Detská výtvarná súťaž Pravdy má dvoch víťazov. Aké sú ich najkrajšie Vianoce?

Nesmelý Jožko a všadebolka Silvinka majú obaja sedem rokov a aj výtvarné nadanie. Redakcia Pravdy vyhlasuje detskú výtvarnú súťaž Moje najkrajšie Vianoce už viac ako dvadsať rokov a ešte sa nestalo, aby boli víťazi dvaja. Vianoce sú však čarovné a štedré, a tak tento raz porota rozhodla, že prvé miesto patrí Silvinke Beňušovej z Novote a zároveň Jožkovi Tkáčovi zo Žiliny.

24.12.2023 06:00
moje naj vianoce Silvia Beňušová, mama Mária,... Foto: ,
Silvinka za svoj vianočný obrázok získala prvú cenu v detskej výtvarnej súťaži Pravdy Moje najkrajšie Vianoce.
debata
Výhercovia súťaže Moje najkrajšie Vianoce

Pozrite si dva víťazné obrázky, ktoré ocenila porota a ďalšie kresby, ktoré vybrali čitatelia Pravdy v hlasovaní.

Fotogaléria
1. miesto: Silvinka Beňušová z Novote, 7 rokov...
1. miesto: Jožko Tkáč zo Žiliny, 7 rokov
Od...
+142. miesto: Nelly Veberová z Bratislavy, 4 roky...

Každý rok nám deti do redakcie posielajú stovky krásnych obrázkov a všetci tí snehuliaci, vianočné stromčeky, rodiny pri Štedrej večeri, anjeli aj zvieratká robia všetkým sviatočnú dobrú náladu. Teraz ich bolo viac ako štyristo a po novom mohli o oceneniach rozhodovať aj naši čitatelia. Hlavného víťaza však vyberala porota, ktorú tvoril uznávaný akademický maliar, grafik a ilustrátor Martin Kellenberger, populárna speváčka a skladateľka Zuzana Smatanová, z ktorej sa stala aj ilustrátorka, a riaditeľ obsahu denníka Pravda Ľuboš Kamenistý.

Porota tento rok ocenila hneď dvoch víťazov.... Foto: Pravda, Ivan Majerský
moje naj vianoce Jožko Tkáč, Žilina, Porota tento rok ocenila hneď dvoch víťazov. Jožko za svoj obrázok modrého koníka tiež získal prvé miesto v detskej výtvarnej súťaži Pravdy Moje najkrajšie Vianoce.

Silvinkina rodina

Krásna mladá slečna spôsobne poďakuje, keď jej pochválime sviatočnú blúzku a parádny modrý kabátik. Silvinka je z Oravy a keď sa viac osmelí, prezradí, že má doma prasiatko, čo sa volá Demeter. Má aj dve sestry a aj dvoch psíkov. Na svoj víťazný obrázok, ktorý získal v súťaži Moje najkrajšie Vianoce prvú cenu, nakreslila svoju rodinu, okrem nej aj svätú rodinu, nad ktorou bdie anjel a práve prichádzajú Traja králi.

Silvinka nakreslila najkrajší vianočný obrázok
Video
Víťazi detskej výtvarnej súťaže Pravdy Moje najkrajšie Vianoce sú tento rok dvaja. Silvinka je z Novote a má sedem rokov. / Zdroj: TV Pravda

Šikovná druháčka má najradšej výtvarnú, ale aj čítanie a matematiku. Nakresliť krásny farebný obrázok, z ktorého sála teplo rodiny a Vianoc, jej trvalo dva dni. „Pretože stále niekam odbieha,“ vysvetľuje mama Mária Beňušová. Po škole chodí na zdravotnícky krúžok, nacvičuje divadlo, vystúpenie na jasličkovú pobožnosť, vianočnú besiedku v škole a popri tom kreslí. Kreslí pravidelne len od minulého roka, ale rada a často. Rovnako ako jej dve sestry, desaťročná Natálka a pätnásťročná Barborka, takže mama ich staršie obrázky už nemá kam ukladať. Silvinka vraj uspela aj v súťaži o najkrajšiu pohľadnicu.

Silvinka s mamou sa z výhry tešili. Foto: Pravda, Ivan Majerský
moje naj vianoce Silvia Beňušová, mama Mária, I.cena, Novoť, Silvinka s mamou sa z výhry tešili.

„U nás doma deti nechodia na počítač a televízor pozerajú len sem-tam. Niežeby sme im to zakazovali, ale ani si to veľmi nežiadajú, nechýba im to. Často sú vonku, na vzduchu alebo kreslia,“ hovorí mama troch dievčat. Na Orave býva snehu dosť, ale práve v čase našej návštevy svietilo slnko ako na jar. Lenže Silvinka sa na Vianoce zvykla sánkovať a guľovať. A vie sa aj lyžovať a korčuľovať. „Na Vianoce sa najradšej hrám v snehu. Želám si, aby ho bolo dosť, aj keď tento rok ho bude asi menej,“ vysloví svoje vianočné prianie.

Silvinka Ježiškovi listy nepíše. „Nechám sa prekvapiť,“ vysvetľuje. Vlani však Ježiško jej želanie uhádol a priniesol jej maľovanie na tvár, ružové tričko a nové nohavice. Teraz by ju potešilo oblečenie a voňavka, ale aj ten sneh. Silvinka ešte nevie, čím bude, ale možno sa z nej raz stane ozajstná umelkyňa. Teraz sa už teší na vianočné koláče a vyratúva všetky druhy, ktoré bývajú u nich na stole a očká jej pritom žiaria.

súťaž Moje najkrajšie vianoce Čítajte viac Zuzana Smatanová aj Martin Kellenberger majú v detskej výtvarnej súťaži Pravdy svojho favorita. Víťazmi sú obaja!

Jožkov modrý koník

Jožko Tkáč je zo Žiliny a nakreslil modrého koníka, ktorého kŕmi spolu s kamarátmi. Jeho obrázok sa medzi ostatnými vynímal tým, že bol farebne iný. Vysvetlenie je jednoduché. „Nestihol som ho vyfarbiť, tak mi pani učiteľka poradila, aby som ho obtiahol jednou farbou,“ hovorí. A Jožkov „nedokončený“ obrázok nakoniec v súťaži Pravdy Moje najkrajšie Vianoce vyhral tiež prvé miesto! To len potvrdzuje, že slávni maliari mali pravdu: žiadny poriadny obraz nikdy nie je dokončený!

Jožkovi k výhre v detskej výtvarnej súťaži Moje... Foto: Pravda, Ivan Majerský
moje naj vianoce Jožko Tkáč, Žilina, Jožkovi k výhre v detskej výtvarnej súťaži Moje najkrajšie Vianoce gratulovala celá trieda.

Jožko chodí do 2. C v škole na Martinskej ulici a jeho obrázok do súťaže poslala pani vychovávateľka Renáta Tarabová. V triede je veselo, dnes majú v jedálni vianočné trhy a vítajú nás koledami. Deti sa už tešia na Vianoce, keď budú všetci spolu s rodinou a nebudú chýbať ani starí rodičia. V jednom dome sa na Štedrý deň zídu aj štrnásti, celá veľká rodina!

Jožko za vianočného koníka získal prvé miesto
Video
Víťazi detskej výtvarnej súťaže Pravdy Moje najkrajšie Vianoce sú tento rok dvaja. Jožko je zo Žiliny, má sedem rokov a nakreslil modrého koníka. / Zdroj: TV Pravda

Doma sú aj zvierací miláčikovia – ruky v triede nedočkavo letia hore, keď sa hlásia, kto má aké zvieratko. Psíkovia, mačky, škrečky, sem-tam korytnačka či králik a veľa rybičiek, takých v akváriu. Aj tí tvoria domov. Niekde majú akváriá dve, o väčšie sa stará ocino, o to menšie šikovný druhák. Deti v školskom klube pozorujú bociany a iné vtáčiky, nakúkajú do hniezd – ale nie na strome, iba cez internetovú skrytú kameru. Akoby boli priamo tam. A tým, čo sú blízko, nasypú, aby nikto nezostal hladný. Tak ako Jožko na svojom obrázku kŕmi koníka. Ozajstného, lebo ho už pozná a sedel na ňom. Správny maliar predsa vie, čo maľuje!

Obaja výhercovia detskej výtvarnej súťaže Pravdy za prvé miesto dostali poukážku na nákup darčekov v OC Eurovea v hodnote po 200 eur, krásnu knižku a pár drobných darčekov. Ďalších výhercov sme potešili knižkami aj hrami. A všetkým deťom v Jožkovej triede sa ušli farbičky, aby na budúci rok nakreslili ďalšie pekné obrázky. Ďakujeme všetkým deťom, rodičom a pani učiteľkám, vďaka ktorým sa mohli všetci potešiť krásnymi obrázkami a vianočnou náladou. Šťastné a veselé Vianoce!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Moje najkrajšie Vianoce