Knižné tipy Pravdy: gastronomický cestopis aj staroslovanské mýty a legendy

Kulinárske putovanie po celom svete. Príbeh autora prvého slovenského románu. Staroslovanské mýty a legendy. Ako sa zmenila cirkev od jej zrodu? Nové knižné tipy Pravdy.

22.12.2023 06:00
debata

Anya von Bremzen: Národné jedlá

Anya von Bremzen: Národné jedlá Foto: Premedia
kniha narodne ajdla Anya von Bremzen: Národné jedlá

Autorka knihy Umenie sovietskej kuchyne, kde cez jedlo, politiku a príbehy zachytila sedem dekád Sovietskeho zväzu. Teraz prináša kulinárske putovanie po celom svete. V Paríži, Neapole, Tokiu, Seville, Oaxace a Istanbule aj pri ukrajinskom boršči pátra, či je pravda, že „sme to, čo jeme“. Odhalí, čo naozaj jedia francúzski gurmáni, začiatky pizze, náboženské dôsledky jamónu v Seville aj dedičstvo multikulturalizmu v Istanbule.

kniha Vianočná kooleda galéria Čítajte viac 30 najkrajších vianočných kníh pre deti - od rozprávok až po nové dobrodružstvá

Eva Maliti Fraňová: Tajomstvá mladého Bajzu

Anya von Bremzen: Národné jedlá Foto: Slovart
kniha tajomstva mladeho bajzu Anya von Bremzen: Národné jedlá

Každý asi vie o románe René mládenca príhody a skúsenosti. Aké však boli príhody a skúsenosti jeho autora? Dozviete sa o tom v novej knihe. Ten študoval vo Viedni za farára, ale ako budúceho spisovateľa ho zaujímal aj pozemský život a všetko, čo k nemu patrí. Jeho tajomstva stojí za to spoznať.

kniha prechádzky so psami Čítajte viac Kniha týždňa: Prechádzky so psami občerstvia pamäť

Zuzana Kuglerová: Staroslovanské mýty a legendy

Zuzana Kuglerová: Staroslovanské mýty a legendy Foto: DAXE
vik50 kniha staroslovanske myty Zuzana Kuglerová: Staroslovanské mýty a legendy

Staroslovanské mýty a legendy ako dobrodružstvá bohov sa zároveň držia základných faktov. Panteón staroslovanských bohov ožíva tiež v jedinečných ilustráciách Martina Kellenbergera aj so symbolikou zlatej kačky a zlatého vajca, bohom prapočiatku Rodem, ktorého meno je v koreni slova rodina, Babou Jagou, čo nebola len škaredou starenou s bradavicou na nose, ale aj krásnou Jaguňou, ktorá doplatila na lásku k synovi Perúna.

kniha Narodne jedla Čítajte viac Dvadsaťštyri dobrých kníh na Vianoce

Veronika Šikulová: Záhradky (Vyvolávanie)

Veronika Šikulová: Záhradky (Vyvolávanie) Foto: Slovart
kniha zahradky Veronika Šikulová: Záhradky (Vyvolávanie)

Kniha je vernisážou fotografií, ktoré spolu vyvoláva Veronika Šikulová s Markom Mihalkovičom. Fotografie sa stávajú východiskom k jej hlbším úvahám o tom, čo vidí ona, čo objektív, tvoria predohru alebo rozvíjajú sieť záchytných bodov, do ktorých to, čo je na fotografiách, zapadá, texty a obrázky vytvárajú mozaiku – kontrast medzi napísaným a odfotografovaným, videným a vedeným, svetlým a temným.

Emmanuel Carrère: Kráľovstvo

Veronika Šikulová: Záhradky (Vyvolávanie) Foto: Absynt
kniha hrdina z nocneho autobusu Veronika Šikulová: Záhradky (Vyvolávanie)

Hlavné postavy tohto románu dôverne poznáte. Je to napríklad Ježiš Kristus. Alebo apoštol Pavol. Či svätý Lukáš. V knihe sa prelína autorov intímny príbeh nájdenej i stratenej viery v Boha s raným vekom kresťanstva. Ako dokázala malá skupina Kristových nasledovníkov vytvoriť jednu z najsilnejších a najvýznamnejších inštitúcií v dejinách ľudstva? A čo má ešte súčasná cirkev spoločné s prvými kresťanmi?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy