Recenzia: Film Slúžka kritizuje spoločnosť na pozadí lesbickej lásky

Po rozprávke Zakliata jaskyňa prichádza režisérka Mariana Čengel Solčanská s novým filmom, tentoraz historickou drámou nakrútenou podľa knihy Hany Lasicovej s názvom Slúžka. V nej zdôrazňuje najmä vzťahy a priepastné rozdiely medzi šľachtou a služobníctvom v období Rakúsko-Uhorska. Tvorcovia sa neuchýlili k sentimentálnemu romantizovaniu vtedajšej doby, namiesto toho sa rozhodli pre naturalistické zobrazenie krutej reality.

01.02.2023 08:00
SLUZKA Dana Droppová Foto:
Hlavná hrdinka filmu Slúžka (Dana Droppová) je nemanželské dieťa. Z Banskej Štiavnice ju poslali slúžiť do Prahy.
debata (2)

Neznámy svet

Hlavná hrdinka Anka (Dana Droppová) je nútená ísť pracovať ako slúžka do vily vysokopostaveného úradníka (Karel Dobrý) a jeho manželky (Zuzana Mauréry). Donútil ju k tomu nový muž (Marko Igonda) jej matky, ktorú stvárnila Mariana Čengel Solčanská. Anka sa tak vydáva do neznámeho sveta celkom sama – vďaka pomoci ostatných členov služobníctva sa však rýchlo zorientuje.

Video

Nie je to pomoc prvoplánovo dobrosrdečná – slúžky sú rokmi neľahkého života zocelené, a aj keď sa Anke snažia pomôcť, často sú kruté a nedávajú si servítku pred ústa. Najviac týmito vlastnosťami oplýva cynická Kristína (Aňa Geislerová), ktorá sa vyznačuje špecifickou tvrdosťou povahy i charakteru. To je ale dobre – vďaka tomu, že Anku takpovediac hodili do ľadovej vody, sa čoskoro stáva jednou z nich.

Spriatelí sa aj s Lízou (Vica Kerekes), ktorá síce vníma krutosti sveta a rozdiel v postavení jednotlivých spoločenských vrstiev, napriek tomu si však dovolí snívať. Verí, že sa jedného dňa vymaní zo zovretia nespravodlivého osudu tým, že učarí vysokopostavenému mužovi. Napokon sa jej to však škaredo vypomstí.

Hlavná hrdinka filmu Slúžka (Dana Droppová) je...
Mariana Čengel Solčanská ako režisérka filmu...
+13Mariana Čengel Solčanská  si vo filme Slúžka...

Problematický vzťah

Ústredným motívom filmu, teda to, čo by ním aspoň malo byť, je románik medzi Ankou a dcérou jej pánov Resi (Radka Caldová). Ich vzťah sa však nezačína práve najlepšie – ako prvé Resi prikáže Anke, aby sa pred ňou vyzliekla, pretože si vymyslí, že jej ukradla brošňu. V scéne sa nenachádza žiadne vzájomné sexuálne napätie, ale ukážka Resinej moci a Ankinej nútenej odovzdanosti. Tú privedie ponižujúca scéna k slzám.

krst knihy sluzka, Hana Lasicová Čítajte viac VIDEO Hana Lasicová: Lásku ženy k žene do filmu navrhol môj otec

Neskôr sa ich vzájomný vzťah rozvinie a stanú sa z nich milenky. Tvorcom sa ale nepodarilo vytvoriť medzi nimi naozaj uveriteľné puto, ktoré by bralo do úvahy ich odlišné pomery. Nikdy sa o tom nerozprávajú, problém pre ne predstavuje azda len Resin manžel.

Chýba tomu autenticita, nejaká kríza spôsobená tým, že si Resi nedokáže predstaviť, aké je to byť Ankou a naopak. Časom by sa tiež pravdepodobne prejavil Resin prirodzený zvyk prikazovať ostatným a Anka by sa zase strácala v panských záležitostiach – či už z hľadiska vzdelania, alebo spoločenskej etikety. To však film vôbec nerieši.

Maiana Čengel Solčanska film Sluzka Čítajte viac VIDEO Slúžka je môj najlepší film, hovorí režisérka Mariana Čengel Solčanská

Kvalitná kritika spoločnosti

Slúžka má aj niekoľko výnimočných pozitív. Keďže vo svojich textoch často kritizujem predabovávanie z češtiny do slovenčiny či chabé pokusy slovenských hercov rozprávať po česky, je v tomto prípade nevyhnutné vyzdvihnúť výkon Zuzany Mauréry – tá predviedla nielen svoje dokonalé herecké umenie, ale aj schopnosť rozprávať po nemecky aj po česky bez toho, aby to znelo neprirodzene.

Atmosféru obdobia 1. svetovej vojny krásne dokresľuje podmanivá hudba, kostýmy aj prostredie, v ktorom bol film natočený (nakrúcalo sa na zámku v Slatiňanoch). Okrem dvoch ústredných postáv a Zuzany Mauréry sa vo svojich úlohách zaskveli aj Aňa Geislerová a Vica Kerekes.

Karel Dobrý bol zasa vynikajúcim príkladom arogantného zbohatlíka, ktorý si myslí, že mu patrí celý svet. Na tom, ako sa on a jeho zať (stvárnil ho jeho syn Cyril Dobrý) správajú k ženám, je jasne vidieť, aký vtedy panoval patriarchát. Žena zaujímajúca sa o „mužské“ veci, ako je napríklad globálna politika?! Neuveriteľné, nemiestne a priam rúhavé!

Slúžka, trailer

Najväčším problémom Slúžky je to, že sa zdá, akoby jej chýbal hlavný motív. Od začiatku sledujeme akúsi mozaiku príbehov, z ktorých ani jeden nie je šťastný, a čakáme, kedy príde skutočná kríza a jej rozuzlenie.

Nešťastia však nasledujú jedno za druhým až sa divák napokon ocitne na konci filmu, ktorý mu nedáva potrebné zadosťučinenie. Navyše v ňom zanecháva dojem, akoby vedľajšie postavy poznal lepšie než tie hlavné – najmä čo sa týka Resi.

Herečka Dana Droppová (vľavo) a jej kolegyňa...
Herec Braňo Deák a scenáristka Hana Lasicová.
+23Herečka Dana Droppová si zahrala v dobovej...

Napriek tomu ale ide o Solčanskej najlepší režisérsky počin, ktorý si zaslúži pozornosť. Aj keď sa mu nepodarilo zobraziť vzťah medzi Resi a Ankou úplne najlepšie, nebál sa kritizovať pomery v spoločnosti zapríčinené nerovnosťou – či už sa bavíme o triednej príslušnosti, pohlaví, alebo sexualite. A zatiaľ čo Anke sa na konci podarí zachrániť si zvyšky dôstojnosti, ľudia rozmaznaní bohatstvom sa prepadnú do chaosu, šialenstva a beznádeje.

Zuzana Smatanová Čítajte viac VIDEO: Zuzana Smatanová má Tajomstvo

HODNOTENIE PRAVDY: 4 HVIEZDIČKY z 5

Slúžka/Slovensko, Česko 2023/r. Mariana Čengel Solčanská/h. Dana Droppová, Radka Caldová, Vica Kerekes, Zuzana Mauréry, Aňa Geislerová, Karel Dobrý, Cyril Dobrý, Lukáš Pelč, Peter Nádasdi, Vilma Frantová a ďalší.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #filmová novinka #Mariana Čengel Solčanská