Madisonské mosty pokračujú. Kam vedie Tisíc poľných ciest?

Ak poznáte Madisonské mosty - či už ako slávny film s Meryl Streepovou a Clintom Eastwoodom, alebo ako knihu - možno neviete, že romantický príbeh Francescy a Roberta má svoje pokračovanie. Autor Robert James Waller k nemu po desiatich rokoch od prvého vydania príbehu zrelej lásky napísal epilóg pod názvom Tisíc poľných ciest (vydalo vydavateľstvo Lindeni, 2023). A keďže v ňom ide o lásku zrelú, ak máte do päťdesiat, radšej si ho odložte na neskôr. Ak to, pravda, dovtedy vydržíte...

16.09.2023 09:00
debata
Robert James Waller: Tisíc poľných ciest Foto: Lindeni
tisic polnych ciest Robert James Waller: Tisíc poľných ciest

Osamelý muž

Kam teda Francescu a Roberta zavedie tých Tisíc poľných ciest? Spoja sa konečne ich životy po rokoch, aj keď im to osud nedoprial už skôr? Farmárova žena Francesca pred šestnástimi rokmi dala prednosť rodine pred láskou. Na svojho milenca však zďaleka nezabudla. Hoci spolu strávili len pár dní, otvoril jej nový svet, vďaka ktorému mohla ďalej dýchať. Dnes už svojho manžela pochovala a deti sú dospelé a samostatné. Napriek tomu zostáva stále žiť na rodinnej farme. Veď čo keby sa odrazu na príjazdovej ceste zjavil on? Manžel Francesce s pobavením vravieval, že kým všetci okolo nej starnú, ona sa nemení. Pravdaže sa mení, vie to, ale snaží sa byť v dobrej kondícii, aby vyzerala ako vtedy. Alebo aspoň približne. Veď tie šaty, čo mala, jej ešte vždy padnú.

Roberta Kincaida začína jeho štýl osamelého jazdca pomaly dobiehať. Ako fotograf a vojnový veterán prežil toho veľa. No žien v jeho živote až tak veľa nebolo. V knihe Tisíc poľných ciest stretneme dve. Ale iba kvôli jednej z nich by bol ochotný všetko vo svojom živote zmeniť – vtedy a aj teraz. Nájdeme ho vo chvíli, keď ostrieľanému mužovi, ktorý bol večne na cestách, robí najbližšiu spoločnosť jeho pes. Pomenoval ho príznačne pre svoj život – Cesta. A tak osamelý kovboj pozbiera v sebe odvahu, aby poslednýkrát zakrúžil nad hlavou lasom. Naštartuje svoje staré auto a vyrazí na cestu, ktorú mal možno prejsť už dávno.

Trailer filmu Medisonské mosty

Listy, čo nikto nečíta

Robert Kincaid rešpektoval rozhodnutie Francescy Johsonovej, ktorá sa pred rokmi vzdala vlastného šťastia pre šťastie svojej rodiny. Stále má však odložené fotografie, ktoré jej spravil v tie dni, ktoré patrili len im. A pri nich kôpku listov, ktoré nikdy neodoslal.

Robert Kincaid pôsobí ako nepolapiteľný muž. Málokto okrem najbližších priateľov pozná jeho adresu. Kto by po ňom pátral, tomu by sa zdalo, že sa hádam nikdy neusadil. Aj keď to už dávno nie je pravda, Robert Kincaid dá pred horekovaním nad premárnenými príležitosťami prednosť akcii, ako to má, napokon, v krvi. Netuší, že v tom istom čase po ňom naozaj pátra niekto veľmi blízky.

Dvaja od Rosemanovho mosta

Príbeh Francescy a Roberta sa zamotal už pred rokmi – keď sa spolu „zaplietli“. A zdá sa, že teraz sa zamotáva ešte viac. Kým pre niekoho mal ich príbeh otvorený koniec, iní s povzdychom oplakali ďalšiu stratenú lásku na tomto svete. Tí, ktorí im stále držia palce, budú s napätím sledovať ďalšie osudy svojich hrdinov a dúfať, že ich cesty sa napokon pretnú. To vám však prezradiť nemôžem a ani to na celom príbehu nie je to najdôležitejšie.

kniha olivovnik Čítajte viac Nové knihy vo výbere Pravdy: novinka od autorky Siedmich sestier, fenomenálny Serhij Žadan aj tajomstvá vesmírnej stanice

Oveľa podstatnejšie je poznanie, ktoré nám autor na osudoch jednej veľkej lásky dokáže tak presvedčivo sprostredkovať. Poznanie, ako silno môže jeden človek druhého obdarovať len svojou vlastnou prítomnosťou, svojím bytím. Tak silno, že to vydrží na celý život.

V útlom románe Tisíc poľných ciest bude čitateľ s napätím sledovať kroky svojich už trocha starnúcich hrdinov, s pochopením a s láskavosťou prijme, ako sa za tie roky zmenili, aby napokon s uspokojením zistil, že sú to zmeny iba vonkajšie. Vo vnútri sú to stále oni, tak, ako si ich pamätá od Rosemanovho mosta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Madisonské mosty