Relácia Pozor, zákruta! oslavuje. V rádiu sa vysiela už 60 rokov

Zvučka relácie Pozor, zákruta! zaznela v rozhlasovom vysielaní po prvý raz v sobotu 14. apríla 1962. Odvtedy je rozhlasový magazín určený nielen pre motoristov stabilnou súčasťou vysielania Slovenského rozhlasu. V súčasnosti patrí medzi najznámejšie rozhlasové značky RTVS s najdlhšou tradíciou.

14.04.2022 06:00
Pozor, zákruta! Foto:
Za to, že si relácia získala takú obľubu u poslucháčov, vďačí všetkým, ktorí sa zaslúžili o jej prípravu.
debata (2)

Ako informoval PR manažér verejnoprávnej RTVS Filip Púchovský, v rámci osláv 60 rokov relácie Pozor, zákruta! zaznie počas apríla v každom vydaní relácie jeden spomienkový príspevok a vo štvrtok (14. apríla) sa poslucháči môžu tešiť na narodeninový špeciál.

„Odznejú spomienky z archívu na bývalých kolegov, témy aj na hudbu, ktorú v relácii v minulosti vysielali. Rádio Slovensko ponúkne i zvukovú repliku prvej relácie Pozor, zákruta! zo 14. apríla 1962,“ priblížil Púchovský.

Replika zaznie preto, lebo originál relácie sa v archíve nezachoval. Existuje však scenár v písomnej podobe, na základe ktorého prvé vydanie programu znova nahrali.

Správa o relácii z roku 1982, keď oslavovala iba 20 rokov vysielania.

Vo štvrtok 21. apríla čaká reláciu Pozor, zákruta! živé vysielanie za účasti divákov z košického štúdia Slovenského rozhlasu pri príležitosti 95 rokov rozhlasového vysielania z Košíc, a vo štvrtok 28. apríla zase živé vysielanie z bratislavského autosalónu.

Na začiatku mája sa bude konať tradičné stretnutie bývalých redaktorov a spolupracovníkov redakcie a relácia má v pláne aj účasť na troch automobilových pretekoch, ktorých víťaz dostane pohár Pozor, zákruta! Pre poslucháčov sú pripravené tiež zaujímavé súťaže na sociálnych sieťach.

rtvs Čítajte viac Pozor, Zákruta! bude opäť na rozhlasových vlnách

Reláciu Pozor, zákruta! do rozhlasového vysielania spočiatku zaradili ako 15-minútový týždenník na národnom okruhu Bratislava, no postupne sa jej vysielanie predlžovalo a dostala priestor na federálnej rozhlasovej stanici Hviezda/Českos­lovensko, kde ju dávali každý deň v týždni.

Po rozpade Česko-Slovenska v roku 1993 zostala v programe Slovenského rozhlasu. V rokoch 2015 – 2018 ju ako týždenník opäť presunuli na rozhlasový okruh Rádio Regina (pre každý región zvlášť), ale od roku 2018 je znova súčasťou Rádia Slovensko v pracovných dňoch. Tradičný vysielací čas o 13. h sa zmenil na 17. h a poslucháči dnes svoju obľúbenú reláciu nájdu aj v podcastoch.

Na vysielaní relácie Pozor, zákruta! sa... Foto: Archív RTVS
Pozor, zákruta! Na vysielaní relácie Pozor, zákruta! sa podieľalo množstvo rozhlasových pracovníkov.

V 70. a 80. rokoch bola relácia Pozor, zákruta! najpopulárnejším titulom Československého rozhlasu. Okrem analytickej, kritickej publicistiky poslucháči na nej oceňovali aj výbornú hudbu, pretože sa v nej hrali najmä zahraničné hity, ktoré sa v bežnom vysielaní neobjavovali.

Relácia bola obľúbená v oboch častiach bývalej federácie. V 80. rokoch mala zhruba 3,5 až 4 milióny poslucháčov v celom Československu.

SRo, slovensky rozhlas, budova, Čítajte viac Nová Pozor, zákruta! sľubuje posun k lepšiemu

Okrem témy cestnej premávky vo všetkých podobách sa relácia venuje aj dopravnej výchove, histórii dopravy, predstavuje nové autá, podporuje verejnú a cyklistickú dopravu, ako aj mototuristiku. Vo vysielaní tiež predstavuje nové technológie, a nezabúda ani na témy ekológie a udržateľného rozvoja, dopravnej infraštruktúry, motoristických športov a pod.

Zvučka relácie sa počas šiestich desaťročí stala ikonou. Skladba vznikla na motívy charlestonu Yes Sir, That's My Baby z roku 1925 a práve vďaka zvučke sa značka relácie stala známou. Keď zaznie táto skladba, poslucháči si ju okamžite spájajú práve s rozhlasovou „zákrutou“.

Krátky dokument o relácii z marca 1987.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #RTVS #rozhlas #rádio #relácia #motoristi #Rozhlas a televízia Slovenska #Pozor zákruta