Zomrela americká poetka Louise Glücková, nositeľka Nobelovej ceny

Zomrela americká poetka Louisa Glücková, ktorá v roku 2020 obdržala Nobelovu cenu za literatúru. Informovala o tom agentúra AP. Autorka, ktorej nadčasovú poéziu oceňovali čitatelia aj odborníci vďaka jej prepracovanosti, intenzívnej obraznosti aj odkazom na klasické diela minulosti, mala 80 rokov.

14.10.2023 13:20
Louise Glück Foto:
Louise Glücková zomrela vo veku 80 rokov.
debata

Správu o úmrtí Glückovej, ktorá dlhé roky pôsobila aj ako učiteľka poézie a tvorivého písania, potvrdil jej editor Jonathan Galassi, ktorý s ňou spolupracoval v nakladateľstve Farrar, Straus & Giroux. Glücková je v Spojených štátoch uznávanou autorkou, celosvetovú slávu jej ale prinieslo až rozhodnutie Švédskej akadémie, ktorá jej pred troma rokmi udelila Nobelovu cenu za „nezameniteľný poetický hlas, ktorý svojou jednoduchou krásou mení existenciu jedinca v existenciu univerzálnu“.

Louise Glücková: Vidiecky život
Louise Glücková Vidiecky život Louise Glücková: Vidiecky život

Autorka má na svojom konte vyše 15 básnických kníh, okrem iného Dom na Marshlande, Achillov triumf, Lučiny, Sedmoro vekov či Averno. Už v roku 1993 získala Pulitzerovu cenu a v roku 2014 Národnú knižnú cenu za poéziu. Medzi zdroje jej inšpirácie patril Shakespeare, grécka mytológia i dielo T.S. Eliota a témy jej poézie boli univerzálne – rodinné putá, starnutie a smrť, spolužitie s prírodou alebo hľadanie zmyslu a krásy v živote odsúdenom na zánik.

Portret Agnieszka Holland Čítajte viac Poľská režisérka Agnieszka Holland: Je smutné, že musím mať ochranku vo vlastnej krajine. Nenávisť som čakala, ale toľko nehanebnosti nie

Louise Elisabeth Glücková sa narodila v New Yorku a vyrástla na Long Islande. Jej otec bol obchodník, matka žena v domácnosti. Jej starí rodičia z otcovej strany boli maďarskí Židia, ktorí emigrovali do USA a otvorili si tam obchod s potravinami. V mladosti trpela mentálnou anorexiou, čo ovplyvnilo aj jej štúdiá. Písať začala už v útlom veku a svoju prvú zbierku vydala v roku 1968. Štúdia univerzity nedokončila a živila sa okrem iného ako sekretárka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Louise Glücková