Čerstvý nositeľ nobelovky za literatúru v Slovenskom rozhlase

Nórsky spisovateľ, básnik a dramatik Jon Fosse sa ako laureát Nobelovej ceny za literatúru objaví vo vysielaní Rádia Devín prostredníctvom jeho veršov a románu už od soboty 7. októbra.

06.10.2023 17:30
Jon Fosse Foto:
Nórsky spisovateľ a dramatik Jon Fosse Na archívnej snímke.
debata

Švédska akadémia ocenila nórskeho spisovateľa Jona Fosseho za inovatívne príspevky do sveta literatúry. Pri príležitosti udelenia prestížnej ceny sa Jonovi Fossemu bude venovať Rádio Devín v relácii Ladenie v sobotu 07.10.2023, o 07,31. Jeho verše odznejú v interpretácii Petra Cibulu. Redakciu Pravda o tom informovala Ivana Zečevič zo Sekcie komunikácie RTVS.

V termíne od 9.10. do 13.10. o 18.30 v rám­ci Čítania na pokračovanie, Rádio Devín ponúkne do vysielania aj dielo Lodenica. Román Lodenica, o tragickom milostnom trojuholníku, Fossemu vyšiel v Nórsku roku 1989 a patrí k najvýznamnejším dielam súčasnej nórskej literatúry. O jeho pôsobivosti svedčí aj skutočnosť, že bol v roku 1997 sfilmovaný. Slovenská rozhlasová premiéra v Rádiu Devín bola v júni 2018.

Jon Fosse Čítajte viac Laureátom Nobelovej ceny za literatúru sa stal "nový Ibsen" Jon Fosse. Jeho manželka je Slovenka

Príbeh má v základe stretnutie dvoch mužov po rokoch. Voľakedy, v čase detstva a mladosti, si boli veľmi blízki, spájalo ich najmä hranie v kapele. Teraz sú si však už odcudzení. Jeden spravil kariéru v meste a má rodinu, druhého sa nič z toho netýka. V priebehu niekoľkých prázdninových dní do týchto vzťahov vstúpi ešte manželka jedného z nich. Udalosti sú podané z aspektu oboch mužov a v autorskej interpretácii tak, aby nám pripomenuli, že sily ľudského prežívania sú neovládateľné, a tiež, že je subjektívne.

Jon Fosse: Lodenica Čítajte viac Jon Fosse: Lodenica

Jon Fosse je autorom divadelných hier, románov, zbierok poézie, esejí, kníh pre deti a prekladov, má 64 rokov a píše v novonórčine. Do slovenského jazyka boli preložené knihy: Kant, Hry, Melanchólia, Eseje, Sestra, Lodenica, Trilógia, Básne 1986–2013.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Rádio Devín