Pozrite si rímsku veslicu v rímskom kasteli v Iži. Už dnes

V utorok 9. augusta 2021 ožije rímsky vojenský kastel Kelemantia v Iži prehliadkou repliky rímskej veslice Danuvina Alacris.

09.08.2022 06:00
rímska veslica
Loď má meno Danuvina Alacris, čo v preklade znamená Živý Dunaj. Bola vybudovaná výlučne s použitím dobových materiálov a postupov.
debata

Komentované prehliadky archeologickej lokality rímskeho tábora v Iži, ale aj bohatý sprievodný program – od legionárskych cvičení, gladiátorkych súbojov až po ohňovú šou – bude súčasťou zajtrajšieho posledného dňa plavby rímskej veslice Danuvina Alacris po Dunaji cez územie Slovenska.

Komentované prehliadky rímskeho tábora v Iži trvajú od 15. do 17. hodiny, Rímske slávnosti nasledujú od 17. do 21. hodiny.

5. Rímsky vojenský tábor pri obci Iža bol... Foto: Andrej Barát, Pravda
Rímsky vojenský tábor, Iža pri Komárne 5. Rímsky vojenský tábor pri obci Iža bol jedným z najrozsiahlejších stavebných komplexov Rimanov na sever od Dunaja.
Rímska veslica Čítajte viac Rímska veslica bude kotviť na slovenskom toku Dunaja. Takto vyzerá starodávna loď

Akcia je súčasťou dlhodobého medzinárodného projektu Living Danube Limes, v rámci ktorého boli rímske pamiatky preskúmané najmodernejšími geofyzikálnymi metódami. Experti z Fakulty architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity ich použili na vývoj aplikácie a modelovanie rekonštrukcií vo virtuálnej realite.

S Čítajte aj Kúsok antiky máme aj na Slovensku. Je pamiatkou UNESCO

Po stopách Rimanov sa môžete vydať aj s aplikáciou Living Danube Limes App, ktorá mapuje miesta spojené rímskym kultúrnym dedičstvom a je zdarma dostupná na stiahnutie pre Android v Google Play a pre IOS v Apple IStore.

debata chyba
Viac na túto tému: #Iža #rímsky tábor