Malér v Astorke. Čo na to Vlado Černý? Mali by ste ho vidieť

Kartónový otecko, Príhody tuláka po Slovensku a Ženy veľkých mužov sú tri nové divadelné inscenácie, ktoré v novej sezóne obohatia repertoár Divadla Astorka Korzo '90. Hľadajú odpovede na otázky, kam sa my Slováci ako spoločnosť uberáme, aké sú naše idey a hodnoty.

07.09.2023 15:33
debata
Čo sa oplatí vidieť v Divadle Astorka?
Video
Riaditeľ Divadla Astorka Korzo '90 Vladimír Černý hovorí o troch výnimočných predstaveniach. / Zdroj: TV ravda

Groteska Kartónový otecko v réžii Ondreja Spišáka je o jednej netradičnej rodine, ktorá sa stretne pri tradičnom obede. „Je to komorná hra zo súčasnosti, v ktorej polovica rodiny zastáva liberálne názory a koncepciu sveta a tá druhá polovica konzervatívne. Vtipne napísaná od vynikajúceho maďarského dramatika Istvána Tasnádiho (autor úspešnej inscenácie Fekete ország – Čierna krajina) v preklade Renáty Deákovej ukazuje, na čom sa dnes ľudia vedia najviac rozvadiť – pre jedných tzv. tradičné hodnoty ničí démonický liberalizmus a naopak, liberalizmus naráža na konzervatívcov, ktorí zostali zakonzervovaní v 19. storočí. Nie je to žiadna politická prednáška, ale veľmi vtipne napísaná groteska o tom, čo všetci žijeme v našich rodinách,“ hovorí režisér. Kartónový otecko dá vyniknúť hereckým výkonom Anny Šiškovej, Mateja Landla, Anny Jakab Rakovskej, Viktórie Šúplatovej a Tomáša Turka.

JAKUB A JEHO PAN Astorka Čítajte viac Kunderova hravosť ide ruka v ruke s múdrosťou aj v divadle

Režisér Juraj Nvota bude v inscenácii Príhody tuláka po Slovensku skúmať s autorom knižnej predlohy Milanom M. Šimečkom slovenskú DNA. „Dlhodobo sa venujem symbióze prózy a divadla a v tomto cykle po Slobodovi, Vilikovskom a Cígerovi-Hronskom teraz prinesieme na javisko Astorky reportáž Milana Šimečku z putovania po Slovensku. Autor v reakcii na vypuknutie vojny na Ukrajine sa z pocitu bezmocnosti potrebuje "rozchodiť“ v prírode, kde všetko rastie. Vyberie sa známou turistickou trasou Cestou hrdinov SNP od Devína po Duklu a počas svojho putovania stretáva rozmanitú plejádu ľudí, ktorí tvoria túto krajinu, a zažíva s nimi rôzne príhody. Ľudia sú názorovo rozdelení a celá hra je experiment, ktorý skúša, či sa ešte vieme dohovoriť, alebo už sme taká rozhádaná krajina, že to nejde. Je to hľadanie slovenskej DNA," vysvetľuje režisér Juraj Nvota. Ako dodáva, reportáž býva aktuálna iba chvíľu, ale tvorcovia hry chcú ísť do hĺbky problému tak, aby bola aktuálna večne. Hru Príhody tuláka po Slovensku podľa Šimečkovej predlohy napísal Jakub Nvota a v titulnej postave sa predstaví Ady Hajdu.

DAKUJEM ZE SI MA ZABIL ady hajdu Čítajte viac Ady Hajdu oslávil šesťdesiatku. Čo zažil v Divadle Astorka?

Treťou novinkou v Divadle Astorka Korzo '90 budú portréty troch silných žien – Xantipy, manželky Sokrata, Marthy, manželky Sigmunda Freuda, a Jenny, manželky Karola Marxa, ktoré pohli históriou. V hre sa ako Ženy veľkých mužov (pracovný názov hry) v réžii Aleny Wiesel Lelkovej predstavia Marta Sládečková, Zuzana Konečná a Zuzana Porubjaková, ich partnermi budú Matej Landl, Miroslav Noga a Peter Šimun.

Jakub a jeho pán, Juraj Kemka, Marián Miezga Čítajte viac Ako Kundera pomohol Macronovi v láske

Všetky tri predstavenia podľa ich tvorcov spája jedinečná poetika Divadla Astorka Korzo '90, ktorá s groteskným odstupom zobrazuje protirečivosť až absurditu sveta. „Pokúsime sa rôznymi žánrami a prostriedkami aj časovým rozpätím od antiky po súčasnosť hľadať odpovede na otázky, kam sa my Slováci ako spoločnosť uberáme, aké sú naše idey a hodnoty,“ hovoria divadelníci pred novou sezónou.

HALPERN A JOHNSON Astorka Čítajte viac Dvaja muži, jedna žena a ich tajomstvá

V repertoári zostávajú aj staršie výnimočné hry ako Halpern a Johnson s Milanom Kňažkom a Vladimírom Černým, Pohľad z mosta s vynikajúcim Miroslavom Nogom aj smutno-smiešny Malér s Mariánom Labudom v hlavnej úlohe a ďalšie.

pohlad z mosta noga Čítajte viac Pohľad z mosta v Astorke Malér Čítajte viac Malér na javisku Astorky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Astorka Korzo '90