Knižné tipy Pravdy: osobná kronika starnúceho učiteľa, triler aj Posledný jednorožec

Drsná aj humorná spoveď starnúceho muža, novodobé siroty pátrajú po svojej identite aj identite Slovenska, románová sága o tom, čo sa vraví iba pošepky, nový slovenský triler aj klasický detský príbeh jednorožec.

15.12.2023 10:00
debata

Fernando Aramburu: Dážďovníky

Fernando Aramburu: Dážďovníky Foto: Inaque
kniha dážďovníky Fernando Aramburu: Dážďovníky

Toni, stredoškolský učiteľ filozofie nahnevaný na svet, chce skoncovať so životom: do roka a do dňa. Čas trávi vo svojom byte spolu s fenkou Pepou a obklopený knihami, ktorých sa postupne zbavuje. Každý večer píše osobnú kroniku: drsnú, otvorenú a zároveň plnú humoru. Spoznáme jeho rodičov, brata, ktorého neznáša, bývalú manželku, problémového syna, aj sarkastického priateľa a v slede epizód starnúci muž dostane lekciu empatie.

Ondrej Štefánik: Siroty

Ondrej Štefánik: Siroty Foto: Tatran
kniha Siroty Ondrej Štefánik: Siroty

Učiteľ dejepisu na prahu štyridsiatky zatúži vniesť do svojho života čosi výnimočné, čo by ho posunulo vpred. Ocitá sa v bizarnom svete novodobých sirôt, skutočných aj v prenesenom zmysle slova. Každá vyjadruje svoju osamelosť osobitým spôsobom, pátrajú po svojej identite aj po identite dnešného Slovenska. Siroty prinášajú originálny, prenikavý obraz súčasnosti pohľadom gymnaziálneho profesora a jeho študentov.

Michal Záleta: Dodatočné priznanie

Michal Záleta: Dodatočné priznanie Foto: Iris
kniha dodatocne priznanie Michal Záleta: Dodatočné priznanie

V románovej ságe sa odvíjajú udalosti, o ktorých sa zvyčajne mlčí, tajnosti, o ktorých sa hovorí iba medzi štyrmi očami a ešte pošepky. Ide však o deje, ktoré utvárali minulé storočie a patria k podstate života. V románe sa stretá živé s mŕtvym, autor má ambíciu odhaliť, čo sa skrýva za osudmi – je to niečo vznešené, alebo len obyčajný pud sebazáchovy? Obnažuje pritom to najtajomnejšie, vzťahy, lásky a ich životné okolnosti.

kniha risa chirurgov Čítajte viac Kniha týždňa: Ríša chirurgov je napínavá história medicíny

David Manga: Vodonoh

David Manga: Vodonoh Foto: Ikar
kniha Vodonoh David Manga: Vodonoh

Čo sa môže prihodiť na splave pár kilometrov za Bratislavou, keď sa udalosti vymknú z rúk? Skupina vodákov sa vyberie na výpravu do delty Dunaja. Výlet naplánovaný do posledného detailu, stabilné počasie, miestny sprievodca, nádherná krajina. Prívetivá príroda však skrýva desivé tajomstvo, ktoré vyvolá zúfalý boj o prežitie. Triler skladá mozaiku násilia, okultizmu a drogového šialenstva.

Peter S. Beagle: Posledný jednorožec

Peter S. Beagle: Posledný jednorožec Foto: Slovart
kniha posledný ednoožec Peter S. Beagle: Posledný jednorožec

Legendárny príbeh pre deti o jednorožke, ktorá od nepamäti žila v lese, kam ani smrť svojimi pazúrmi nedočiahla. Za hranicami zázračnej ríše sa však šírili temné zvesti: „Zo sveta zmizli všetky jednorožce.“ S pomocou nešikovného kúzelníka a nezlomnej starej dievky sa vydá zistiť pravdu. Každý krok však sprevádza strach, že ani nesmrteľná múdrosť nezmôže vo svete nič proti kliatbe šialeného kráľa a stelesnenej hrôze.

kniha Vianočná kooleda galéria Čítajte viac 30 najkrajších vianočných kníh pre deti - od rozprávok až po nové dobrodružstvá

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy