Alibaba a zbojníci už vraj dotácie nedostanú

Peňazí na obnovu národných kultúrnych pamiatok bude viac. Ako dnes informovala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO), ročný príspevok v rámci projektu Obnovme si svoj dom sa vďaka pozmeňujúcemu návrhu poslancov jej hnutia zvýši z 12 na 14,5 milióna eur.

10.12.2021 13:57
milanová Foto:
Ministerka kultúry Natália Milanová informovala, že celková suma v rámci programu Obnovme si svoj dom sa zvýši na 14,5 milióna eur.
debata (15)

„Slovensko je nesmierne bohatá krajina na národné kultúrne pamiatky. Žiaľ, pamiatkový dlh v tejto oblasti sa vyšplhal približne na 5,5 miliardy eur,“ uviedla Milanová. V rámci rezortu už od roku 2004 funguje dotačný program Obnovme si svoj dom, ktorý je určený práve na rekonštrukciu pamiatok. Celkovo z neho podporili 5 542 projektov v sume asi 98 miliónov eur.

m Čítajte viac Kultúra dostane 15 miliónov eur

Ešte donedávna sa na program dávalo zhruba päť miliónov eur ročne, za posledné štyri roky sa pomoc zvýšila na 12 miliónov eur. „Za túto sumu dokážeme ročne pomôcť približne päťsto pamiatkam alebo historickým objektom,“ vyčíslila Milanová.

Jej ministerstvo „nezaháľa“ ani v súčasnej napätej situácii, keď krajina bojuje s koronakrízou, kolabujúcim zdravotníctvom, so zvyšovaním cien energií a nespokojnosť prejavujú nielen lekári a zdravotné sestry, ale aj pracovníci školstva, gastrosektora či poľnohospodárstva.

Pohoda Vlajky Zapad Slnka Michal-Augustini Čítajte viac Štát sa len učí, ako kultúre pomáhať

Ako Milanová zdôraznila, vďaka pozmeňujúcemu návrhu poslancov OĽaNO sa celková suma v rámci programu Obnovme si svoj dom zvýši na 14,5 milióna eur. Zároveň sa odstráni „dvojkoľajnosť“, keďže podobné dotácie na podporu kultúrnych pamiatok dosiaľ udeľovalo aj ministerstvo financií.

Prečo aj tam vznikol taký dotačný systém, priblížil predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Milan Vetrák (OĽaNO). Podľa neho ide o „príbeh, ktorý sa síce podobá na rozprávku Alibaba a štyridsať zbojníkov, ale na Slovensku je to krutá realita“.

Skritizoval všetky predošlé vlády od čias Vladimíra Mečiara až po Petra Pellegriniho, ktoré s dotáciami na obnovu kultúrnych pamiatok na ministerstve financií údajne narábali netransparentne a nehospodárne.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #Natália Milanová