Kniha týždňa: Židovská Štiavnica pozýva do rodiny

Literatúra o Banskej Štiavnici a jej okolí sa stále rozrastá. Po Ružovej vile Petra Gašparíka si môžeme prečítať veľmi zaujímavú publikáciu Beaty Rückschloss Nemcovej Židovská Štiavnica (Marenčin PT), ktorá má faktografický, ale aj cituplný obsah.

31.12.2023 09:35
debata
Beata Rückschloss  Nemcová: Židovská Štiavnica Foto: Marenčin PT
kniha zidovska stiavnica Beata Rückschloss Nemcová: Židovská Štiavnica

Sú to texty o osudoch židovských rodín, ktoré v Banskej Štiavnici žili, ale vývoj udalostí počas druhej svetovej vojny surovo ich príbehy prerušil. Zmizla skoro celá židovská komunita, ktorá mestečko spoluvytvárala, pridávala mu šarm, osobitosť aj bohatstvo. Kniha Židovská Štiavnica rekonštruuje minulosť, ale s presahom do súčasnosti. Je to nielen zadosťučinenie pre potomkov a priateľov týchto rodín, ale aj nová hodnota, obohacujúce čítanie pre všetkých ostatných.

Ožívajú staré domácnosti, izby, kuchyne, obchodíky, vynárajú sa výklenky a brány, staré kamenné múry, všetko, čo robilo Štiavnicu Štiavnicou

Snímky z albumov

V knihe ide o malé rodinné ságy, cez ktoré čitateľ spozná množstvo zaujímavých ľudí a cez ich osudy aj starobylé banské mesto. Už obálka sľubuje, že to bude dôverné rozprávanie, prechádzka časom i mestom. Popri ľuďoch autorka totiž približuje aj uličky a námestia, zaujímavé domy. V publikácii ožívajú staré domácnosti, izby, kuchyne, obchodíky, ambulancie. Pred očami sa nám vynárajú výklenky a brány, staré kamenné múry, všetko, čo robilo Štiavnicu Štiavnicou. Na snímkach sú nielen fotografie z rodinných albumov, ale aj staré dokumenty či vývesné štíty obchodov, rôzne tabule a iné dobové svedectvá. Prvá kapitola zhŕňa históriu židovskej obce v Banskej Štiavnici, ďalších dvadsať kapitol je o konkrétnych rodinách, nasleduje pasáž o Židovskom cintoríne, o synagóge a autorka pripája aj slovník menej známych výrazov. V knihe priam cítiť pulz života, absurdnosť zmaru, ľudia sú plasticky vykreslení, čitateľ s nimi cíti a prežíva ich všedné dni, radosti i smútky, ako aj závažné životné peripetie. Kniha sa výborne číta, je ako román, ale má aj ambície vedeckého textu, autorka uvádza zdroje, snaží sa o dôkladnosť, čím zvyšuje účinok textu.

3. Vila zaciatok 20 storocia Čítajte viac Odhalené tajomstvá štiavnickej Ružovej vily

No a Beata Rückschloss Nemcová pripravila pre čitateľov ešte jeden silný zážitok. Pozháňala rodinné fotografie, ktoré sprevádzajú každú kapitolu a sú to doslova unikáty. Fotografie majú nielen výpovednú, ale aj výtvarnú hodnotu – jedinečným spôsobom evokujú staré časy a ich vonkajškovú estetiku (oblečenie, architektúru, vkus), čiže vyvolávajú aj ducha doby. Čitateľné sú z nich city medzi príslušníkmi rodín aj ich vzťah k Banskej Štiavnici. Je to až dojímavé a dá sa povedať, že čo fotka, to príbeh, do ktorého sa čitateľ rád ponorí. A autorka naozaj išla do podrobností. Tie svedectvá vyvolávajú sympatie, no, samozrejme, aj hrôzu z toho, ako sa môžu veci vyvinúť, zvrtnúť a zo susedov sú zrazu nepriatelia, z domova peklo, z raja vyhnanstvo. Beata Rückschloss Nemcová však nedémonizuje tieto príbehy, zostávajú ľudské, niektoré sa všelijako meandrujú a prechádzajú až do dnešnej doby.

orez book 3 Čítajte viac Prerozprávať Austenovú pre deti? Dobrý nápad. Ilustrovaná Pýcha a predsudok je výborná

Už len to dobré

Sama autorka sa narodila v Banskej Štiavnici v roku 1970, po štúdiu pedagogiky a tlmočníctva sa začala venovať aj vzdelávaniu o holokauste a naštudovala si históriu židovskej náboženskej obce v Banskej Štiavnici. Z tejto skúsenosti vzišla aj kniha Židovská Štiavnica. Stále pátra po nových faktoch o židovskej komunite a vzácne je práve to, že príbeh neuzatvára. Napríklad kapitola o rodine Štrelingerovcov sa končí vetami: „Jozefovi a Emilke sa po vojne narodili ešte dvaja synovia: Jozef, ktorý vyštudoval medicínu, a Tomáš, ktorý vyštudoval chémiu. Roman tiež študoval chémiu a ekonómiu, neskôr bol zodpovedný za medzinárodné kontrakty Slovnaftu v oblasti chemicko-technologickej. Aj z ich detí sú lekári, chemici, technológovia. A tak rodina mladého obchodníka a mäsiara dala našej krajine celé generácie úžasných odborníkov. Napriek všetkému.“ No a to je na tejto knihe najhodnotnejšie a najkrajšie, že hľadá to pozitívne a perspektívne, čo je možné v tejto téme nájsť. V textoch sú spomienky na priateľstvá a lásky, na chvíle dôvery u lekárov, v obchodíkoch, kde sa dávalo aj na dlh, kde sa pomáhalo chudobným, kde bolo cítiť, že mesto žije ako jedna rodina so všetkým – dobrým aj zlým. Nech už pokračuje len to dobré, čítame v podtexte.

kniha narodne ajdla Čítajte viac Kniha týždňa: Národné jedlá majú dobrodružnú minulosť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha týždňa #knižné tipy #kiha