Obľúbený český herec Petr Kostka vyžaroval inteligentný humor, úprimnosť a eleganciu. Dožíva sa 85 rokov

Patrí medzi legendy českého herectva, pre ktorú je príznačný inteligentný humor, úprimnosť a elegancia. Je známy z mnohých filmových, televíznych a divadelných úloh, pričom sa osvedčil ako herec s mimoriadne širokým záberom od psychologických drám cez dobrodružné filmy až po komédie. Jeden z najobsadzovanejších hercov Petr Kostka má 11. júna 85 rokov.

11.06.2023 10:00
Dunaj, k vašim službám, Zlatá labuť Foto:
Rudolf Kučera, hlava rodiny a majiteľ obchodného domu. V Dunaj je ním Emil Horváth a v Zlatej labuti Petr Kostka. Obaja sú priamočiari, zásadoví a lojálni. Silný morálny kompas a slabý ohľad na spoločenské konvencie im však spôsobuje komplikácie.
debata

Petr Kostka sa narodil 11. júna 1938 v mestečku Říčany neďaleko Prahy do starého divadelníckeho rodu, korene ktorého siahajú až do prvej polovice 19. storočia. Jeho rodičia boli herci Jiří Kostka a Františka Skálová-Wintrová.

Aj keď ho od detstva obklopovalo divadelné prostredie, skôr ho to ťahalo k matematike a k exaktným vedám. Po maturite na Vyššej hospodárskej škole v Plzni sa predsa len v roku 1957 rozhodol zachovať rodinnú tradíciu a nastúpil na Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe.

Štace mého života - Petr Kostka slaví 85, trailer

Pred filmovú kameru sa postavil už počas štúdií na vysokej škole, avšak definitívne sa presadil až vďaka psychologickej dráme režiséra Jiřího Krejčíka Vyšší princip (1960), v ktorej stvárnil Honzu Horáka, jedného zo študentov popravených v časoch heydrichiády. Jeho spolužiaka si zahral Ivan Mistrík.

ivanmistrik Ivan Mistrík v televíznom filme Stôl pre štrnástich (1978) Čítajte viac Ivan Mistrík - talent poznačený smútkom

Štúdium herectva ale nedokončil a v roku 1960 získal angažmán v Mestských divadlách pražských. Odtiaľ smerovali jeho kroky v roku 1974 na prvú českú divadelnú scénu – do Národného divadla. Na jej doskách stvárnil počas dvoch desaťročí množstvo postáv vo viacerých prestížnych inscenáciách ako napríklad Hamlet, Naši furianti, Soud lásky alebo Vévodkyně valdštejnských voj­sk.

V roku 1994 sa stal Petr Kostka členom umeleckého súboru Divadla na Vinohradech, ktorého členom je aj v súčasnosti. Diváci môžu jeho majstrovstvo obdivovať aj dnes v inscenáciách Český román či Danny Smiřický.

Petr Kostka s Dagmar Havlovou-Veškrnovou v... Foto: ČTK
Dagmar Havlová, Petr Kostka, Divadlo P.O.H Petr Kostka s Dagmar Havlovou-Veškrnovou v Bratislave komorným predstavením otvárali brány zrekonštruovaného Divadla Pavla Országha Hviezdoslava.

Vďaka mimoriadne širokému hereckému repertoáru obsadzovali Petra Kostku do najrôznejších žánrov a stal sa jedným z najobsadzova­nejších českých hercov. Veľké príležitosti dostával tiež v televízii.

Václav Vorlíček Čítajte viac Po odchode Vorlíčka osireli Popoluška, Saxana aj Arabela

Na filmovom plátne, v televízii a v rozhlase sa objavuje už viac ako 60 rokov. Zahral si v mnohých filmoch ako napríklad v experimentálnej snímke, pri nakrúcaní ktorej sa použila technika animovaného a hraného filmu Bláznova kronika (1964), ďalej v dráme Zločin na Zlenicích hradě (1971), v sci-fi komédii Zítra vstanu a opařím se čajem (1977). V tom istom roku hral aj v populárnej komédii Což takhle dát si špenát.

Což takhle dát si špenát - poprask v hotelu

Diváci mohli Petra Kostku vidieť tiež v satirických veselohrách Pátek není svátek (1979) a V podstatě jsme normální (1981), v prvorepublikovej komédii Fešák Hubert (1984), ale tiež v drámach Piknik (2014) či Narušitel (2019).

Množstvo postáv stvárnil aj v seriáloch. Medzi nimi napríklad Chalupáři (1975), Sanitka (1984), Synové a dcery Jakuba Skláře (1985), Dobrodružství kriminalistiky (1989 1993), Četnícke humoresky (2001 2007), Sanitka 2 (2013), Kukačky (2021 2023) i v mnohých ďalších.

Josef Abrhám Čítajte viac Art Film Fest: Josef Abrhám a Václav Vorlíček si prevzali ceny

Venoval sa tiež práci v rozhlase a v dabingu. Nahovoril napríklad postavu Mikoláša v Markéte Lazarovej či esesáka Kukucka v dráme Kukačka v temném lese a nadaboval aj postavu detektíva Hercula Poirota.

Petr Kostka sa v roku 1972 druhýkrát oženil s hereckou kolegyňou Carmen Mayerovou, s ktorou majú dcéru Terezu Kostkovú, úspešnú herečku a moderátorku. Jeho prvá manželka Ingrid Kostková-Vavrouchová, s ktorou mal dve dcéry, zahynula pri dopravnej nehode.

Tereza Kostková Čítajte viac Od Brna prepínam do slovenčiny, hovorí známa česká herečka Tereza Kostková

Zaslúžilý umelec Petr Kostka získal za svoju umeleckú činnosť viacero ocenení a uznaní. Napríklad za účinkovanie v televízii si prevzal v roku 1983 populárnu cenu Československej televízie Zlatý krokodíl, v roku 2003 sa stal nositeľom divadelnej ceny Thálie, v roku 2018 získal toto prestížne ocenenie za celoživotné činoherné majstrovstvo a za celoživotné majstrovstvo v dabingu mu udelili Cenu Františka Filipovského.

Pri príležitosti 85. narodenín umelca natočil režisér Petr Slavík pre Českú televíziu dokumentárny film Petr Kostka – Štace mého života (2023), ktorý mal nedávno premiéru.

Hrobničky - Československo 1988 - Komedie - Petr Kostka a Libuše Šafránková
debata chyba
Viac na túto tému: #český herec #česká kultúra