Bryan Adams skvele fotí. Zranených vojakov aj Micka Jaggera

Meno Kanaďana Bryana Adamsa, ktorý práve 5. novembra oslávil 64. narodeniny, si mnohí spájajú s hudbou. Veď tento spevák a skladateľ bol 16-krát nominovaný na ceny Grammy, tri jeho piesne k filmom boli nominované na Oscara (Everything I Do I Do It For You, Have You Ever Really Loved a Woman?, I Finally Found Someone) a päťkrát na Zlatý glóbus, patrí k najlepšie predávaným umelcom všetkých čias, odhaduje sa, že predal vyše 75 miliónov nahrávok po celom svete.

07.11.2023 06:00
Bryan adams fotograf Foto:
Bryan Adams Fotografoval pre časopisy ako Interview, Harper’s Bazaar, ale aj pre britský a nemecký Vogue. Tento raz fotil zranených vojakov z Afganistanu a Iraku. Napriek hrozivým zraneniam život vojakov ide ďalej. Desiatnik, Roy Mackenzie si vyzliekol nohavice a so smiechom ukazuje protézu celej pravej nohy.
debata
Bryan Adams skvele fotí, vojakov aj celebrity

Pozrite si snímky z jeho bratislavskej výstavy.

Fotogaléria
Bryan Adams Fotografoval pre časopisy ako...
Exkluzívne v rámci aktuálneho 33. ročníka...
+2Výstava fotografií, ktorých autorom je Brian...

Oveľa menej ľudí vie, že Bryan Adams je aj fotograf – a to výnimočne dobrý a úspešný. Fotografoval pre časopisy ako Interview, Harper’s Bazaar, ale aj pre britský a nemecký Vogue. V roku 2006 dokonca získal nemeckú Lead Award za svoju sériu fotografií Mickeyho Rourka. Portrétoval dokonca aj britskú kráľovnú Alžbetu II. Jeho fotografie boli vystavované v múzeách a galériách po celom svete vrátane takých prestížnych, ako je National Portrait Gallery v Londýne, Haus der Kunst v Mníchove či Fotografiska v Štokholme, iné jeho diela vlastnia korporátni či súkromní zberatelia umenia. A teraz fotografie Bryana Adamsa vrátane tých s Mickeym Rourkom môžeme vidieť aj v bratislavskom Dome umenia (Národné osvetové centrum) na Námestí SNP 12.

Bryan Adams v roku 2006 dokonca získal nemeckú...
Medzi slávnymi osobnosťami, ktoré stáli pred...
+4Bryan Adams Fotografoval aj známe osobnosti. Na...

Vzdorujúci smrti

Je to po prvýkrát a exkluzívne v rámci aktuálneho 33. ročníka Mesiaca fotografie, čo môžeme vidieť stovku fotografií Bryana Adamsa. Organizátori Mesiaca fotografie už vopred prorokovali, že najväčší záujem spomedzi všetkých tohtoročných výstav bude práve o fotografie z dvoch Adamsových projektov nazvaných Odhalení (Exposed) a Zranení (Wounded). Výstave dali prívlastok veľkolepá – možno preto, že medzi slávnymi osobnosťami, ktoré spevák fotil, sú veľkolepé mená ako Mick Jagger, Ben Kingsley, modelky Nadja Auermann, Kate Moss či Tereza Maxová. Vhodnejšie je však napísať, že výstava je mimoriadne pôsobivá – a z dvoch projektov dokonca možno viac ako celebrity zaujmú Adamsove fotky britských vojakov zranených vo vojne v Iraku, v Agfanistane či počas výcviku.

bryan adams Čítajte viac Bryan Adams vystavuje v Bratislave 70 veľkoformátových fotografií

Ako sa píše v kurátorskom texte k cyklu Zranení – Dedičstvo vojny, Adamsove fotky zobrazujú nielen to, o čo vojaci prišli, ale aj čo v nich zostalo. Napriek hrozivým zraneniam životy vojakov idú ďalej. Ich portréty sú hrdé – aj preto vidíme v oku desiatnika Simona Browna, jedného z portrétovaných, britskú vlajku. Iný desiatnik, Roy Mackenzie si vyzliekol nohavice a so smiechom ukazuje protézu celej pravej nohy. Ranger Andy Allen pózuje na vozíku od chrbta – no nie preto, že by sa hanbil, ale aby sme videli jeho tetovanie. Cez pol chrbta sa mu tiahne obrázok zobrazujúci vojakov nastupujúcich do lietadla.

Ďalší vojak Craig Lundberg so zranenou rukou aj tvárou pózuje aj so služobným psom. Vidíme hrozivé zranenia, niektorý vojak prišiel o nohu pod kolenom, iný dokonca o obe. Desivá je fotografia Rickyho Furgussona, ktorý má celkom zdeformovanú tvár, no aj tak hrdo pózuje v uniforme. Na vedľajšej fotografii je detail vyznamenaní, na ktoré Furgusson ukazuje rukami – na pravej mu ostal len palec a prostredníček, na ľavej tri prsty, z ostatných len zmrzačené kýpte. Aj salutujúci Craig Wood má zdeformovaný nos a ústa, vedľa neho stojí seržant Steven Arnold a spod vyhrnutých maskáčov mu trčia namiesto nôh protézy. A keď návštevník po všetkých čiernobielych fotografiách príde k farebnej snímke vojaka Alexa Stringera, zdúpnie od hrôzy a paradoxu: potetovaný chlapec s krivými zubami sedí na vozíku, zostala mu len pravá ruka, v ktorej drží cigaretu, obe nohy má amputované – no on sa veselo smeje! A na hrudi vidno veľkú vytetovanú červenú pečiarku – Death Proof – čosi ako Smrtivzdorný.

