Knižné tipy Pravdy: bystrá klamárka, šachy s vrahom aj stratené jazero Sofije Andruchovyč

Román o nezlomnej mladej žene počas prohibície vo Virgínii. Súdny lekár na stope vraha. Bystrá slečna rozpráva o sexe, putách, stratách, dospievaní a klame, aby sa nezbláznila. Legendárne jazero sa v knihe Sofije Andruchovyč stalo metaforou Ukrajiny. Kultová vesmírna sci-fi sága. Nové knihy vo výbere Pravdy.

28.04.2024 07:00
debata

Jeannette Wallsová: Modré z neba

Jeannette Wallsová: Modré z neba Foto: Tatran
kniha modre z neba Jeannette Wallsová: Modré z neba

Väčšina ľudí si myslela, že Sallie je nikto a nikdy nič nedosiahne, narodená do pohodlia a privilégií, dcéra najznámejšieho a najvplyvnejšieho muža v meste. Všetko zmení tragédia, ktorá vytrhne Sallie z doterajšieho života. Po rokoch sa vracia, aby získala späť svoje miesto v rodine i v celom meste.

Robin Cook: Nočná služba

Robin Cook: Nočná služba Foto: Ikar
kniha nocna sluzba Robin Cook: Nočná služba

Laurie a Jack sú kolegovia zo súdneho lekárstva, z ktorých sa stali manželia. Za podivných okolností umrie temperamentná doktorka Sue, Laurina priateľka, a pitva podnieti Jacka k pátraniu, aj keď poruší pravidlá. Vyšetrovanie sa zmení na nebezpečnú šachovú partiu s inteligentným, no šialeným vrahom.

kniha chvála pomalosti Čítajte viac Kniha týždňa: Prečo by ste mali načúvať milencovi s pomalou rukou

Veronica Raimo: Nič pravdivé

Veronica Raimo: Nič pravdivé Foto: Inaque
kniha nic pravdive Veronica Raimo: Nič pravdivé

Bystrá Vero uteká z domu, kde je všadeprítomná matka s vlastnými úzkosťami, otec s hygienickými posadnutosťami a predčasne vyspelý brat, ale márne. Stane sa z nej intrigánka a klamárka, aby jej príbehy zachránili zdravý rozum. Úprimný portrét mladej ženy dneška rozpráva o sexe, putách, stratách, dospievaní.

Sofija Andruchovyč: Amadoka

Sofija Andruchovyč: Amadoka Foto: Artforum
kniha amadoka Sofija Andruchovyč: Amadoka

Hľadanie legendárneho jazera Amadoka, na ktorého pomyselných brehoch hrdinovia žijú, pre nich predstavuje živú vodu pamäti a mŕtvu vodu zabúdania. Najväčšie jazero v Európe leží na území Ukrajiny a spomenul ho už Herodotos, stovky rokov sa objavovalo na mapách, no náhle zmizlo bez stopy. Stáva sa metaforou pre Ukrajinu.

kniha Connemara Čítajte viac Kniha týždňa: Connemara je pieseň pre všetkých. Vonia francúzskym šarmom aj nostalgiou

Dan Simmons: Hyperion

Dan Simmons: Hyperion Foto: Lindeni
kniha hyperion Dan Simmons: Hyperion

Kultová vesmírna sci-fi sága. Na planéte Hyperion, za hranicami Hegemónie človeka, číha obávaný aj uctievaný tvor menom Rapír. V predvečer armagedonu sa celá galaxia chystá na vojnu a sedem pútnikov na poslednej ceste na Hyperion hľadá nádej. Jeden môže mať v rukách osud celého ľudstva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy