Bratislavské rožky voňajú históriou nielen ako pečivo. Poznajú Bratislavčania svoje mesto?

Bratislavské rožky sú tradičným sladkým pečivom s viac ako štyristoročnou históriou. Tento názov prevzalo aj združenie, ktoré na webovom portáli približuje históriu Bratislavy prostredníctvom hodnotných textov v troch "prešporských jazykoch", aj vzácnych fotografií. Ako chutia dnešné Bratislavské rožky, hovorí šéfredaktor webového magazínu Peter Janoviček.

20.02.2024 07:00
Pohladnica s nemecko - madarskym napisom... Foto:
Pohľadnica s nemecko - maďarským nápisom Pozdrav z Prešporku, s motívom bratislavského rožku. Zbierka J.Horvath.
debata
Stará Bratislava ako ju (ne) poznáme

POzrite si starú Bratislavu na pohľadniciach, fotografiách či litografiách.

Fotogaléria
Stanica Prvej konskej železnice v Prešporku na...
Stanica parnej železnice v Bratislave na...
+21Diaľkový vlak Viedenskej električky na konečnej...

Bratislavské rožky vznikli ako projekt nadšencov, aby prispeli k zachovaniu histórie a kultúry mesta a pôsobia už viac ako desať rokov. Čo sa vám za ten čas podarilo? Na čo ste v najviac hrdí?

Naše Občianske združenie Bratislavské rožky vzniklo pred Vianocami v roku 2010, keď sme vytvorili dvojjazyčný webový magazín s titulom História na zjedenie. Na adrese bratislavskeroz­ky.sk/www.poz­sonyikifli.sk sa snažíme uverejňovať všetky články a informácie dvojjazyčne. Neskôr sa pridala aj samostatná nemecká stránka pressburgerkip­ferl.sk, pripomínajúca významnú nemeckú minulosť Bratislavy. Okrem toho organizujeme prechádzky mestom, prednášky, výstavy a prevádzkujeme malé vydavateľstvo.

Šéfredaktor webového magazínu Bratislavské... Foto: Braňo Bibel
Peter Janovicek. Bratislavske rožky Foto Brano Bibel 1 Šéfredaktor webového magazínu Bratislavské rožky Peter Janoviček.

Poznajú Bratislavčania svoje mesto? Alebo ho treba popularizovať najmä medzi Bratislavčanmi?

Staršia generácia pozná dejiny mesta pomerne dobre. Rezervy vidím medzi mládežou. Je to výzva aj pre nás, aby mladí Bratislavčania vedeli viac o dejinách svojho mesta. Napríklad o bratislavskej viacjazyčnosti, ktorá nám aj dnes môže byť inšpiráciou.

Vzali ste si na plecia napríklad aj digitalizáciu dokumentov a vytváranie databáz – aké informácie u vás návštevníci nájdu?

Prevádzkujeme Ortvayho databázu na doméne Ortvay.eu, ktorá návštevníkom prináša informácie o historických názvoch ulíc a námestí mesta. Okrem toho participujeme na vedeckom projekte FiF UK Pammap.sk, čo je vlastne pamäťový portál, ktorý zhromažďuje historické pramene o dejinách slovenských miest. Na tento portál sme prispeli digitalizátmi historických pohľadníc Bratislavy.

Diaľkový vlak Viedenskej električky na konečnej... Foto: OZ Bratislavské rožky
Dialkovy vlak Viedenskej elektricky na konecnej stanici Namestie Korunovacneho pahorku na dnesnom Vajanskeho nabrezi. Zdroj OZ Bratislavske rozky Diaľkový vlak Viedenskej električky na konečnej stanici Námestie Korunovačného pahorku na dnešnom Vajanského nábreží.

Máte aj vydavateľstvo, aké knihy vydávate?

Naše malé vydavateľstvo vydáva úspešnú detskú edíciu Bratislavské rozprávky, v ktorej prinášame životné príbehy známych osobností, ktorých mená sú spojené s Bratislavou. Okrem toho sme vydali napríklad spomienkovú knihu Pavla Ondrčku Rodák z Unitasu verný Bratislave, alebo unikátny trojjazyčný fotoalbum My sme starí Prešporáci. Každý rok pred Vianocami vydávame tradičný Prešporský kalendár, ktorý sa teší veľkému záujmu návštevníkov vianočných trhov.

Prinášate veľa zaujímavých informácií z histórie Bratislavy – odkiaľ ich čerpáte?

Z odbornej literatúry, zo štúdia dobových materiálov, starých vydaní novín. Ale rovnako z rozprávania pamätníkov dejín mesta a tiež z prednášok odborníkov, ktoré už roky organizujeme.

Budujete unikátny archív historických fotografií, sú zo súkromných zbierok?

Áno, od začiatku nášho fungovania budujeme zbierku historických obrázkov, pohľadníc, fotografií a dokumentov z pozostalosti niekoľkých starých bratislavských rodín, ale aj zberateľov. V súčasnosti náš archív obsahuje 15 000 starých bratislavských pohľadníc. Napríklad zberateľ Juraj Horváth, ktorý nedávno zomrel, nám daroval na digitalizáciu 6 000 kusov svojich pohľadníc, ktoré sú základom nášho archívu. Ale máme v ňom napríklad aj zbierku pohľadníc nášho člena Júliusa Cmoreja.

Predstavujete mnohé lokality a osobnosti mesta, o kom alebo o akých miestach chcú ľudia vedieť?

Naši čitatelia a fanúšikovia pociťujú nostalgiu po starej Bratislave či Prešporku. Zaujímajú sa najmä o miesta, ktoré dnes už nejestvujú a pozrieť sa na ne môžeme iba na starých fotografiách či pohľadniciach. Je to napríklad podhradie, neologická synagóga, legendárna viedenská električka či Pamätník Márie Terézie. Čitatelia obľubujú aj staré rodinné spomienky či články o osobnostiach nášho mesta.

Pamätník Márie Terézie. Spooznávate miesto, kde... Foto: OZ Bratislavské rožky
Pamaetnik Marie Terezie. Zdroj OZ Bratislavske rozky Pamätník Márie Terézie. Spooznávate miesto, kde kedysi stál?

Sú to aj určité tematické oblasti – bratislavské vína, vodáctvo a iné športy, kúpaliská, sochári, hudobníci a ďalší umelci, panovníci?

Všetky témy, ktoré ste spomenuli, sú pre našich čitateľov zaujímavé. Snažíme sa otvárať aj menej známe témy a prinášame informácie o osobnostiach mesta, na ktoré sa takmer zabudlo. Napísal som pre náš magazín napríklad článok o svetoznámej tanečnici menom Friderica Derra de Moroda, ktorá sa narodila v Prešporku, no jej meno u nás poznal len úzky okruh ľudí.

Čo vás pri pátraní v histórii najviac prekvapilo?

Mňa osobne fascinujú nemecké dejiny Bratislavy. To, ako veľmi nemecký element prispel k vývoju mesta. A tiež, že Nemci historicky tvorili v meste majoritu po väčšinu jeho existencie. Preto sme minulý rok znovu naštartovali aj náš nemecký webový magazín. Chceme, aby sa nemčina v našom meste objavovala aj naďalej.

Stanica Prvej konskej železnice v Prešporku na... Foto: FOTO Z KNIHY STOROČIE FEIGLEROVCOV, TRIO PUBLISHING
konská železnica, bratislava, feiglerovci Stanica Prvej konskej železnice v Prešporku na dobovej litografii.

Bratislava skrýva aj mnohé kuriozity, ktoré by ste spomenuli?

Napadá mi konská železnica, ktorá bola sprevádzkovaná v roku 1840 a viedla z Prešporku do Svätého Jura. Neskôr bola predĺžená cez Trnavu až po Sereď. A nemôžem nespomenúť sladké pečivo bratislavské rožky, ktoré dali názov aj nášmu občianskemu združeniu. Prvé zmienka o nich v Archíve mesta Bratislavy pochádza z roku 1599.

architekti kupele grossling Čítajte viac Talianski architekti chcú zachovať šarm kúpeľov Grössling

Niektoré historické budovy sa dočkali obnovy, čo vás v tomto smere potešilo? Na stránke Bratislavských rožkov sa dočítame napríklad o takmer storočných bratislavských kúpeľoch, dnes ich rekonštruujú.

Tešíme sa, ako bola revitalizovaná Stará tržnica a jej okolie. Práve pred Starou tržnicou sme mali už niekoľko panelových výstav. Mnoho hodnotných historických budov v meste, žiaľ, ešte stále chátra a čaká na obnovu. Bodaj by ich čakal osud kúpeľov Grössling, rekonštrukcii veľmi drukujeme. Sme radi, že sme na kúpele upozornili článkom už v roku 2017 a dnes im mesto opäť ide prinavrátiť zašlú slávu.

elektricka, vieden, bratislava, muzeum dopravy, Čítajte viac Tip na víkend: Ako storočná dáma cestovala z Prešporka do Viedne

Prinášate aj tipy na historické budovy, ktoré by si obnovu zaslúžili, napríklad bývalý hotel Deák… Viete, čo bude napríklad s legendárnou Astorkou? Ktoré budovy budú mať šťastie a dočkajú sa?

Legendárnu Astorku získal nový majiteľ a veríme, že priestor po rekonštrukcii ostane otvorený verejnosti a bude slúžiť kultúre. Je dôležité, aby kultové miesta Bratislavy nestrácali svoj pôvodný výzor a zameranie. O bývalom hoteli Deák sme tiež publikovali článok, ostáva dúfať, že táto veľmi pekná, pôvodne nádherná secesná budova sa dočká citlivej rekonštrukcie.

Ľudia a mesto Čítajte viac Nová výstava Ľudia a mesto oboznámi s vývojom a históriou Bratislavy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #história #stará Bratislava