Fond na podporu umenia pomôže umelcom na úteku

Fond na podporu umenia poskytne umelcom na úteku podporu, bude prijímať ich žiadosti na podporu projektov. Najprv však žiada slovenské kultúrne organizácie, ktoré majú možnosť spolupráce, aby sa zaregistrovali.

24.03.2022 17:00
Štátne divadlo Košice - nápis Deti Foto: ,
Ukrajinský nápis DETI pred Štátnym divadlom v Košiciach počas akcie Svetlo pre Mariupoľ.
debata (1)

Fond na podporu umenia (FPU) pripravuje pomoc pre ľudí pracujúcich v kultúrnom sektore, ktorí sú na úteku. „Vyhlásime mimoriadnu výzvu pre umelcov a kultúrnych pracovníkov, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy na Ukrajine alebo aj v iných krajinách, kde čelia prenasledovaniu pre svoje postoje k ruskej agresii,“ uviedla Eva Turanská z FPU.

k Wjp92V8 Čítajte aj Ministerstvo kultúry prepravilo deti z ukrajinských umeleckých škôl na Slovensko

Fond chce pomoc organizovať v dvoch krokoch. V prvom požiada organizácie, ktoré na Slovensku celoročne pôsobia v oblasti umenia a kultúry, aby sa zaregistrovali do 1. apríla na linku: podpora.fpu.sk/u­a/form, kde uvedú svoje kontaktné údaje, oblasť pôsobnosti, počet osôb, s ktorými sú ochotní spolupracovať alebo už kooperujú.

kniha pozor bodkovany pes Čítajte aj Ukrajinská výtvarníčka Oksana Palyi predáva obrazy na pomoc krajanom

„Zozbierané údaje poskytnú FPU predstavu o disponibilnej kapacite organizácií a momentálnom dopyte po spolupráci s nimi, no predovšetkým budú zdrojom informácií pre budúcich štipendistov,“ vysvetlila Turanská s tým, že zoznam bude verejne prístupný na webstránke FPU. Umelci na úteku si budú môcť vybrať z týchto organizácií a kontaktovať ich s cieľom spolupráce pri predkladaní žiadosti a realizácii svojho projektu, na ktorý si požiadajú o podporu v FPU.

ukrajina mariupol Čítajte aj Ukrajinská kapela prepísala hit anglickej skupiny The Clash na "Kyiv Calling"

V druhom kroku FPU vyhlási výzvu pre umelcov a kultúrnych pracovníkov na úteku, v rámci ktorej si budú môcť podať žiadosť v slovenčine a angličtine. Výzvu chce fond široko distribuovať prostredníctvom svojich informačných kanálov i za pomoci medzinárodných organizácií. „Podmienkou podania žiadosti bude akceptačný list od organizácie, s ktorou budú žiadatelia na úteku spolupracovať,“ podčiarkuje Turanská. Dodáva, že samotné organizácie si nebudú môcť podať žiadosť, keďže pôjde o podporu formou štipendia na šesť mesiacov, ktorého výška bude stanovená tak, ako pri štandardných štipendiách FPU. Ďalšie parametre výzvy zverejnia začiatkom apríla.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Fond na podporu umenia