Boli ste už v Slovenskom národnom archíve? Architektonický unikát zasiahne zvuková intervencia

Zvuková intervencia do budovy Slovenského národného archívu a sympózium venované témam sústredeného načúvania či akustickej ekológie – to sú dve z akcií zo série Zvukové topografie, ktoré v najbližších dňoch realizuje v Bratislave umelecké združenie ooo Fera Királyho a Evy Vozárovej. Dvojica stojaca za intermediálnym podujatím JAMA prichádza s pokračovaním série akustických podujatí zameraných na skúmanie zvukovej krajiny a zvukových a ideových súvislostí rôznych prostredí (nielen) v Bratislave a okolí. Hosťami budú hudobník Tomáš Šenkýřik a psychológ Peter Kusý.

09.11.2023 16:00
Slovenský národný archív Foto:
Slovenský národný archív v Bratislave.
debata

Hlavné podujatie v tohtoročnej časti série Zvukové topografie má názov Fonendoskop, strana B (48.15999996626228, 17.08219887315751) a USKUTOČNÍ sa v piatok 10. novembra v budove Slovenského národného archívu. Pôjde o autorskú zvukovú intervenciu do budovy navrhnutej architektom Vladimírom Dedečkom.

Záber z podujatia Zvukové topografie, ktoré sa... Foto: Marek Jančúch
Opera Concrete Zvukove I topografie 2022 Copyright Marek Janc I u I ch June 01 2022 resize Záber z podujatia Zvukové topografie, ktoré sa uskutočnilo minulý rok.

Organizátori upozorňujú na limitovanú kapacitu podujatia a potrebu registrovať sa na podujatie v predstihu, ako aj na skorý začiatok akcie, ktorá odštartuje kvôli otváracej dobe archívu už o 15.30 h. Vstupné na podujatie je dobrovoľné.

Akcia je voľným pokračovaním podujatia Fonendkoskop, strana A, ktoré sa konalo v septembri v opustenom dome na Karpatskej 24, v ktorom prebiehala dočasná kolektívna výstava ROZPTYL.

“Vlani sme v rámci Zvukových topografií skúmali rôzne exteriéry poznačené ľudskou činnosťou. Tento rok sme sa zamerali na mikromiesta – interiéry, stavby, antropocentristické štruktúry, významné svojou lokalitou, históriou, niekdajšou alebo aktuálnou funkciou v meste – a ich zvuky, stavy a vzťahy v ktorých pôsobia,” vysvetľuje koncept podujatia Fero Király zo združenia ooo.

Výstava Rozptyl bola na Karpatskej 24 v... Foto: Adam Balogh
rozptyl Výstava Rozptyl bola na Karpatskej 24 v trojposchodovom činžiaku, ktorého sa kedysi chceli zmocniť mafiáni. Záber z vernisáže výstavy.

Oba priestory podujatia Fonendoskop, teda jeho strany A aj B, spája podľa autorov okrem iného ich dlhodobý alebo dočasný význam a to, čo hovoria o nakladaní spoločnosti s pamäťou a identitou, s odkazom, ktorý po sebe nechávame. “Prázdna budova na Karpatskej je pozostatok divokých politických a korupčných schém nedávnej minulosti a je určitým otáznikom, ako sa s takouto minulosťou vysporiadať. Keď sa jej zhostila samoorganizovaná skupina umelcov, na mesiac sa stala adresou dôležitou nielen na scéne, ale aj časovou schránkou, ktorá cez diela prevažne mladého umelectva prezentovala to najsúčasnejšie rozmýšľanie o tom, aký svet dnes žijeme. Na druhej strane Slovenský národný archív je takouto časovou schránkou dlhodobo, je to pozoruhodná stavba a jedna z dôležitých inštitúcií, pokiaľ ide o sebadiagnostiku spoločnosti, no čelí podfinancovaniu, po materiálnej stránke chátra a spoločnosť možno celkom dobre nerozumie jej významu,” vysvetľuje spoluautorka série Eva Vozárová.

Fonendoskop – strana A a strana B je v tomto zmysle jedným podujatím v dvoch častiach, ktoré cez skúmanie zvuku a filozofických súvislostí pátra po esencii miest vytvorených alebo pozmenených ľuďmi a kontextoch, v ktorých tieto miesta existujú.

rozptyl Čítajte viac Výtvarníci obsadili azylový dom, ktorý chceli ovládnuť mafiáni

Dôležitou súčasťou tohtoročnej série Zvukové topografie bude vedľajšie podujatie Fonedoskopu: SYMPÓZIUM, ktoré sa odohrá v Goethe Inštitúte na Panenskej ulici v piatok od 18. h. Bezprostredne nadviaže na hlavné akustické podujatie v Archíve, organizátori preto pozývajú účastníctvo spoločne sa presunúť z Drotárskej do centra mesta aj na tento program. Hosťami Sympózia budú český hudobník Tomáš Šenkýřik venujúci sa akustickej ekológii a terénnym nahrávkam a psychológ Peter Kusý, ktorý sa vo svojej terapeutickej praxi zaoberá okrem iného významom hudby a ticha.

Akustická ekológia je interdisciplinárna oblasť na pomedzí umenia a vied a preto tvorcovia Fonendoskopu majú ambíciu ponúknuť na svoj projekt pohľad z rôznych perspektív. ”Pri našich aktivitách sme si všimli, akým zásadným nezvykom pre návštevníkov podujatí je dôležitosť sústredeného počúvania” vysvetľuje Eva Vozárová. “Ak skúmame svet prostredníctvom sluchu, musíme vedieť počúvať, no ponúkajú sa rôzne otázky: Prečo je to také ťažké? Ako kultivovať vnímanie sveta sluchom? Ako nás počúvanie mení? Je pre nás dôležité nielen tvoriť, ale hovoriť aj o týchto témach.”

pozor padá sng Čítajte viac Zmení jeden človek osud významnej kultúrnej inštitúcie? Film Pozor padá SNG predstavuje trailer

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jama