Humor na štyroch labkách. Pozrite si vtipné fotografie domácich zvierat

Je známe, že domáce zvieratá majú blahodarný vplyv na svojich majiteľov. Pritúlia sa k nim, ak treba, vypočujú si ich, dajú sa pohladkať, no dá sa s nimi aj zabaviť a zasmiať. Potvrdzujú to i najnovšie snímky finalistov medzinárodnej súťaže The Comedy Pet Photo Awards (Ceny za komické fotografie domácich zvierat).

29.07.2023 06:00
debata
Kam sa na mňa hrabú brankári! Foto: Chris Porsz/Comedy Pets
Pes brankár - Nepoužívať! Kam sa na mňa hrabú brankári!

Do užšieho výberu 25 fotografií sa tohto roku dostala napríklad mačka, ktorá akoby vyskakovala z opadaného lístia, pes pripomínajúci futbalového brankára, korytnačka pochutnávajúca si na púpave, sučka zoznamujúca sa s myšou či štvornohý spáč v objatí plyšovej hračky. Víťazov obľúbeného podujatia vyhlásia 11. augusta počas televízneho prenosu z Londýna.

19 - nepoužívať! Čítajte viac Aj príroda má zmysel pre humor. Pozrite si smiešne fotografie zvierat

„Opäť sme sa dočkali niekoľkých skutočne zábavných príspevkov v súťaži a tento rok aj širokej škály zvierat od fretiek cez korytnačky až po somáre, ako aj stovky veselých mačiek a psov. Úlohou je teraz nájsť celkového víťaza a, samozrejme, výhercu „ľudového hlasovania“, do ktorého sa môže každý zapojiť na našej webstránke,“ priblížil britský fotograf Tom Sullam.

Práve on spolu s kolegom Paulom Joynsonom založili toto podujatie. V roku 2015 zorganizovali najprv súťaž The Comedy Wildlife Photography Awards (Ceny za komické fotografie divokej zveri), no keď zistili, akú obľubu si získala, rozhodli sa zapojiť aj ľudí, ktorí fotia domáce zvieratá. Po piatich rokoch sa tak konalo i prvé finále The Comedy Pet Photo Awards.

Zábavné fotografie domácich zvierat

Pozrite si fotografie finalistov medzinárodnej súťaže The Comedy Pet Photo Awards 2023.

Fotogaléria
Túto grimasu som odkukala od Einsteina.
Tu kdesi som si včera zahrabal kosť.
+18Už sa mi ozvali aj z NHL, ale ja by som dala...

Nejde pritom len o zábavu či umenie, ale cieľom je aj zlepšiť životné podmienky všetkých zvierat. Výťažok z oboch podujatí (napríklad z televízneho prenosu) organizátori preto pravidelne venujú na podporu rozličných projektov či prírodných rezervácií.

Obrázky, ktoré postúpili do finále, bude posudzovať porota zložená z vybraných milovníkov zvierat. Jej členovia u nás síce nie sú známi, ale v Británii sú dosť populárni. Porotkyňou je napríklad televízna moderátorka, spisovateľka a ochranárka Kate Humbleová, komička, moderátorka a spisovateľka Mel Geidroycová, veterinárka a aktivistka Emma Milneová či nemecká fotografka zvierat Elke Vogelsangová.

Kôň - NEPOUŽÍVAŤ! Čítajte viac Vtipnejší vyhráva. Pozrite si zábavné fotografie zvierat

Súťaží sa v šiestich kategóriách (Pes, Mačka, Mocný kôň, Všetky ostatné stvorenia veľké a malé, Domáce zvieratá, ktoré vyzerajú ako ich majitelia, a Junior). Ich výhercovia dostanú certifikát, kým celkový víťaz získa „trofej“, peňažnú odmenu 500 britských libier (vyše 576 eur) a špeciálnu tašku pre cestovateľov.

Len sa toľko nevyťahuj! Ty že ulovíš štyri myši... Foto: Kenichi Morinaga/Comedy Pets
Mačky - Nepoužívať! Len sa toľko nevyťahuj! Ty že ulovíš štyri myši za hodinu?

Ako ukazujú komentáre autorov fotiek, základom úspechu je vystihnúť správny moment. Tak to spravil napríklad britský turista v USA Chris Porsz, ktorý odfotil vyskakujúcu border kóliu.

„Sedel som vo výbehu pre psov na Union Square v New Yorku, keď som zbadal pani hádžucu loptičku psovi. Ten sa potom odrazil, vo vzduchu sa obrátil ku mne – a cvak! Ako vidíte, pani s rukou na hlave bola prekvapená rovnako ako ja,“ opísal okolnosti zrodu tejto snímky.

Máme rovnakú kaderníčku. Foto: Lana Polyakova/Comedy Pets
Pes a majiteľka - Nepoužívať! Máme rovnakú kaderníčku.

Portugalčanka Katia Pillonelová zase zvečnila írskeho teriéra Kyliana v náručí plyšového orangutana. „Nevedel zaspať v inej posteli. Možno sa mu snívalo o džungli,“ zhodnotila. Japonec Masajoši Jamamoto prihlásil do súťaže záber mačky s vyplazeným jazykom, ktorú pomenoval Albert Einstein. Pripomínala mu totiž legendárnu fotografiu tohto génia s rovnako vyplazeným jazykom…

Takto vyspávam opicu. Foto: Katia Pillonel/Comedy Pets
Pes v plyšovom náručí - Nepoužívať! Takto vyspávam opicu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psy #fotografie #príroda #mačky #Zvieratá #súťaž #fotografická súťaž #The Comedy Pet Photo Awards