Zločin v detskej izbe môže voňať lesom. Mornštajnová píše o domácom sexuálnom násilí

Chvíľu mi trvalo, kým som sa dostala ku knihe Aleny Mornštajnovej Les v dome (vydavateľstvo Host, Brno, 2023). Chcela som si ju len narýchlo pre informáciou požičať z knižnice, lebo v Česku sa o nej veľmi veľa hovorilo. Trvalo skoro pol roka, kým som sa ku knihe v senickej knižnici dostala, bol na ňu poradovník a keď mi ju dávali, už bola rezervovaná pre ďalšieho čitateľa. Les v dome nie je však nijaká objaviteľská literárna senzácia alebo experiment, záujem vzbudzuje skôr námet než spracovanie.

05.03.2024 07:00
653051751 Foto:
Česká spisovateľka Alena Mornštajnová.
debata

Téma domáceho sexuálneho násilia bola kedysi tabu, dnes sa o nej hovorí až-až, ale stále dosť kostrbato a bez klišé či inotajov to nejde. Autorka Alena Mornštajnová si našla špecifický spôsob na vyjadrenie delikátneho námetu a zmocnila sa ho suverénne. A lepšie je asi povedať, že téma si našla ju, lebo táto spisovateľka je majsterka morbídnej poetiky a depresívnych emócií. Tú mohla plne uplatniť, ale ku cti jej slúži, že román zostal románom, a nie iba hororom.

Alena Mornštajnová: Les v dome Foto: Host
kniha Les v domel Alena Mornštajnová: Les v dome

Sex v rodine

Baladický príbeh, z ktorého sála smútok, má aj znaky detektívky a končí sa odhalením zločinu. Autorka však najmä odhaľuje, ako rozkladá úchylný sex rodinu. Ako to vlastne prebieha? Prečo sa obyčajne nič nedostane za múry domova? Prečo zločin sexuálneho násilia na deťoch príbuzní kryjú a ako obeť útoky prežíva? Prečo tiež mlčí? Sú to rozpaky, hanba, hrôza z odhalenia? Alena Mornštajnová si kladie tieto otázky, ale pracuje čisto umeleckými metódami, nepoužíva nič z publicistiky alebo z vedy. Príbeh je pocitovou prózou, baladou o neurčitom a nepomenovateľnom strachu, ktorý má vôňu lesa a zlovestného ihličia.

Česká spisovateľka Alena Mornštajnová. Foto: Profimedia
Alena Mornštajnová Česká spisovateľka Alena Mornštajnová.

Zničujúce predstieranie

Čitateľ najprv vstrebáva len atmosféru v naoko usporiadanej rodine, ktorú tvorí babi, dedo, mama, nevlastný otec a dieťa. V pochmúrnom dome na okraji lesa chýba úprimnosť a panuje napätie. Vo vzduchu visia tajomstvá strašiace najmä malé dievča. To ničomu nerozumie, iba cíti, že niečo nie je v poriadku. Práve tieto náznaky a tušenia, ktoré zmietajú postavami, sú silnou stránkou rozprávania, do ktorého však pridáva autorka aj potrebné množstvo reality, aby sa príbeh nestal len chimérou. No a pri tejto téme je to odvaha, lebo Mornštajnová rozpráva o tabu téme zneužívania s mnohými detailmi, takže odhalí desivú intimitu, postup agresora a reakciu obete. V tomto je vlastne príbeh aj poučný – môže pomôcť pri podobných situáciách, ktoré sa stávajú aj v najlepších rodinách. Však aj táto sa snažila žiť, ako sa má, ale nešťastná anomália život zmenila. A najmä predstieranie, že sa nič nedeje. To vedie k apokalypse, ktorá pochová všetko.

kniha - tato izba sa neda zjest Čítajte viac Patrí kniha o sexuálnom zneužívaní do škôl?

Okolo Mornštajnovej knihy Les v dome vznikli rôzne diskusie a spochybňovania. Dokonca istá modelka tvrdila, že autorka jej ukradla medializovaný príbeh o dedkovi pedofilovi. Je to smiešne obvinenie, lebo podobných príbehov sa v tlači publikovalo veľa, no na túto knihu žiaden článok nemá – príbeh je rozvetvený a prepracovaný.

Ako to už ale okolo bestsellerov býva, škandálov bolo viac. Mornštajnová zasa obvinila istú kritičku, že vo svojom článku prezradila pointu. Ani toto by textu neublížilo, lebo kniha má svoju neopakovateľnú baladickú melódiu a dobre sa číta. Ľudia sú zvedaví nielen na dej, ale na celú túto chúlostivú problematiku, na zločinnosť, ktorá sa pod rúškom lásky deje medzi najbližšími ľuďmi. Hoci je záver knihy bezvýchodiskový, prináša úľavu, že sa o týchto veciach hovorí a že ich už neskrýva nepreniknuteľná hanba a strach. Dôležité je zistenie, že nič nie je neriešiteľné a že najhoršia je mlčanie. Mornštajnová ho pomáha prelomiť a učí ľudí hovoriť o tejto citlivej problematike – možno aj so samotným agresorom, lebo to je to najťažšie.

kniha Udalost Mlady muz Čítajte viac V láske a v rozkoši som svoje telo nevnímala ako podstatne odlišné od tiel mužov. Kniha týždňa od nositeľky Nobelovej ceny

Téma Mornštajnovej skrátka sadla a pomohla jej napraviť si renomé po knihe Listopád z roku 2022, kde písala o politickom znásilňovaní spoločnosti (predstava, ako by sa vyvíjalo Česko, keby nebolo nežnej revolúcie), čo jej teda veľmi nevyšlo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy