Kniha týždňa: Nie sme tu nato, aby sme sa zabávali je naozaj zábavný román

Ak sa chcete dobre zabaviť, prečítajte si knihu s názvom Nie sme u nato, aby sme sa zabávali (vydal Tatran). Znie to ako paradox, ale naša doba je paradoxov plná. Nórska spisovateľka Nina Lykke nás o tom presvedčí od prvej po poslednú stránku.

03.12.2023 14:28
debata
Nina Lykke. Nie sme tu nato, aby sme sa zabávali Foto: Tatran
kniha nie sme tu nato Nina Lykke. Nie sme tu nato, aby sme sa zabávali

„Lúzer“ bez budúcnosti

Hrdinom románu je starnúci spisovateľ Knut, ktorý už má slávne roky za sebou. Odkedy napísal svoj Slávny román prešlo dvadsať rokov a tie ďalšie prijala kritika aj čitatelia prinajlepšom vlažne. Rozvedený muž, ktorého opustila ďalšia žena, žije v jednom meste so svojím synom aj so svojím otcom a nemá s nimi prakticky žiadny kontakt. Jediným blízkym človekom je preňho sused a ten je uviaznutý vo svojom utajenom homosexuálnom vzťahu s imigrantom.

Odkedy o Knutovi napísala Realistická spisovateľka vo svojom „pravdivom románe“ a vykreslila ho ako sexuálneho násilníka, ktorý ju obťažoval, sa Knut sa zatvoril doma. Popíja, pozerá prírodopisné seriály a keď sused práve nemá na návšteve svojho milenca, môže si pred ním vyliať srdce a posťažovať sa na nespravodlivosť sveta. Inak nemá význam nikomu vysvetľovať, ako to v skutočnosti bolo, len by tým všetko zhoršil.

Na počudovanie tento „lúzer“ bez budúcnosti po rokoch dostane pozvanie na literárny festival. Jedlo, nápoje, hotel zadarmo, tak prečo by nešiel? Vie, že ho tam čaká nepriateľské prostredie a v panelovej diskusii sa má stretnúť práve s Realistickou spisovateľkou, ktorá ho tak nerealisticky zobrazila, a ešte aj s druhým manželom svojej bývalej ženy. Keď je medzi nimi témou debaty nevera v živote a v literatúre, verte, že na festivale sa budú diať veci!

kniha moje rusko Čítajte viac Prečo sa Rusi neusmievajú. Kniha týždňa Moje Rusko - vojna či mier?
Nina Lykke sa v románe nevysmieva len zo spisovateľov či z umelcov, ale z celej našej civilizácie, ktorá hodnoty obrátila naruby

Kde je sever

Knut je spočiatku smutno-smiešnou postavou na poľutovanie, no jeho pohľad na svet je nám čím ďalej, tým viac sympatický. Ako spisovateľ má skutočný pozorovací talent a dokáže vidieť veci celkom jasne, také, aké v skutočnosti sú. Trocha priveľa pije a trocha priveľmi mu záleží na mienke ostatných. Ale práve tam, priamo v osom hniezde medzi narcistickými, pozérskymi a márnomyseľnými spisovateľmi ho prestáva baviť hrať túto „hru na kultúru a civilizáciu“ a prestane si dávať pozor na jazyk.

Rodinné vzťahy sú také zamotané, že jedni rodičia sa obávajú Vianoc bez detí a druhí sa zas boja Vianoc s cudzími deťmi

Nina Lykke sa v románe nevysmieva len zo spisovateľov či z umelcov, ale z celej našej civilizácie, ktorá hodnoty obrátila naruby. Ľudia, čo si nerobia poriadne svoju prácu, sú na to ešte aj hrdí. „Na stenách reštaurácií visia sadomasochistické obrazy, spisovateľky sa obliekajú ako striptérky, noviny sú plné rád a tipov týkajúcich sa análneho sexu a orgií – a zároveň sa pokladá za trestný čin, ak chytíte za zadok osobu, čo sa k vám tisla a trela sa o vás tak dlho, až ste pokladali za svoju povinnosť chytiť ju za ten chudý zadok.“ Knut má pocit, že sem zablúdil z inej slnečnej sústavy. Knuta už unavuje predstierať, už sa mu zunovalo ovládať sa.

Spisovatelia (v Nórsku, pochopiteľne…) žijú aj v tvorivej kríze zo štátnych grantov a takí, čo sa vzdali dedičstva, keď boli leniví pokračovať v práci svojich rodičov, sa dajú živiť štátom a tiež sú na to hrdí. A to zďaleka nie je všetko.

Šťavnatý román je plný absurdity ľudského myslenia a konania. Autorkin šteklivý sarkazmus vás rozosmeje a zblúdilý hrdina Knut nenechá nikoho na pochybách, o čo ide v dnešnom svete

Rodinné vzťahy sú také zamotané, že jedni rodičia sa obávajú Vianoc bez detí a druhí sa zas boja Vianoc s cudzími deťmi. Ľudia chcú byť za každú cenu slobodní a nekonformní, a zároveň politicky aj rodovo korektní. Na literárnom festivale stretnete feministky v hidžábe, transrodových ľudí, čo sa dožadujú dvoch občianskych preukazov, a mumlajúceho básnika z Kene, ktorého verše musí prekladať len príslušník autorovho kmeňa – iný, hoci jazykovo zdatnejší prekladateľ by predstavoval postkoloniálne ignorantstvo. „Toto je civizázácia,“ konštatuje outsider Knut.

Šťavnatý román Nie sme tu nato, aby sme sa zabávali je plný absurdity ľudského myslenia a konania. Autorkin šteklivý sarkazmus vás rozosmeje a zblúdilý hrdina Knut napokon po všetkých žúroch, výstrelkoch, pochybnostiach a neprežutých ambíciách nenechá nikoho na pochybách, o čo ide v dnešnom svete. Nie sme tu nato, aby sme sa zabávali! je skutočne zábavné čítanie.

kniha Udalost Mlady muz Čítajte viac V láske a v rozkoši som svoje telo nevnímala ako podstatne odlišné od tiel mužov. Kniha týždňa od nositeľky Nobelovej ceny

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #knižné tipy