Vláda hádže autorov cez palubu. Podporuje veľké ryby, hovoria tvorcovia

Viac ako tritisíc slovenských spisovateľov, prekladateľov, scenáristov, výtvarníkov, fotografov, ale aj podporovateľov kultúry už podpísalo petíciu Za férovú kultúru, ktorú iniciovala LITA, autorská spoločnosť. Zástupcovia umelcov a ďalších tvorivých profesií ju dnes odovzdali poslancom parlamentného výboru pre médiá a kultúru. Odmietajú prijatie autorského zákona z dielne ministerky Milanovej, lebo potvrdzuje neférové podmienky autorov a autoriek voči mocnejšej biznis loby.

01.02.2022 14:15
debata
Video
Vláda hádže autorov cez palubu, hovoria tvorcovia

Dnes na Slovensku až 90 percent autorov a autoriek podľa prieskumu nedostáva za svoju prácu primeranú odmenu a dvaja z troch musia mať popri svojej tvorbe iné zamestnanie, aby sa uživili. Autorský zákon im upiera nárok podieľať sa na úspechu svojho diela.

laska na vlasku, filmovanie, M.Cengel Solcanska Čítajte viac Zákon autorov nechráni. Spisovatelia, scenáristi, výtvarníci a ďalší tvorcovia chcú férovú kultúru

„Terajšie znenie autorského zákona umožňuje, že autori a autorky nedostávajú za svoju prácu adekvátnu odmenu. Ak novela zákona prejde v navrhovanom znení, autori budú naďalej nútení podpisovať nevýhodné zmluvy a budú za svoje diela odmeňovaní jednorazovo, bez nároku podieľať sa úspechu svojho diela pri jeho ďalšom použití, nedostanú už žiadnu odmenu napríklad za opakované šírenie svojho diela,“ vysvetľujú. Signatári petície vyzvali poslancov, aby zákon v tejto podobe neprijali a ministerstvo kultúry, aby ho prepracovalo.

„Vláda autorov a autorky hádže cez palubu. Namiesto toho, aby chránila slabších, ako to robí napríklad cez Zákonník práce, dnes vychádza v ústrety mocným biznis záujmom,“ hovorí Jana Vozárová, riaditeľka LITA, autorskej spoločnosti, ktorá zastupuje takmer štyritisíc slovenských autorov a autoriek a nositeľov autorských práv. Vláda podľa jej slov napriek európskej smernici nenastavila systém na posilnenie postavenia autorov a autoriek a umožňuje neférové vykupovanie autorských práv. Kým v iných krajinách autori majú odmenu za každé ďalšie použitie ich diela, na Slovensku takého ustanovenie zo zákona zmizlo v roku 2004 a práve novela autorského zákona, ktorú má prerokovať Národná rada, je teraz príležitosťou veci napraviť.

Zástupcovia kultúrnej obce odovzdali petíciu Za... Foto: Pravda, Robert Huttner
protest Za férovú kultúru autorský zákon ursula kovallyk, schulczova Zástupcovia kultúrnej obce odovzdali petíciu Za férovú kultúru poslancom parlamentu. Protestujú voči predloženému autorskému zákonu z dielne ministerky Milanovej. Na snímke v popredí Jana Vozárová, riaditeľka LITA, autorskej spoločnosti a spisovateľka Uršuľa Kovalyk.

Skúste si predstaviť, že by napríklad J. K. Rowlingová nedostala už žiadny honorár za každé nové vydanie jej Harryho Pottera a nebodaj ani za práva na jeho filmové spracovanie! Pri takom spôsobe odmeňovania by ďalšie diely asi tak rýchlo nevznikli, lebo autorka by si musela zarobiť na živobytie niekde inde. „Chcela by som odkázať poslancom a poslankyniam, aby nehlasovali za predložený návrh autorského zákona, a zároveň vyzvať ministerstvo kultúry, aby zákon prepracovalo tak, aby bol spravodlivý pre všetkých, nielen pre veľké ryby. Keď budeme musieť odísť do iného zamestnania, lebo sa za neférových podmienok neuživíme, hrozí, že sa vytratí pôvodná slovenská tvorba,“ podotýka spisovateľka Uršuľa Kovalyk.

„Práca autorov a autoriek býva veľmi podhodnotená a vonkoncom nezodpovedá príjmom tých, ktorí s nimi takéto nevýhodné zmluvy uzatvárajú,“ dodáva scenáristka a dramaturgička Valeria Schultczová. Ako pripomína, ľudia z kultúry sú pre väčšinu spoločnosti „darmožráči“ a autori pritom ťahajú za ten najkratší koniec.

„Novela zákona nezlepšuje pozíciu autorov a autoriek, len potvrdzuje doterajší stav, že sa stále nedočkajú férovej odmeny,“ konštatujú signatári petície Za férovú kultúru, medzi ktorými sú napríklad spisovatelia Dušan Dušek, Michal Hvorecký, Tomáš Janovic, Ivana Gibová a Barbora Hrínová, prekladateľky Elena Flašková, Mirka Brezovská, scenáristi a režiséri Marek Leščák, Martin Šulík, Miloslav Luther, Dušan Trančík, Juraj a Jakub Nvotovci aj výtvarníci Martin Kellenberger či Jozef Gertli Danglár. Od zákona očakávajú, že bude ich právnou oporou tak ako Zákonník práce pre zamestnancov, že jasne ustanoví odmeňovanie autorov a autoriek za každé použitie ich diel. „Ak v Národnej rade prejde návrh zákona tak, ako je predložený, oslovíme pani prezidentku aby ho vetovala,“ uzatvára riaditeľka LITA, spoločnosti zastupujúcej autorov a autorky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kultúrna politika