Autor projektu Básnenie reaguje na Vášáryovej status: Nejde o žiaden podvod, ale o nešťastné nedorozumenie

Autor a producent projektu Básnenie reaguje na pondelňajší status Magdy Vášáryovej, v ktorom vystríhala ľudí, aby si nekupovali grafiky a fotografie z projektu.

23.11.2023 11:25
Básnenie, Marek Kučera, Magda Vášáryová Foto:
Spoločná fotografia, ktorá vznikla počas natáčania videoklipu k piesni List do vetra. Adam Matej, Marek Kučera, Magda Vášáryová, Miro Remo a Maroš Žilinčan.
debata (13)

„Pondelňajší status pani Vášáryovej nás úprimne zarazil a vnímame ho ako nešťastné nedorozumenie. Avšak, berieme to ako príležitosť uviesť veci na pravú mieru a zamedziť tak šíreniu akýchkoľvek dezinformácií,“ píše sa vo vyhlásení. Podľa jeho slov nejde o žiaden podvod, crowdfundingová kampaň na Doniu je dôveryhodná a legitímna.

Magda Vášáryová Čítajte viac Magda Vášáryová varuje ľudí: "Prosím, nekupujte to." Niekto sa podľa nej snaží zarobiť na mene Milana Lasicu

„Po náhlom úmrtí pána Lasicu sme sa s pani Vášáryovou nevedeli spojiť. Bolo nám povedané, že za rodinu rieši všetko pán Danišovič (riaditeľ Štúdia L+S). Preto sme najskôr komunikovali s ním. Pani Vášáryovej sme sa prvýkrát dovolali v novembri roku 2021. Keď sme jej Básnenie predstavovali, nevedela o ňom. Zároveň nám povedala, že nebude do diela zasahovať a že ho máme určite dokončiť. Bol to veľmi príjemný rozhovor a jej slová nás úprimne potešili a dodali nám energiu v projekte ďalej pokračovať. Potom sme sa stretli ešte párkrát, napríklad, na filmovom festivale Be2Can, ale od nášho telefonátu sa nás na Básnenie už nikdy priamo nepýtala.“

Zároveň oslovili aj jej dcéru Hanu Lasicovú, ktorej 23. novembra 2021 poslali obsiahly mail o projekte, z ktorého Kučera vo svojom vyjadrení cituje: "Projekt Básnenie, ktorý pán Lasica nazval ambiciózny a produkčne náročný, nepozostáva len z jeho nového albumu. Z 11 básní nevzniklo len 11 piesní, ale každá báseň bude mať aj svoj vlastný artwork – svoj vlastný obraz. To znamená, že 11 slovenských maliarov namaľuje obraz k vybraným básňam. Pán Lasica si prial, aby jedným z týchto maliarov bol aj Marek Ormandík. Okrem Mareka, sú súčasťou projektu Andrej Dúbravský, Erik Šille, Patrícia Koyšová a ďalší.“

Grafiky a obrazy boli teda súčasťou projektu Básnenie už od jeho začiatku. Autori projektu ich však zverejnili až po spustení crowdfundingovej kampane. „Táto kampaň je nástrojom, vďaka ktorému budeme môcť jednotlivé časti Básnenia zrealizovať – krok po kroku. Preto sme sa spojili s Doniom – dôveryhodnou fundraisingovou platformou, ktorá sa snaží pomôcť jednotlivcom, skupinám i umeleckým projektom.“ Všetky kultúrne inštitúcie, ktoré oslovili ohľadom podpory hudobnej a výtvarnej časti, odmietli projekt Básnenie podporiť.

„Pevne veríme, že tieto riadky celú vzniknutú situáciu objasnia a zamedzia akýmkoľvek pochybnostiam o projekte alebo zneužití mena pána Lasicu, lebo Básnenie nevznikalo preto, aby kohokoľvek zneužívalo, diskreditovalo či rozdeľovalo, ale naopak, aby ľudí spájalo. Presne tak, ako sa to podarilo piesni a videoklipu List do vetra zverejneného 1. novembra,“ píše sa v závere vyhlásenia.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lasica #Magda Vášáryová #Básnenie #Marek Kučera