Knižné tipy Pravdy: nový Nesbø, ľúbostný trojuholník aj majstrovské poviedky

Nesbø bez Harryho Hola, nežný aj zničujúci príbeh o rodinných tajomstvách, kam človeka dokáže zaviesť nenávisť, vybrúsené poviedky o ľuďoch a rôznych kultúrach, aj o hyenách z finančného sveta a mafii. Nové knihy vo výbere Pravdy.

30.07.2023 07:00
debata

Jo Nesbø: Nočný dom

Jo Nesbø: Nočný dom Foto: Ikar
kniha Nocny dom Jo Nesbø: Nočný dom

Na scénu sa nevracia známy hrdina Harry Hole, bude to temný a tajomný príbeh, ktorý mnohým nedá v noci spávať. Všetko sa to začalo ako neškodná zábava. Dvaja priatelia, ktorí z telefónnej búdky zavolajú náhodnému neznámemu. Keď však Richardovho kamaráta začne zaživa požierať slúchadlo, neverí vlastným očiam. Kde a komu sa to vlastne dovolali? Vstúpte do desivého Nočného domu.

Miranda Heller Cowley: Papierový palác

Miranda Heller Cowley: Papierový palác Foto: Tatran
kniha papierovy palac Miranda Heller Cowley: Papierový palác

Elle stojí pred životným rozhodnutím. Kým ich partneri debatovali, so starým priateľom Jonasom zažili predošlý večer vášnivé stretnutie. Román plný hlbokých citov, ktorý na príbehu zdanlivo obyčajného ľúbostného trojuholníka otvára Pandorinu skrinku, v ktorej sa ukrývajú devastačné účinky nefunkčných rodinných vzťahov. Nežný, no zároveň zničujúci príbeh odhaľuje temnú rodinnú minulosť a krehkosť detstva.

kniha ostrov stratenych stromov Čítajte viac Kniha týždňa: Ostrov stratených stromov je raj aj peklo na zemi

Barbara Abelová: Slepá nenávisť

Barbara Abelová: Slepá nenávisť Foto: Lindeni
kniha slepa nenavist Barbara Abelová: Slepá nenávisť

Kde je hranica priateľstva, aká silná je materinská láska a kam až človeka dokáže doviesť strach a nenávisť? David a Letícia žijú so susedmi a priateľmi Sylvainom a Tifany v dvojdome na predmestí. Ich synovia vyrastajú ako bratia. Tragická nehoda jedného pripraví o život a žiaľom zdrvení rodičia obvinia Letíciu, že jej nezabránila. Po záhadnej sérii nehôd rastie jej podozrenie, že bývalí priatelia sa chcú pomstiť.

Chimamanda Ngozi Adichie: To, čo máš okolo krku

Chimamanda Ngozi Adichie: To, čo máš okolo krku Foto: Absynt
kniha to co mas okolo krku Chimamanda Ngozi Adichie: To, čo máš okolo krku

Zbierka dvanástich vybrúsených poviedok, v ktorých sa prepletajú nielen malé ľudské osudy, ale aj veľké dejiny či rôzne kultúry. Sú to texty presiaknuté krásou, smútkom i túžbou, ale aj osamelosťou a beznádejou. Príbehy s témami feminizmu, rasizmu, pamäti, spoločenských rozdielov, sexuálneho obťažovania, náboženského porozumenia, hľadania a strácania identity i vlastného miesta na tejto obrovskej planéte.

kniha pokriveny pluh Čítajte viac Kniha týždňa: Pokrivený pluh

Michael Connelly: Piaty svedok

Michael Connelly: Piaty svedok Foto: Slovart
kniha piaty svedok Michael Connelly: Piaty svedok

Mickey Haller má novú klientku, ktorá rozbieha kampaň proti hyenám z bankových a hypotekárnych spoločností. Poskytli pôžičky aj ľuďom, čo ich neboli schopní splácať, a teraz ťažia z ich nešťastia. Keď neskôr objavia mŕtvolu jedného vysokopostaveného predstaviteľa istej finančnej inštitúcie, aktivistka putuje do väzby a Mickey má nepríjemnú úlohu: dokázať jej nevinu. Do celého prípadu sa však začína nepekne miešať skutočná mafia.

Narine Abgarian a jej knihy Simon a Z neba spadli tri jablká Čítajte viac Arménska spisovateľka Narine Abgarian zažila vojnu a radšej chce písať veselé historky z pohrebov než o vojne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy