Na Univerzitnej noci literatúry bude čítať aj olympionik Matej Tóth

Tohtoročné podujatie bude pod vplyvom udalostí zamerané na toleranciu a rešpekt v živote jednotlivca alebo celých spoločenstiev.

16.04.2023 10:00
matej tóth Foto: ,
Matej Tóth.
debata

Na tohtoročnom 10. ročníku banskobystrickej Univerzitnej noci literatúry (UNL) s prívlastkom „Rešpektujúca“ sa opäť predstaví sedem výnimočných osobností. Ako informovala vedúca referátu marketingovej komunikácie Univerzity Mateja Bela (UMB) Dana Straková, bude medzi nimi aj päťnásobný olympionik Matej Tóth a tiež riaditeľ ľudskoprávnej organizácie Amnesty International Slovensko Rado Sloboda.

Organizátori na utorok 18. apríla v priestoroch Filozofickej fakulty UMB pripravili sedem zaujímavých priestorov a z množstva kníh, ktoré v nedávnom čase na Slovensku vyšli, vybrali sedmičku, z ktorej budú čítať hostia.

„Keď sme uvažovali o téme oslavného ročníka, aj pod vplyvom udalostí, ktoré sa udiali na Slovensku, v Európe, vo svete, ktoré sa diali i dejú aj v našich blízkych okoliach a ktoré nás zasahujú a ovplyvňujú, sme jednomyseľne a bez váhania siahli po slovách, ktorých neprítomnosť alebo oslabenie pociťujeme ako vážne zlyhanie človečenstva,“ uvádzajú organizátori s tým, že im ide o toleranciu a rešpekt. „Často aj vďaka knihám si môžeme uvedomiť čo neprítomnosť tolerancie a rešpektu v živote jednotlivca alebo celých spoločenstiev môže znamenať,“ dodávajú usporiadatelia podujatia.

ruske knihy Čítajte viac Zákazy a nenávisť. Ruskí klasici na Ukrajine putujú do zberu

Pre návštevníkov a návštevníčky UNL je pripravený aj predajný stánok, v ktorom je možné zakúpiť čítané a tiež iné knižné novinky, ako aj podporiť projekt kúpou reklamných predmetov. Nechýba ani detské stanovište, detský kútik a záverečná tombola s afterparty. Čítania sa začínajú na všetkých stanovištiach naraz o 17:00, číta sa 15 minút, po ktorých vždy nasleduje 15-minútová prestávka na presun na ďalšie stanovište.

Univerzitnú noc literatúry pripravujú študenti a študentky s pomocou pedagogičiek Filozofickej fakulty UMB v Banskej Bystrici. Inšpirovali sa medzinárodným podujatím European Literature Nights a každý rok približujú súčasnú literatúru širokej verejnosti prostredníctvom série verejných čítaní.

Za 10 rokov predstavili 50 čítajúcich, na organizácii sa podieľalo 55 rôznych študentov, organizátorom pomohlo viac ako 300 dobrovoľníkov, prečítali úryvky zo 63 kníh, ktoré si naživo vypočulo viac ako 2 300 poslucháčov a dva online ročníky majú viac ako 14 600 videní.

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Univerzitná noc literatúry