Poznáte päť najlepších slovenských kníh? Je tu finálová päťka Anasoft litera

Slovenská literárna cena Anasoft litera sa udeľuje za najlepšiu pôvodnú prózu. V priamom prenose Rádia Devín dnes vyhlásili štyri finalistky a jedného finalistu. Tohtoročným textom nechýba hravosť a nadhľad, rozhodovanie preto nebolo ľahké. Porotcovia nakoniec narazili na limity osobného vkusu.

05.09.2023 15:00
Anasoft litera 2023 finálová 5 Foto:
Päť najlepších slovenských próz 2023 vo výbere Anasoft litera.
debata

Zo širšieho výberu porota do finále posunula prózy Jany Bodnárovej, Jakuba Juhása, Dominiky Moravčíkovej, Veroniky Šikulovej a Sone Urikovej.

Najprv desiatka, teraz finálová päťka

Tohtoročná odborná porota slovenskej literárnej ceny Anasoft litera pracovala v zložení Denisa Ballová, Zuzana Bariaková, Petr Borkovec, Magdalena Bystrzak a Renáta Deáková. Už v marci tohto roku vybrala zo 123 slovenských prozaických kníh vydaných v uplynulom roku desiatku tých umelecky najzaujímavejších. V utorok 5. septembra svoj výber zúžila na 5 finálových titulov. Autorka alebo autor jednej z nich sa v októbri stane 18. laureátkou alebo laureátom ceny Anasoft litera a získa finančnú odmenu 10 000 eur od generálneho sponzora ceny softvérovej spoločnosti ANASOFT.

Finálová päťka Anasoft litera v abecednom poradí:

  • Bodnárová, Jana: Patchwork v bielej, Aspekt 2022
  • Juhás, Jakub: PS, RUBATO 2022
  • Moravčíková, Dominika: Dom pre jeleňa, KK Bagala 2022
  • Šikulová, Veronika: Líštičky majú rady teplo, Vydavateľstvo SLOVART 2022
  • Uriková, Soňa: Dôvod na radosť, KK Bagala 2022
desiatka anasoft knihy na sebe Čítajte viac Poznáme desať najlepších slovenských kníh roka

Hravosť, nadhľad, sebairónia

„Vo finálovej päťke prevládajú mladé hlasy. Silnou tendenciou je príklon k autofikcii. Základným východiskom v druhom kole rozhodovania bol čitateľský zážitok, a to napriek tomu, že porota narazila na limity a možnosti osobného vkusu. Ide o rozsahovo krátke, nie vždy žánrovo ukotvené prózy, ktoré tematizujú vzťahy cez optiku osobnej kartografie, oscilujú medzi protikladnými životnými postojmi – rezignáciou a vitalitou. Nechýbajú ani knihy o procese písania, ani o skúsenosti ženského subjektu vo všedných i náročných životných situáciách. Textom však nechýba hravosť, nadhľad alebo sebairónia,” zdôvodnila porota.

Desiatka Anasoft litera foto Juraj Starovecky Čítajte viac Najlepší spisovatelia sú na festivale. S kým sa bude debatovať o knihách?

Zdalo by sa, že pre piatich porotcov vybrať päť kníh nebude taký problém. Každý si presadí svojho favorita a hotovo. Lenže takto literárna súťaž Anasoft nefunguje. Podľa toho, čo odznelo v živom vysielaní Rádia Devín, by si z porotcov – literátov, mali vziať príklad aj politici – a hneď nám bude hej! V čom?

Poprvé: poctivá príprava (porotcovia prečítali všetkých 123 tohtoročných súťažných kníh s vlaňajším vročením). Po druhé: vzájomne sa počúvali(a dokonca si názory svojich kolegov cenia). Po tretie: nerobili unáhlené rozhodnutia (debata o finálovej päťke sa vraj ťahala po dva dni celé hodiny). Po štvrté: vzájomne rešpektujú svoje iné skúsenosti a postoje (zloženie poroty je pestré). Po piate: v debate používajú argumenty (vedia, že o svojom názore kolegov môžu, ale nemusia presvedčiť). Po šieste: výsledkom ich práce je kompromis a nikto z toho nemá pocit prehry (naopak, o kompromis sa vedome po celý čas snažia). No a po siedme (pre šťastie): pri práci sa vedia odosobniť, zvlášť pri tej zodpovednej (heslom poroty bolo: zabudnite, kto to písal, pozerajte, čo a ako píše teraz).

Prečo čítať slovenské knihy?

A prečo by mali ľudia čítať slovenské knihy? Odpoveď je jednoduchá: lebo sú dobré. Máme veľa skvelých spisovateľov a spisovateliek rôznych žánrov a literárna súťaž slúži práve na to, aby sa ich diela dostali verejnosti viac do povedomia.

Podľa českého kritika Petra Borkovca treba slovenskúä prózu čítať preto, že v krátkych textoch je silnejšia ako česká. Podobne to vidí aj literátka a prekladateľka Renáta Deáková v porovnaní s Maďarskom, kde sa sústreďujú skôr na veľké romány. Ako spomenula, zaujímavá je nielen finálové päťka, ale celá desiatka Anasoft litera a určite stojí za to popremýšľať spolu s autormi nad témami a problémami, ktoré máme všetci spoločné. Denisa Ballová dodáva, že dôvodom na čítanie je hlavne silný ženský hlas, ktorý počuť v súčasnej slovenskej literatúre, pretože je veľmi inšpiratívny.

Jedným z mladých, ale silných ženských hlasov je Dominika Moravčíková, ktorej kniha Dom pre jeleňa sa dostala do finálovej päťky. „V tejto knihe mi ani vidiecke prostredie a jeho rituály, ani partizáni a vojna, ani premeny človeka v zviera, ten mýtický závan, nič z toho nezakrýva súčasnosť. Táto kniha je skrytá reflexia doby plnej zmien, ktorú žijeme a blížiacich sa koncov všeličoho. Je to kniha plná intimity, osamelosti, strachu aj zvláštnej fantázie a obrazov, je taká temná a ponurá, ako hudba, ktorú počúvam z izby mojich dcér,“ komentoval český kritik Petr Borkovec.

Hlasujte v Cene čitateľov

Verejnosť stále môže elektronicky hlasovať v Cene čitateľov a čitateliek, a to medzi všetkými desiatimi nominovanými titulmi, ktoré sa do finále nedostali.

Desiatka Anasoft litera 2023 v abecednom poradí:

  • Bodnárová, Jana: Patchwork v bielej, Aspekt 2022
  • Juhás, Jakub: PS, RUBATO 2022
  • Liptáková, Slavka: Krajina matiek, Petrus 2022
  • Martinčok, Dušo: Niekto sa nájde, Zrejme 2022
  • Moravčíková, Dominika: Dom pre jeleňa, KK Bagala 2022
  • Rosová, Michaela: Nepokojní spáči, Artforum 2022
  • Spevák, Jakub: Po funuse, KK Bagala 2022
  • Šikulová, Veronika: Líštičky majú rady teplo, Vydavateľstvo SLOVART 2022
  • Taragel, Dušan: Mafiánske balady, Vydavateľstvo SLOVART 2022
  • Uriková, Soňa: Dôvod na radosť, KK Bagala 2022
kniha dom pre jelena Čítajte viac Kniha týždňa: Dom pre jeleňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anasoft litera 2023