Bryan Adams, Bratislava Čítajte viac Bryan Adams vystúpi 17. decembra v Bratislave

Polunin aj Monica Bellucci

A potom sa od zranených mladíkov presunieme do sveta slávnych Odhalených – a tu už stojí rozjarene rozkročený sir Mick Jagger v zelenej košeli, oscarový režisér Ken Russel sa hojdá na hojdačke, vedľa neho sedí muzikant Morissey na balkóne s rukou v dlaniach. A, samozrejme, niekoľko fotiek Mickeyho Rourka. Neprehliadnuteľný je ukrajinský tanečník Sergej Polunin – stojí na jednej nohe v baletnej póze a keďže je bez šiat, vidíme, že na tele ešte nemá svoje provokatívne tetovania Putina. Veď fotka vznikla v roku 2013. Jedna fotka je lepšia ako druhá, na jednej sedí rozkročená francúzska kráska Laetitia Casta, na inej vidíme Bena Kingsleyho zrejme v hotelovej izbe. Talianka Monica Bellucci vyzerá podobne hrdo ako vojaci na fotkách z cyklu Zranení.

Bryan Adams v roku 2006 dokonca získal nemeckú... Foto: Katarína Sedláková
Bryan Adams fotograf Bryan Adams v roku 2006 dokonca získal nemeckú Lead Award za svoju sériu fotografií Mickeyho Rourka. Portrétoval dokonca aj britskú kráľovnú Alžbetu II. Jeho fotografie boli vystavované v múzeách a galériách po celom svete. Teraz jeho fotografie môžeme vidieť aj v bratislavskom Dome umenia (Národné osvetové centrum) na Námestí SNP 12.

Pobaví nezvyčajná snímka českej modelky Terezy Maxovej – je nalíčená ako v horore a k ramenám má priviazaných množstvo tmavých balónikov…

Nezaškodí zapátrať a dozvedieť sa o Bryanovi Adamsovi a jeho fotení viac. Zistíme, že Bryan sa narodil anglickým rodičom, ktorí emigrovali do Kanady. Keďže otec pracoval v kanadských diplomatických službách, Bryan strávil veľkú časť mladosti v Európe a na Strednom východe. Striedal školy, no vraj nikdy nemal akademické záujmy. „Bol som najväčším klaunom v triede a vylúčili ma pre vyrušovanie. Bavila ma hudba a od veľmi útleho veku som vedel, čo chcem robiť.“ A tak v 15 rokoch odišiel zo školy, aby sa mohol sústrediť na hranie na gitare a písanie pesničiek.

shutterstock 92061374 Čítajte viac Bryan Adams získal prestížny kšeft: Spev? Nie, bude fotografovať slávny kalendár

O fotenie sa začal zaujímať v 60. rokoch, jeho rodičia vlastnili fotoaparát Kodak Instamatic a filmovú kameru Howell super 8. V 60. a 70. rokoch Bryan Adams zachytával svoje okolie – všetko od koncertov, svojej priateľky vo vani až po steny na parkovisku, aby si zachoval spomienky. V 80. rokoch prestal používať Polaroid SX70 a kúpil si prvý Rolleiflex. Zamiloval sa do toho fotoaparátu a mnohé z fotografií, ktoré publikoval v knihe Exposed (Odhalení), nafotil práve týmto aparátom. Napríklad Amy Winehouse v Landrovere na ostrove, hudobníka Morrisseyho z kapely The Smiths, v jeho hotelovej izbe v Ríme, Dustina Hoffmana na pláži v Malibu. Po roku 2000 začal Bryan Adams fotiť vo svojej kuchyni. Už roky delí svoj čas medzi hudbu a fotenie. Fotil pre známe časopisy, fotil reklamné kampane pre značky ako Hugo Boss, Guess Jeans, Converse, Montblanc, ale aj Jaguar a Opel cars. Vydal štyri knihy o fotografovaní: American Women (Americké ženy, 2004), Exposed (Odhalení, 2012), Wounded – The Legacy of War (Zranení – Dedičstvo vojny, 2013), Untitled (Bez názvu, 2016).

Bryan Adams fotil aj českú modelku Terezu Maxovú. Foto: Katarína Sedláková
Bryan Adams fotograf Tereza MAxová Bryan Adams fotil aj českú modelku Terezu Maxovú.

K niektorým Adamsovým fotkám sa dajú dohľadať príbehy o ich vzniku. Keď sa napríklad v roku 2005 Morrissey pripravoval na fotenie s Adamsom, ten ho zastihol na balkóne v momente rozjímania. „Vtedy som fotil veľmi tichým fotoaparátom Rolleiflex. Neviem, či vedel, že začínam. Ale videl som moment a bol tam. Zdalo sa mi to ako krásny obrázok.“

Amy Winehouse bola Bryanovou blízkou kamarátkou, ktorú často fotil. Keď Bryana a jeho rodinu navštívila na Vianoce 2007 na súkromnom ostrove v Karibiku, jeden deň sa učila šoférovať. „Naštastie mal jej Landrover ručnú brzdu. Koncept brzdenia Amy nevedela celkom pochopiť,“ smial sa Adams. Micka Jaggera považuje Adams za najlepšieho frontmana všetkých čias. Šesťdesiatročného speváka Rolling Stones fotil v New Yorku. Choďte si Jaggera a ďalšie výborné snímky pozrieť do Domu umenia, výstava Adamsových fotiek trvá do 30. novembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bryan Adams