Knižné novinky vo výbere Pravdy: nositeľka nobelovky, knimi aj ekotriller

Nobelovkyňa Annie Ernaux a jej príbeh, ktorý pohol svetom. Napínavé krimi zo španielska aj zo Slovenska. Príbehy veľkých dejín človeka, pohľad reportéra na izraelsko-palestínky konflikt aj stret dvoch ideológií počas 2. svetovej vojny. A k tomu takmer rozprávkový severský ekologický triler a sci-fi a fantasy pre mladých. Nové knihy vo výbere Pravdy.

04.11.2023 14:00
debata

Annie Ernaux: Udalosť/Mladý muž

Annie Ernaux: Udalosť/Mladý muž Foto: Inaque
kniha Udalost Mlady muz Annie Ernaux: Udalosť/Mladý muž

Vlastný príbeh mladej slobodnej Annie Ernaux, ktorá v roku 1963 otehotnela. Vie, že to poznačí to celú rodinu ako zlyhanie. Interrupcia bola vtedy nezákonná, no dieťa si nechať nemôže a skoro pri tom zomrie. Ďalší jej príbeh je o vzťahu s mužom mladším o 30 rokov.

Carmen Mola: Cigánska nevesta

Carmen Mola: Cigánska nevesta Foto: Lindeni
kniha ciganska nevesta Carmen Mola: Cigánska nevesta

Elena Blanco je zvláštna a osamelá žena, ktorá miluje grappu, karaoke, klasické autá a sex v SUV. A špecializuje sa na najodpornejšie zločiny. Teraz rieši jeden z najťažších: je muž odsúdený za staršiu vraždu nevinný? Za pseudonym sa skrýva trojica španielskych autorov.

kniha dovod na radost. Čítajte viac Máme dôvod na radosť: najlepšiu slovenskú prózu

Guido Barbujani: Akí sme boli

Guido Barbujani: Akí sme boli Foto: Grada
kniha Aki sme boli Guido Barbujani: Akí sme boli

V knihe s podtitulom Príbehy veľkých dejín človeka taliansky genetik rozpráva o tom, ako vyzeral život pred miliónmi rokov. Vďaka precíznej práci paleontológov môže vychádzať z umeleckého spracovania tvárí našich predkov v podobe pätnástich hyperrealistic­kých sôch.

Peter Šloser: Profesori zločinu

Peter Šloser: Profesori zločinu Foto: Ikar
knih Profesori zlocinu Peter Šloser: Profesori zločinu

Detektívka odkryje svet policajného zákulisia. V príbehu inšpirovanom skutočnosťou prežijeme brutálnu vraždu podnikateľa, prestrelku zločineckých skupín, vyšetrovanie karuselového podvodu a policajné špičky, ktoré sa spreneverili služobnej prísahe. Ako obstoja vyšetrovatelia?

kniha zamatovy rozvod Čítajte viac Kniha týždňa: Zamatový rozvod. Spoločná republika nevydržala. Vydrží jej manželstvo?

Paweł Smoleński: Očťi zasypané pieskom

Paweł Smoleński: Oči zasypané pieskom Foto: Absynt
kniha oci zasypane pieskom Paweł Smoleński: Oči zasypané pieskom

Je ešte možné dosiahnuť mier na území Palestíny a Izraela, v Jeruzaleme, v Pásme Gazy a na Západnom brehu Jordánu? Reportér sa vydáva na tie najcitlivejšie miesta, pozerá na neustále sa predlžujúci múr, číta o ďalších samovražedných útokoch, počúva o nenávisti. Snaží sa pochopiť, hoci to nebude ľahké.

Marcel Kušnír: V mene kríža

Marcel Kušnír: V mene kríža Foto: Tatran
kniha v mene kriza 1 Marcel Kušnír: V mene kríža

Ako ďaleko zájdete, aby ste sa zastali svojej ideológie? V decembri 1944 sa po potlačenom povstaní partizáni stiahli do hôr a krajinou brúsili nemeckí vojaci. Cesty nemeckého vojaka Heinricha a farára Čobrdu sa skrížili. Každý koná v mene svojho kríža, vyhrať môže len jeden.

kniha priatelky a nezname Čítajte viac Kniha týždňa: Priateľky a neznáme

Gert Nygårdshaug: Mengeleho zoo

Gert Nygårdshaug: Mengeleho zoo Foto: Premedia
kniha mengeleho zoo Gert Nygårdshaug: Mengeleho zoo

Ekologický triller o Minovi Portoguesovi, chlapcovi z malej dediny v dažďových pralesoch. Malý lovec motýľov musí po sérii tragických udalostí odísť a pri cestách krajinami Južnej Ameriky vidí, ako ich ničia veľké spoločnosti. V hrozivej a pôsobivej takmer rozprávke je obrana drastická.

T. Kingfisher: Ako vypiecť s kúzlami

T. Kingfisher: Ako vypiecť s kúzlami Foto: Slovart
kniha Ako vypiect s kuzlami T. Kingfisher: Ako vypiecť s kúzlami

Sci-fi a fantasy príbeh pre mladých má podtitul Monin sprievodca obranným pečením. Štrnásťročná Mona žije spokojne v pekárni svojej tety, kde učí tancovať medovníčky a spoločnosť jej robí kvások Bob. V meste sa však niekto poľuje na ľudí s magickými schopnosťami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy