Lúčnica bude mať prvýkrát svoju budovu

Lúčnica, príspevková organizácia Ministerstva kultúry (MK) SR, bude mať prvýkrát vlastnú budovu. Vlastné priestory dostala do užívania po 75 rokoch.

02.03.2023 14:19
60 lucnica Foto:
Z vystúpenia umeleckého súboru Lúčnica.
debata

Na tlačovej besede o tom informovala ministerka kultúry SR Natália Milanová. Priestory sa nachádzajú v Hurbanových kasárňach v Bratislave. Ide o dvojpodlažný objekt, ktorý má podlažnú plochu cca 1 000 metrov štvorcových. Celková investícia potrebná na rekonštrukciu by podľa Pilařa mala byť vo výške 1,6 milióna. Predpokladajú, že približne 1,3 milióna eur by mohli získať z Plánu obnovy a odolnosti SR. MK SR na priestory podľa ministerky vyčlenilo približne 100-tisíc eur.

Kollárovo námestie a Hurbanove kasárne sa v... Foto: Alexander Topilin
07d topilin.3.kollarovo.after Kollárovo námestie a Hurbanove kasárne sa v budúcnosti môžu prepojiť použitím netradičného materiálu namiesto dlažby. V tomto prípade môže svojou mäkkosťou prilákať pozornosť.

K začatiu prvej etapy rekonštrukcie potrebujú už len stavebné povolenie. V danej etape by mala byť zrekonštruovaná fasáda, vymenené okná, ale aj zrekonštruovaná strecha. Generálny riaditeľ Umeleckého súboru Lúčnica Pavol Pilař pripomenul, že Lúčnica bola jednou z posledných príspevkových organizácií MK SR, ktorá vlastnú budovu nemala. Uviedol, že pre súbor sa tak končí dlhé obdobie prenájmov.

Lúčnica Čítajte viac Novým generálnym riaditeľom Lúčnice bude Pavol Pilař

„V súčasnosti fungujeme v tanečných sálach, ktoré sme rekonštruovali v roku 2021. Zo zdrojov ministerstva bol príspevok 100-tisíc eur, 200-tisíc investovala Lúčnica z vlastných zdrojov," uviedol. Koniec rekonštrukcie Pilař očakáva v októbri tohto roka. Povedal, že by sa radi presídlili do konca roka.

Marián Turner Čítajte viac Z Lúčnice do filharmónie. Aj na BHS zaspieva Lúčnica
debata chyba
Viac na túto tému: #Lúčnica