Na mieste atentátu na Heydricha je maľba s príbehom parašutistov

Miesto v pražskej Libni, kde v roku 1942 zaútočili československí odbojári na ríšského protektora Reinharda Heydricha, zdobí veľká nástenná maľba. Pripomína práve odvážny čin parašutistov Jozefa Gabčíka a Jána Kubiša, ktorý nakoniec viedol k smrti obávaného nacistického vodcu. Maľbu študenta Jakuba Marka predstavili zástupcovia radnice Prahy 8 a jej autor.

23.05.2021 08:00
malba Jakub Marek atentan na Heidricha foto ct Foto:
V pražskej Libni na mieste atentátu na ríšskeho protektora Heydricha je nástenná maľba pripomínajúca hrdinský čin Jozefa Gabčíka a Jána Kubiša. Jej autorom je študent Jakub Marek. Na snímke výsek z 200 metrov dlhej plochy maľby.
debata

Takmer 200 metrov dlhá stena je pomaľovaná čiernymi siluetami lietadla, s ktorým výsadkári prileteli, samotných parašutistov, vozidla s nacistickým vodcom, legendárnym bicyklom a v samotnom záveru štylizovaným kostolom v Prahe 2, kde hrdinovia československého odboja našli smrť.

„Celé sa to začalo programom Umenie pre mesto, ktorý vyhlásil súťaž na stvárnenie štyroch lokalít v Prahe. Jedna z nich bola vychovávateľňa, ktorá ma oslovila vďaka historickému kontextu,“ povedal Jakub Marek ČTK. „Príbeh sa začína príletom lietadla a výsadkom parašutistov, pokračuje ich cestu ku kontaktu s miestnymi ľuďmi a plánovaním samotného činu. Potom je stvárnený čin samotný a udalosti, ktoré nasledovali,“ povedal.

Maľba študenta Jakuba Marka v pražskej Libni... Foto: ČTK
malba Jakub AMrek atentat na Heidricha Maľba študenta Jakuba Marka v pražskej Libni pripomína atentát na ríšskeho protektora Heydricha z roku 1942.

„Celá práca trvala týždeň, najnáročnejšie bolo na začiatku očistiť stenu a pripraviť podklad, bola to obrovská plocha. Samotné grafiky už boli čerešnička na torte,“ popísal prácu na rozsiahlom diele. Na okrovej stene sú maľby vykreslené čierne, na ich nanesenie slúžili šablóny, cez ktoré sa striekala farba a ktoré vyrezal laser.

V pláne radnice je podľa autora, aby maľba bola na stene rok. „Čakám, že se tu časom iste objavia nejaké prvky alebo intervencie miestnych umelcov, s tým sa proste počíta,“ podotkol.

Cnek.jozef gabcik slovensky panteon Čítajte aj Príbeh odvážneho Jozefa Gabčíka už dnes večer

Radnica Prahy 8 pripravila s ďalšími organizátormi pri príležitosti predstavenia maľby bojovú hru Operácia Anthropoid, ktorá by mala vtedajšie udalosti pripomínať. Je najmä pre staršie deti a dospelých. Jej účastníci pri nej majú ujsť asi desať kilometrov, ale je možné si ju rozdeliť.

Hra má celkovo 25 stanovísk, niektoré sú i vo Vysočanoch a v Karlíne. Na nich sa hráči dozvedia informácie nielen o ľuďoch, ktorí pomáhali v období heydrichiády, ale tiež o miestnych, ktorí bojovali vo Francúzsku alebo v Británii. Prví záujemcovia sa na trasu vydávali už v sobotu popoludní.

O atentáte na Heydricha

Atentát na Heydricha bol najväčším protinacistickým činom odboja v Európe. Československí parašutisti Jozef Gabčík a Jan Kubiš sa nľútostného nacistu a spoluautora takzvaného konečného riešenia židovskej otázky pokúsili zlikvidovať 27. mája 1942. Osudnou sa mu stala práve cesta pod Vychovávateľnou v Libni, kadiaľ takmer každý deň prechádzal. V ostrej zákrute neďaleko Bulovky muselo protektorovo auto spomaliť kvôli električke a stal sa ľahkým terčom.

Jozef Gabčík
Gabčík Jozef Gabčík

Vozidlu najprv vstúpil do cesty Gabčík, ktorý sa pokúsil vystreliť zo samopalu, v hlavni sa mu ale vzpriečil náboj. V zálohe bol Kubiš, ktorý na vozidlo hodil bombu. Netrafil síce do auta, bomba vybuchla pred pravým zadným kolesom, úlomky ale Heydricha vážne zranili.

Heydrich útok prežil, ale nečistoty zanesené do rán viedli k sepse. Zomrel o pár dní neskôr, 4. júna. Nacisti v odvete vyhladili obce Lidice a Ležáky a popravili mnoho odbojárov a ľudí, ktorí im pomáhali. Kubiš s Gabčíkom a ďalšími spolubojovníkmi zomreli 18. júna po boji, keď sa odmietli vzdať a opustiť vyzradený úkryt v krypte kostola svätých Cyrila a Metoda v Prahe 2.

debata chyba
Viac na túto tému: #maľba #atentát na Heydricha