Na zoznam UNESCO sa dostala česká ručná výroba skla

Česko má ďalší zápis na zozname nehmotného kultúrneho dedičstva. Na zoznam UNESCO sa dostala tradícia ručnej výroby skla. Rozhodol o tom medzivládny výbor, ktorý sa zišiel v africkej Botswane. Česi návrh podali spoločne s ďalšími piatimi európskymi krajinami.

07.12.2023 10:00
Krištáľové údolie Foto: ,
Múzeum skla a bižutérie v Jablonci nad Nisou.
debata

„Tradičná výroba skla je s Českou republikou spájaná odnepamäti a priniesla našej krajine ohlas,“ komentoval zápis do prestížneho zoznamu český minister kultúry Martin Baxa. České sklo bolo podľa neho známe vysokou kvalitou a dodnes je vnímané ako symbol zručnosti Čechov. „Mnoho dielní, hút a sklárskych ateliérov bohužiaľ v priebehu doby zaniklo, o to viac si môžeme vážiť tých, ktoré sú stále činné a dedičstvo predkov odovzdávajú ďalším generáciám, aby táto tradícia nezanikla,“ dodal.

Česko návrh podalo spolu s Nemeckom, Francúzskom, Španielskom, Fínskom a Maďarskom. Podľa českého rezortu kultúry sú v ČR stále zastúpené všetky techniky na rozdiel od ostatných krajín, v ktorých je vždy len niektorá z nich. Výbor na zoznam zapísal všetky remeslá ručnej výroby skla – od fúkania cez brúsenie, maľovanie, ale aj výrobu perál či vianočných ozdôb.

Na noze foto netflix Čítajte viac České sklo si našlo svoje miesto v trháku s Danielom Craigom

Tradícia ručnej výroby skla na území Česka funguje nepretržite od 13. storočia. Na konci 17. storočia tu vzniklo krištáľové sklo, ktoré sa stalo celosvetovým fenoménom. Aktuálne v stovkách českých sklární a rodinných sklárskych dielňach pracuje viac než 5000 ľudí. Hlavné centrum tohto remesla je v Libereckom a Zlínskom kraji a na Vysočine.

ČR má na zozname UNESCO aktuálne deväť položiek. Okrem ručnej výroby skla to je výroba ozdôb z fúkaných sklenených perál na vianočný stromček, Jazdy kráľov na Slovácku, fašiangové sprievody v okolí mesta Hlinsko, mužský ľudový tanec Slovácky verbunk a spolu s ďalšími štátmi modrotlač, bábkarstvo a sokolníctvo.

Krištáľové údolie Čítajte viac Vitajte v Krištáľovom údolí. Pozrite sa, ako vznikajú sklenené skvosty
debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #UNESCO #sklo #Zoznam nehmotného dedičstva UNESCO