Štát pomohol neziskovkám v covide sumou 5,7 mil. eur. Kultúrny semofor pre podujatia predstavia v stredu

"To, čo sme sľúbili, sme splnili a neziskovému sektoru sme pomohli. Podporili sme už viac ako 300 žiadostí a vyplatili sme prostriedky vo výške 5,7 milióna eur," uviedla ministerka kultúry Natália Milanová. Covidový semafor pre organizátorov kultúrnych podujatí podľa jej slov predstavia "v plnej kráse" v stredu.

26.04.2021 13:23
milanova vysledky-neziskovky  3 Foto:
Ministerka kultúry Natália Milanová (vpravo) a Zuzana Mišáková z Mestského divadla Trenčín na tlačovej konferencii.
debata

Dotáciu získali napríklad divadelníci z GuNaGu, LaKomiky, Radošinci, organizátori festivalov Biela noc, Febiofest, Konvergencie, aj Terchovský buzogáň a Hory a mesto. Štát prostredníctvom ministerstva kultúry podporil tiež bratislavských organizátorov Dobrého trhu a Majálesu, galérie Umelka alebo Nedbalka, v Košiciach a v Žiline kultúrne centrá Tabačka a Stanica Žilina -Záriečie, hudobné zoskupenia Bratislava Hot Serenaders, Kandráčovcov, Billyho Barmana, Adama Ďuricu a ďalších.

Pestrosť žiadateľov podľa Milanovej dokazuje, že výzva ministerstva pomohla malým aj veľkým organizátorom podujatí, celoslovensky známym, aj lokálnym hráčom a že pokryla všetky druhy umenia. Niekoľko žiadostí sa ešte administratívne spracúva.

Podľa Zuzany Mišákovej z Mestského divadla Trenčín niektoré neziskové organizácie dosiahli vlani prepad sto percent sa a nemohli sa uchádzať o ďalšie dotácie a granty, pri ktorých je vždy nutné spolufinancovanie. "Peniaze z výzvy ministerstva kultúry na odstránenie následkov pandémie získali vytvoria nevyhnutný základ, aby sme mali na čom stavať,”uviedla Mišáková. Na výzve pre neziskové organizácie ocenila najmä to, že komisia posudzovala žiadateľov podľa reálnych čísiel z ich účtovníctva. Ako dodala, umelci ani počas pandémia nezaháľali, mnohí prešli do on-line priestoru, problémom však je, že ľudia nie sú ochotní za streamy platiť. tak, ako za živé predstavenie. Prostriedky od ministerstva kultúry chcú využiť na sanovanie režijných nákladov, na ďalšiu tvorbu, chcú nahrať albumy, obnoviť kroje a zabezpečiť si ďalšiu existenciu v tomto roku. Ministerstvo kultúry v najbližších dňoch zverejná ďalšiu výzvu – pre fyzické osoby.

Milanová TK-pomoc-hrady-2021 Čítajte aj Na hrady sa vrátia nezamestnaní

Výzvu na pomoc neziskovému sektoru kultúry ministerstvo zverejnilo začiatkom marca s uzávierkou 30. marca. Oprávnenými žiadateľmi výzvy pre neziskový sektor v kultúre boli občianske združenia, neziskové organizácie a nadácie fungujúce ako divadlá, profesionálne hudobné a tanečné telesá, prevádzkovatelia kultúrnych priestorov, organizátori rôznych kultúrnych workshopov a vzdelávania, ktoré vznikli pred 1.1.2020 a dlhodobo pôsobia v rámci sektoru kultúry. Dotáciu prostredníctvom tejto výzvy mohli získať všetky subjekty, ktoré mali medziročný pokles príjmov z kultúrno-kreatívnej činnosti minimálne o 30 percent. Minimálna a maximálna výška požadovanej dotácie na jedného žiadateľa sa pohybuje v rozpätí 2000 až 50 000 EUR.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koronakríza #kultúrna politika