Ako sa stal z miliardára milovník umenia

Je Picasso dobrá investícia? Pre boháčov určite. Svedčí o tom aj správa, kto sa stal majiteľom obrazu Žena s hodinkami (Femme à la montre). Keď toto dielo Pabla Picassa začiatkom novembra vydražili za 139,3 milióna dolárov, vedelo sa len to, že ide o anonymného kupca. Pred pár dňami však vysvitlo, že je ním zakladateľ a bývalý šéf spoločnosti Amazon Jeff Bezos, ktorý patrí k najbohatším ľuďom na svete.

04.12.2023 10:00
Pablo Picasso - Žena s hodinkami Foto:
Maľbu Pabla Picassa Žena s hodinkami vydražili za vyše 139 miliónov dolárov. Ako sa zistilo, anonymným kupcom bol zakladateľ Amazonu Jeff Bezos.
debata

S prekvapujúcim odhalením prišiel belgický zberateľ umenia a investor Alain Servais. „Šepkané chýry sú oficiálne pravdivé: Jeff Bezos bol tajným kupcom Picassovej Femme à la montre,“ napísal na sociálnej sieti X (bývalý Twitter).

Spomínaný obraz, ktorý slávny umelec namaľoval v roku 1932, zachytáva jeho milenku, francúzsku modelku Marie-Thérèse Walterovú. Na predaj v New Yorku ho ponúkla aukčná sieň Sotheby's a vyvolávaciu cenu stanovila na 120 miliónov dolárov. Olejomaľbu napokon získal neznámy záujemca, ktorý závratnú sumu preplatil ešte o takmer 20 miliónov dolárov.

Išlo tak o najvyššiu sumu z tohtoročných aukcií a zároveň druhú najvyššiu cenu za dielo tohto španielskeho maliara. Rekord drží jeho obraz Alžírske ženy (Les femmes d'Alger), ktorý v máji 2015 vydražili v New Yorku za 179,4 milióna dolárov.

To, že sa z anonymného kupca vykľul Bezos, až tak neprekvapuje. Je známe, že investuje do umenia, hoci sám o tom veľmi nehovorí. V tomto smere na seba prvý raz upozornil už v roku 2019, keď kúpil dielo amerického maliara Eda Ruscha Hurting the Word Radio #2 za 52,5 milióna dolárov, čo bola rekordná suma za tohto umelca.

Napoleonov dvojrohý klobúk Čítajte viac Dvojrohý Napoleonov klobúk sa na aukcii v Paríži predal za rekordnú sumu

V rovnakom čase dal i 18,5 milióna dolárov za maľbu Vignette 19 od Kerryho Jamesa Marshalla. Bezos bol vtedy ešte šéfom nadnárodnej spoločnosti Amazon a s majetkom 125 miliárd dolárov ho považovali za najbohatšieho človeka planéty. Podľa portálu Artnet News v ňom vraj zberateľskú vášeň prebudila jeho partnerka Lauren Sánchezová, s ktorou sa dal dokopy po rozvode v júli 2019.

Bezos sa už vedenia Amazonu síce vzdal, no s majetkom v hodnote zhruba 170 miliárd dolárov je podľa rebríčka časopisu Forbes tretím najbohatším človekom na svete. A keďže vydržal i jeho vzťah so Sánchezovou, naďalej rozširuje svoju umeleckú zbierku. Vďaka tomu sa už pred troma rokmi dostal na zoznam 200 najvýznam­nejších zberateľov umenia, ktorý zostavil portál Art News.

Podľa odborníkov 59-ročný miliardár šikovne vytušil nový trend. „Kúpa obrazov je pravdepodobne súčasťou dôvtipnej stratégie, ktorú si v súčasnosti osvojuje čoraz viac ľudí. Pozostáva z toho, že umelecké diela vnímajú ako investíciu,“ zhodnotili britské noviny Observer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #Jeff Bezos #obrazy #umenie #maliar #Pablo Picasso #miliardári