Deti. Košické divadlo vyjadrilo nápisom zo sviečok podporu Ukrajine

Pred Štátnym divadlom Košice (ŠDKE) pribudol v utorok večer nápis DETI - vytvorený zo sviečok a v ruskej azbuke. Takýmto spôsobom chceli vyjadriť podporu ukrajinskému mestu Mariupol, v ktorom zbombardovali divadlo, pričom sa v ňom ukrývali aj deti.

23.03.2022 12:00
Štátne divadlo Košice - nápis Deti Foto: ,
Ukrajinský nápis DETI pred Štátnym divadlom v Košiciach počas akcie Svetlo pre Mariupoľ.
debata (5)

Udalosť iniciovalo Národné divadlo v Prahe, pripojenie sa k nej avizovali viaceré divadlá na Slovensku, v Česku aj v zahraničí.

„Vytvorili sme takú akciu pred predstavením, kde deti mali maľovať na chodníky. Ide o pietnu spomienku na katastrofu, ktorá dnes existuje,“ povedal k tomu generálny riaditeľ ŠDKE Ondrej Šoth s tým, že na predkreslené ukrajinské písmená kladú sviečky.

Práve nápis DETI bol podľa satelitných snímok vyrytý do zeme vedľa budovy ukrajinského divadla. Ani to však ruskej armáde nezabránilo v tom, aby objekt zbombardovali.

ŠDKE Nabucco pre Ukrajinu vlajka fb Čítajte viac Nabucco z Košíc pre Ukrajinu

ŠDKE už predtým odsúdilo ruskú inváziu a vyjadrilo podporu Ukrajine. „Ničenie kultúrneho a umeleckého dedičstva, bombardovanie nemocníc a obytných domov, zabíjanie civilistov sú bezprecedentnými vojnovými zločinmi, za ktoré musia ich strojcovia niesť zodpovednosť. Umenie a kultúra sú mierotvorné, spájajú ľudí, nepoznajú hranice, a preto nesmú byť cieľom útokov,“ uviedlo divadlo v súvislosti s bombardovaním divadla v Mariupole.

Šoth pripomenul, že do pomoci utečencom sa aktívne zapájajú od začiatku invázie. „Chodili sme na hranice, brali sme ľudí, tu sme ich ubytovali, dali im stravu, deťom hračky. O jeden, dva dni odchádzali. Už cez nás prešlo asi 700 dospelých a 220 detí, aj viac,“ doplnil.

Utečencom poskytlo divadlo apartmány na Malej scéne, zamestnanci ŠDKE zároveň ponúkli svoje byty či chaty.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Štátne divadlo Košice #Ondrej Šoth #vojna na Ukrajine