manželovi a s elánom sa vracia do práce, kolega Peder ostatných neustále otravuje videami svojich malých trojčiat, Christer všade vodí svojho verného psa Bosseho a pribudne aj nová postava, Adam. Okrem prípadu únosov detí – pretože neostane len pri jednom – sa v knihe nenápadne riešia aj najrôznejšie rodinné a vzťahové konštelácie, politická korektnosť či rasizmus. Aj vlastní kolegovia občas majú nevhodné poznámky voči Adamovej farbe pleti a pýtajú sa, odkiaľ pochádza, čo černocha narodeného vo Švédsku prirodzene popudzuje. Pomedzi riadky sa tak dozvedáme o premenách súčasného Švédska a Švédov.

Camilla Läckberg, Henrik Fexeus: Kult Foto: Slovart
Kult, Camilla Läckberg, Henrik Fexeus Camilla Läckberg, Henrik Fexeus: Kult

A samozrejme, v druhej časti trilógie sa čoraz viac dozvedáme o minulosti Miny. Ukazuje sa, že aj táto samotárka kedysi mala rodinu a do deja zasiahne aj jej tínedžerská dcéra a odcudzená matka. Aj Mina, ktorá často pôsobí, akoby nemala žiadne city, však pocíti strach, keď sa jej dieťa nechtiac zapletie do komplikovaného prípadu a ocitne sa v nebezpečenstve. Dokonca aj policajt Ruben zistí, že je otcom dcéry, a to už desaťročnej! Zrazu aj on únosy detí vníma celkom inak.

Aj falošné stopy

Pomedzi všetky vzťahové prepletence pribúda jeden únos päťročného dieťaťa za druhým, až sa Mina rozhodne do pátrania zapojiť osvedčeného Vincenta. Policajný tím je zdesený, keď nedokáže zabrániť vraždám a obáva sa, ako to zneužijú médiá či populistickí politici. Objavujú sa rôzne stopy a smery pátrania, no nevedú náhodou len do slepej uličky? Ako s prípadmi súvisí tajomná mediálna hviezda Nova? Podobne ako pri Debne, aj túto kriminálku je ťažké pustiť z ruky, aj keď má 539 strán. Nuž, nenadarmo má Camilla Läckbergová na konte vyše 20 detektívok.

Keď som s oboma švédskymi autormi robila vlani vo februári rozhovor, priznali, že ich tvorivá spolupráca funguje výborne. Zrejme preto, že sa poznali už 14 rokov a hoci Camilla si pôvodne myslela, že lepšie sa jej píše samej, vo dvojici si vždy mohli vybrať ten lepší nápad. Mentalista Fexeus, ktorý knižne debutoval v roku 2007 s titulom Naučte sa čítať myšlienky, oceňuje široké Läckbergovej znalosti zo psychológie či forenzných vied. S humorom vtedy poznamenal, že kým stretol Camillu, bol nevinný. Autorka vtedy dodala, že ho v mnohých veciach podnecovala, pretože ju vždy zaujímali otázky typu, koľko trvá, kým telo zotlie a ako sa dajú tieto fakty využiť vo vyšetrovaní.

Aj pri knihe Kult teda Vincent dokáže zužitkovať fakt, že na jednom mieste v parku rastie zelenšia tráva než inde – a objaviť tak nečakane ďalšiu mŕtvolu. Hoci mŕtvymi telami sa to v knihe priam hemží, nepôsobí desivo. Kým v Debne čitateľ získa množstvo informácií o najrôznejších kúzelníckych trikoch, tu sa dozvie zaujímavosti o sektách či šachu. Odpustí tak aj drobné prekladateľské chybičky – v knihe napríklad až príliš často postavy „vypúlia oči“ alebo „zaodŕhajú“ (iste existujú aj sympatickejšie synonymá).

Absolútne vhodný tip na čítanie k vode alebo ako alternatíva k tisíckrát videným televíznym reprízam. Hlavne ak vás podobne ako autorské duo bavia psychopati a temný humor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krimi #kult #Camilla Läckbergová #Mentalista #Henrik Fexeus #Debna