V 102 rokoch zomrela Meda Mládková - viac než múza

Meda Mládková bola jedným z príjemných prekvapení po roku 1989. Vtedy táto česká znalkyňa a zberateľka umenia aj ovdovela a začala sa viac vracať domov. Narodila sa ako Marie Magdalena Františka Sokolová 8. septembra 1919 v Zákupoch v severných Čechách. Ako malej jej hovorili Mädi, z čoho vzniklo Meda. Od roku 1948 žila v emigrácii, ale nepovažovala sa za emigrantku. Hovorila vraj vždy, že je v exile a cítila so svojou vlasťou a krajanmi. Žila najprv vo Švajčiarsku, potom vo Francúzsku a napokon v USA. Doma bola však najmä v Prahe.

03.05.2022 08:53
Meda-Mla  dkova  - 2012 Foto:
Vášeň pre umenie prebudil u Medy Mládkovej František Kupka. Napokon vlastnila najväčší počet jeho diel.
debata

Pomáhala krajanom

Hoci Meda Mládková žila v USA, vždy podporovala umenie v Československu. V Čechách sa o nej vedelo, u nás menej, a tak to možno aj zostalo. Meno poznajú skôr tí, ktorí sa zaujímajú o kultúrne dianie a výtvarné umenie, ale táto zaujímavá žena si zaslúži pozornosť. Veď s jej menom sa stretol skoro každý – veľa sa o nej písalo, nielen v tlači, ale aj v knihách a v odbornej literatúre. Zaslúžila sa totiž o rozvoj umenia, bola mecenáškou, ale aj budovateľkou priestorov pre umelecké diela.

Regine Čítajte viac Zomrela speváčka a herečka, ktorej sa pripisuje vynález diskotéky

Všetko tvorila s mimoriadnym vkusom a citom, bola to vzdelaná dáma a navyše veľmi elegantná a šarmantná žena. Päťdesiate roky prežila v Paríži, vyštudovala dejiny umenia na Sorbonne a l'Ecole du Louvre. Mala tu prvé československé exilové nakladateľstvo Editions Sokolova, kde vydala prvú samostatnú monografiu maliarky Toyen od Andrého Bretona. Pomáhala vydávať dielo Ferdinanda Peroutku a básne Ivana Blatného. Podľa vlastných slov chcela ukázať, "akú máme v Československu kultúru, že sme vzdelaný národ“.

Výber diel zo zbierky Muzea Kampa

Kolekcia dvoch významných autorov českého pôvodu, Františka Kupku a Otta Gutfreunda, patrí medzi najdôležitejšie časti zbierky Musea Kampa. Meda Mládková ich diela prezentovala na výstavách najmä v USA, kde sa snažila zvýšiť povedomie o českom modernom umení.

Fotogaléria
Museum Kampa je jednou z najvyhľadávanejších...
Diela Františka Kupku môžu vidieť návštevníci...
+1Plastiky Otta Gutfreunda (1889–1927) sú stálou...

Z jej osobnosti vyžarovala nielen inteligencia, ale aj priateľská, prajná nátura. Bola rada, keď mohla niekomu pomôcť osobne. Koľkých svojich rodákov ubytovávala, keď prišli do USA, hostila, bavila ich, pomáhala im uplatniť sa! Jej dom vo Washingtone navštívili osobnosti ako Madeleine Albrightová aj českí krajania ako Jiří Voskovec, Ferdinand Peroutka, Bohumil Hrabal či Václav Havel. Práve vďaka Mede Mládkovej mohol Jiří Načeradský, jeden z najvýraznejších českých maliarov-figuralistov 20. storočia v roku 1987 vycestovať za hranice a po prvýkrát navštíviť viedenské zbierky umenia.

Medin úžasný život

Vzťah Medy Mládkovej k umeniu bol vášnivý a prinášal jej radosť. Zrejme sa tým udržiavala aj dlho mladá. Ľudia jej už ani roky nepočítali, zdalo sa, že je večná, ale 3. mája prišla správa, že Meda Mládková zomrela. Mala 102 rokov, a predsa po oznámení jej smrti nastala prudká reakcia a úprimný smútok, ako keď človeku zomrie niekto blízky. Ľudia, ktorí ju poznali alebo vedeli o jej činnosti, o nej hovoria len v dobrom. Nebola múza, ale tvorkyňa!

Meda Mládková a Jiří Načeradský, ktorý patril... Foto: Archív Petra Macha
meda mládková Meda Mládková a Jiří Načeradský, ktorý patril medzi najvýraznejších českých maliarov-figuralistov 20. storočia.

Hoci – v roku 2019 inšpirovala českých divadelníkov, aby jej vzdali hold aj na javisku. Na Letnej scéne pražského Múzea Kampa, ktoré založila, bola premiéra hry Meda o živote tejto neuveriteľnej aktívnej a rozhľadenej osobnosti. Hra vznikla k jej storočnici a v inscenácii účinkovala napríklad Tereza Ramba či Pavla Beretová. Hru napísala Daniela Sodomová podľa knihy Ondřeja Kundra Môj úžasný život, ktorý je prierezom života Medy Mládkovej od štrnástich rokov po vysoký vek. A jej život bol teda naozaj úžasný! Bola obdarená fyzicky, však najprv študovala tanec, ale mala aj šťastie na mužov. Jej manžel Jan Viktor Mládek bol ekonóm, ale takého kalibru, že mohol byť aj mecenášom a podporovať manželkinu záľubu vo výtvarnom umení.

výstava stredoveká maľba Čítajte viac Stredoveké maľby na Gemeri a v Malohonte získali Značku Európske dedičstvo

Tu treba povedať, že Meda Mládková mala aj dobrý nos, lebo sa už na začiatku nadchla pre maliara Františka Kupku a dostala ho až na piedestál svetového umenia. Do slávneho Guggenheimovho múzea a v plnej paráde aj na pražskú Kampu. Dnes idú ľudia po zážitkoch a jeden z tých najsilnejších možných im Meda Mládková odkázala. Objavila sa ako víla, ktorá robí zázraky, a život ju odmenil šťastím a milosrdnou smrťou – zomrela vo svojom domčeku na milovanej Kampe. Podľahla vraj zdravotným ťažkostiam súvisiacim s vekom. Dohorela ako sviečka, ale jej svit bude žiariť prostredníctvom umenia, ktoré podporila i naďalej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #františek kupka