Kniha týždňa: Neviditeľný život Eurídice Gusmão

Žien ako Eurídice je na svete mnoho. Múdra, šikovná a plná nápadov. Lenže okolie jej prisúdilo celkom inú úlohu - byť dokonalou manželkou, milujúcou matkou a spokojnou ženou v domácnosti. Istá časť Eurídice sa preto v istom momente rozhodla, že nebude tou Eurídice, akou by mohla byť. Rio de Janeiro nie je len karneval. No brazílska autorka Martha Batalha nás svojím pestrým panoptikom postáv báječne zabaví aj na neveselých veciach.

20.01.2024 08:00
debata
Martha Batalha: Neviditeľný život Eurídice Gusmão Foto: Portugalský inštitút
kniha neviditelny zivot 1 Martha Batalha: Neviditeľný život Eurídice Gusmão
Jedna časť Eurídice rozhodla, že nebude tou Eurídice, akou by mohla byť

Sestra rebelantka

„Eurídice bola skvelá žena. Keby jej dali vypracované výpočty, navrhla by mosty. Keby jej dali laboratórium, vynašla by vakcíny. Keby jej dali prázdne strany, písala by klasiku. Ale dali jej len špinavé trenky, ktoré Eurídice oprala veľmi rýchlo a veľmi dobre, potom si sadla na pohovku a rozmýšľala, nad čím by mala rozmýšľať,“ predstavuje Martha Batalha hlavnú hrdinku románu Neviditeľný život Eurídice Gusmão (vydal Portugalský inštitút v preklade Eleny Seitlerovej). Čo sa muselo stať, aby sa mladé talentované a aktívne dievča usadilo na pohovku a čučalo do prázdna? Učiteľku aj rodinu to stálo veľa úsilia, kým sa jedna časť Eurídice rozhodla, že nebude tou Eurídice, akou by mohla byť.

Predkladala rodine samé vyberané pokrmy, no deti kričali: Daj nám cestoviny! A manžel žiadal: Chcem riadny kus mäsa!

Takémuto „prevteleniu“ nechtiac napomohla staršia sestra Guida, ktorá je druhou hlavnou hrdinkou príbehu a ešte o nej budeme počuť. Jedného dňa proste zmizla. Keď niekto nečakane zomrie, nestihne sa rozlúčiť. No keď niekto ujde z domu bez rozlúčky, chce odísť bez stopy. Eurídice v tej chvíli zabudla na všetky svoje plány a túžby, odhodlaná byť rodičom poslušnou dcérou. Nuž nečudo, že si ju takúto vyhliadol veľmi tradične zmýšľajúci muž, netušiac, akú múdru a akú šikovnú ženu má pred sebou.

On chcel mať pred sebou plný tanier k večeri v presne určenú hodinu, umyté a učesané deti a čistú dlážku. Eurídice sa teda vrhla s celou svojou energiou na jediné pole, ktoré jej zostávalo voľné – ku sporáku. Vyvárala, vypekala, predkladala rodine samé vyberané pokrmy, no deti kričali: Daj nám cestoviny! A manžel žiadal: Chcem riadny kus mäsa! Vychladlo nadšenie šikovnej Eurídice? Ale kdeže! Len sa jej záujem presunul inde – k ihle a nitiam. Čoskoro už šila pre celú štvrť, no manžel o jej salóne nemal ani tušenie. Eurídice tentoraz zvolila osvedčenú taktiku – o čom muž nevie, to žene zakázať nemôže.

kniha dážďovníky Čítajte viac Kniha týždňa: Vtipné aj melancholické španielske Dážďovníky

Jeden život na viac verzií

Pomedzi domáce práce, zárodky podnikateľských nápadov a letiace roky sa v živote milej Eurídice zjavujú ďalšie postavy a všetky vidíme tak, ako ich pánboh stvoril, vyzlečené do ich minulosti. Okrem rodičov a manžela je tu suseda s veľkými ústami – doslova aj obrazne, či starý mládenec, ktorý v štyridsiatke žije s matkou. Príbeh košatie a rozrastá sa o ďalšie kúsky rodinnej histórie: skrachovaných zbohatlíkov, vzdelaných zvrhlíkov a nevzdelaných doktorov, tvrdohlavých otcov, panovačné matky, materinské prostitútky, zadubené deti, zanedbané deti, rodinné paláce aj špinavé brlohy. Mnohé to o postavách vysvetľuje, ale pre Eurídice to na veci nič nemení.

Martha Batalha otvára témy rodovej a sociálnej nerovnosti, nespravodlivosti aj násilia. Robí to však so smiechom nad bizarnými postavičkami, ktoré dokopy vedia spôsobiť toľké nešťastie

Napokon sa vo dverách z ničoho nič objaví stratená sestra Guida a rozpráva o svojom živote a manželovi, čo sa narodil so zlatou lyžičkou v ústach a nevedel, na čo slúži sitko. Rozpráva aj o živote bez manžela a čitateľ sa dozvie obe verzie, aj tú, ktorú Guida trocha prikrášlila, aj tú skutočnú a oveľa presvedčivejšiu a riadne tvrdú. Ako sa ukáže, život sa nemaznal ani s Eurídice, ani s Guídou, len s každou sa hral iným spôsobom. Jeden život môže mať a má mnoho rôznych verzií. Keď si doma sadá na to isté miesto na pohovke, môže sa jej pohľad zmeniť?

Eurídice sa na začiatku rozhodla, že jej život bude neviditeľný. Tak ako je neviditeľný život hŕby iných žien. Jej hrdinka, akokoľvek podriadená rodičom, manželovi a spoločnosti, je na tom vždy lepšie ako jej slúžka alebo aj sestra v časoch bez manžela a s jeho dieťaťom. Hoci dej sa odohráva v Riu de Janeiro v rozpätí 40. až 60. rokov, Martha Batalha otvára stále aktuálne témy rodovej a sociálnej nerovnosti, nespravodlivosti aj násilia kdekoľvek na svete. Robí to však so smiechom nad bizarnými postavičkami, ktoré dokopy vedia spôsobiť toľké nešťastie. Lenže nezabúdajte, že Eurídice je Eurídice a čo ak si jedného dňa tá druhá, neviditeľná Eurídice povie, že už nechce byť neviditeľná?

Ako Francúzi vymysleli lásku Čítajte viac Diskrétne dejiny: Pikantné lekcie o láske

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa