Kniha týždňa: Ríša chirurgov je napínavá história medicíny

Pred medicínou máme všetci rešpekt a pred chirurgiou obzvlášť. V dnešnej dobe si však už ani neuvedomujeme, že história modernej chirurgie je vlastne veľmi mladá. Od čias prvej narkózy a asepsy, keď nastal veľký prerod chirurgie z krvavého strašiaka na modernú a bezbolestnú medicínsku disciplínu, uplynulo len dačo vyše sto rokov. Kniha Jürgena Thorwalda Ríša chirurgov pútavým spôsobom mapuje túto časť dejín medicíny a číta sa ako detektívka. Prostredníctvom príbehov lekárov a ich pacientov odkrýva dôležité zápasy, aké človek podstúpil na ceste k poznaniu a svojmu uzdravovaniu.

09.12.2023 09:30
debata
Jürgen Thorwald: Ríša chirurgov Foto: Absynt
kniha risa chirurgov Jürgen Thorwald: Ríša chirurgov

Nadšenci a fanatici

Ríša chirurgov je voľným pokračovaním knihy Storočie chirurgov a v oboch knihách Jürgen Thorwald (1915 – 2006) nechal prehovoriť svojho starého otca H. St. Hartmanna, chirurga s vierou v pokrok a s nadšením pre každý nový úspech, ktorý bol očitým svedkom prelomových udalostí v histórii medicíny. Hrdinami jeho zápiskov sú špičkoví lekári a ich pacienti, ktorí otvárali dovtedy zamknuté brány.

Skalpelu sa otvorila cesta k dovtedy neprístupným oblastiam ľudského tela ako pečeň, srdce, pľúca, štítna žľaza až po mozog, miechu aj periférnu nervovú sústavu

Moderná chirurgia sa začína rokom 1846, keď sa podarilo uskutočniť prvú bezbolestnú operáciu pod narkózou. Skalpelu sa tak otvorila cesta k dovtedy neprístupným oblastiam ľudského tela ako pečeň, srdce, pľúca, štítna žľaza až po riadiace centrum mozog, miechu aj periférnu nervovú sústavu. Hoci otvorenie lebky alebo samotná trepanácia mozgu patrí k najstarším chirurgickým zákrokom, predstava, že bude možné odstrániť choroby mozgu, patrila ešte do ríše snov a lekári sa sporili, či je mozog jeden uzavretý orgán, alebo dobre štruktúrovaný súhrn viacerých funkčných centier. V tej dobe ľudia v meste jazdili v kočoch, informácie o objavoch v medicíne sa šírili len pomaly, aj v odborných lekárskych kruhoch často jeden o skúsenostiach druhého nevedel celé mesiace aj roky.

Julian Barnes - Elizabeth Finch Čítajte viac Barnesova Elizabeth má šarm aj rozum

Aj vtedy však bolo pohodlnejšie ísť s prúdom a platilo, že „kto sa len o centimeter odkloní od fanatikov, musí zrazu bojovať o prežitie“. Objavy a pokusy, úspechy aj zlyhania si však neúprosne razili cestu životom. Na tej ceste sa odohrával zápas starý ako ľudstvo samo. Niekedy lekárovo ego víťazilo nad pacientom. Niekedy vývoj predbehol aj skvelého odborníka a ten sa nechtiac stal spiatočníkom, brzdou pokroku. A niekedy prílišné nadšenie z nového objavu zatemnilo nedostatočné skúsenosti a vážne nedostatky novej liečby.

kniha nie sme tu nato Čítajte viac Kniha týždňa: Nie sme tu nato, aby sme sa zabávali je naozaj zábavný román
Ríša chirurgov rozpráva o boji za uznanie, o víťazstvách, ale aj o porážkach priekopníkov chirurgie prostredníctvom napínavých príhod

Ako skalpel prerezal tmu

Jürgen Thorwald rozpráva o boji za uznanie, o víťazstvách, ale aj o porážkach priekopníkov chirurgie prostredníctvom napínavých príhod, ktoré stáli na počiatku nových medicínskych poznatkov a metód. Pôsobivo odkrýva odveký zápas vnútri človeka, ktorý sa tu odohráva doslova ako boj o život: tmárstvo a pokrok, osobné ambície kontra život a zdravie pacienta, pochybnosti aj bezhraničná dôvera lekárov aj trpiacich, lekárske kongresy a protesty odporcov pokusov na zvieratách. Aké vedomosti boli vtedy dostupné a aké názory panovali, aké nástroje a metódy sa používali a čo všetko sa muselo udiať, aby skalpel prerezal tmu nevedomosti!

kniha moje rusko Čítajte viac Prečo sa Rusi neusmievajú. Kniha týždňa Moje Rusko - vojna či mier?

Ríša chirurgov patrí do populárno-náučnej literatúry, nepochybne zaujme aj lekárov, no číta sa ako napínavá detektívka, pri ktorej s napätím sledujeme, ako sa príbeh vyvinie. Ibaže tu nejde o fikciu, ale o skutočné dejiny medicíny, hoci iste prifarbené subjektívnym pohľadom autora a jeho zdroja. Vďaka rozprávačskému talentu oboch máme pred sebou jeden pútavý príbeh, ktorý odhaľuje tajomstvá a vzbudzuje zvedavosť.

Thorwald nám pred oči predvedie lekára, ktorý robil známe pokusy so žabami vo vriacej vode, psov s vyoperovaným mozgom aj hluchú opicu, ktorá poslúžila medicíne, ale aj nemeckého korunného princa a neskôr cisára Friedricha III. s jeho tragédiou, aby ukázal prvé kroky chirurgie hrtana. Ukáže prvé „kacírske“ operácie miechy, predvedie pacientov postihnutých „kreténizmom“ po operácii strumy a privolá kokaín do boja proti bolesti. Znie to neuveriteľne, ale to všetko autorov starý otec ako lekár videl a zažil v dobe, keď medicína sotva prekonala strach z infekcie.

Všetky tie konkrétne udalosti a ich aktéri skladajú ako puzzle obraz doby a ľudí, ktorých poháňala zvedavosť aj obetavosť a túžba pomáhať, ale tiež vlastná márnivosť, závisť, boj o prvenstvo či vyslovená „diplomovaná hlúposť“. V zásade nič nové pod slnkom, ale ako vidno, toto historické pnutie malo síce mnohé obete, no napokon prinieslo ľudstvu aj veľkú úľavu. Byť svedkom takých prelomových udalostí je zážitok.

..

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #knižné tipy