Kancelárska romanca o kvetoch na okne

Kvety na okne bývajú symbolom domova, otepľujú dom aj byt a robia ľudí o niečo šťastnejšími. V knižke mladej autorky Lenky Miškolciovej však hrdinkám kvety na okne chýbajú. Kvety tiež hovoria tajnou rečou, v symboloch, a v novele nazvanej O chýbajúcich kvetoch na okennom parapete majú kvety na okne jednoznačný význam: láska je tu.

23.01.2024 07:00
debata
Lenka Miškolciová: O chýbajúcich kvetoch na... Foto: vlastným nákladom
kniha o chybajucich kvetoch Lenka Miškolciová: O chýbajúcich kvetoch na okennom parapete

Autorka sama svojej knižke dala podtitul Kancelárska romanca roka. A hoci som viac kancelárskych romancí v uplynulom roku nečítala, toto označenie si istotne zaslúži.

Alica a Melánia, dve priateľky a spolubývajúce, majú svoju tajnú reč kvetov: vždy, keď si niektorá domov priviedla nádejnú lásku, druhá šla zatiaľ kúpiť nový kvet – na okenný parapet. Lenže v poslednom čase im kvetov doma akosi nepribúda.

Alica a Melánia sú tiež kolegyne, pracujú v jednej korporátnej firme a obe prežijú svoju kancelársku romancu. Na obzore je totiž nový šéf Jakub, ktorého Alica veľmi dobre pozná. A spolu s ním do firmy prichádza obchodnícke eso Oliver. Alica musí prehltnúť horkú pilulku, pretože spomienky na Jakuba ju práve netešia. Zato Melánia pod pozorným pohľadom šarmantného Olivera priam rozkvitá.

kniha neviditelny  zivot  1 Čítajte viac Kniha týždňa: Neviditeľný život Eurídice Gusmão

Kým Alica a Jakub chodia okolo seba po špičkách, Melánia s Oliverom sa tešia z nového vzťahu, aj keď to, pochopiteľne, neujde firemným tamtamom. Veď každý románik na pracovisku je taký prísne tajný, že o ňom vie celá budova. Veci sa však môžu vyvinúť celkom nečakane a všetko sa zvrtne na firemnom večierku. Len pre každého inak.

Lenka Miškolciová pozná prostredie, o ktorom píše, a vie vystavať zaujímavú a dokonca napínavú zápletku. Čitateľ sa postupne dozvedá, čo sa skrýva za Alicinou nedôverou voči Jakubovi, dej graduje a vzťahy komplikuje nielen minulosť hlavných postáv, ale aj nekolegialita niektorých kolegov. Niekto sa na firemnom večierku opije (ako sa už stáva) a niekto urobí nevhodné fotky. Niekto chce dakomu bez súhlasu zasiahnuť do života a rozsype sa mu ten vlastný. Aj to sa stáva. Jedna správa či fotka môže spustiť sériu nedorozumení a manipulácií, ktoré je ťažko vysvetliť a zastaviť. Komu zo štvorice hrdinov sa to podarí rozlúsknuť a komu nie a či dievčatám nakoniec pribudnú kvety na okne, to sa ukáže až nakoniec. Romanca O chýbajúcich kvetoch na okennom parapete je vo všetkej citovej neistote a profesijnom sebavedomí jej hrdinov svieža a je v nej toľko romantiky, koľko sa len do zasklenej kancelárskej budovy zmestí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy