Poznáte desať najlepších slovenských kníh? Cena za prózu roka má svojich favoritov

V súťaži o prestížnu literárnu cenu Anasoft litera sa rozhoduje o najlepšej pôvodnej slovenskej próze roka spomedzi všetkých publikovaných diel v uplynulom roku. Rukami odbornej poroty prešlo vyše 140 hodnotených próz, z ktorých vzišla tzv. desiatka Anasoft litery 2024.

08.04.2024 15:15
Anasoft litera 2024   foto Juraj Starovecky Foto:
Desiatka najlepších slovenských próz podľa poroty Anasoft litera 2024.
debata

Po diskusiách o kvalite jednotlivých kníh zverejnili vo vysielaní Rádia DEVÍN desať nominovaných kníh, ktoré budú ďalej v hre o tú jednu najlepšiu slovenskú prózu roka. Vo výbere prevažujú diela známych autoriek a autorov.

Súťaž Anasoft litera má viac kôl, po prvom výbere desiatky najlepších titulov nasleduje finálová päťka a napokon výber samotného laureáta či laureátky ceny. O desiatke Anasoft litera 2024 a jej laureátovi či laureátke v aktuálnom devätnástom ročníku rozhodujú: docent v odbore estetika Marek Debnár, literárna vedkyňa a kritička Mária Klapáková, literárny vedec a publicista Radoslav Passia, literárny historik a teoretik Karel Piorecký, prekladateľka a propagátorka slovenskej literatúry Júlia Sherwood.

kniha hotel balkan Čítajte viac Kniha týždňa: Čo nájdete pod posteľou v Hoteli Balkán

Podľa odbornej poroty „desiatka Anasoft litery 2024 prináša prevažne diela známych autoriek a autorov. Vo výbere prevažujú románové a novelistické diela, poviedková tvorba je v menšine. Dôležité miesto má pandemická téma, ktorá však nie je centrálna ani samoúčelná, ale tvorí pozadie komplexnejšej reflexie súčasnej, výrazne polarizovanej slovenskej spoločnosti.

Zastúpené sú diela reprezentujúce širokú škálu autorských prístupov, prítomná je experimentálna poloha písania, tradičné rozprávanie, spoločenská satira aj autobiografické denníkové záznamy. Viaceré diela využili inšpiráciu literárnou a filmovou klasikou aj možnosti populárnych žánrov. Porotu vo viacerých prípadoch upútala schopnosť autorov vnímať aj humorné stránky reality a prepojenie vizuálnej a textovej stránky kníh.“

kniha modroslepost Čítajte viac V románe Modrosleposť poletujú zvláštni vtáci

Medzi nominovanými dielami je próza Ondreja Štefánika, ktorý získal cenu Anasoft litera v roku 2017 za román Som Paula, ako i dvojnásobného víťaza Ceny čitateľov a čitateliek z roku 2007 a 2017 – Dušana Dušeka.

Väčšina autorov a autoriek mali svoje knihy v desiatke literárnej ceny už v minulosti, okrem Miroslavy Kuľkovej, ktorá so zbierkou poviedok Hotel Balkán debutovala, či spisovateľa, scenáristu a filmového kritika Jozefa Puškáša, ktorého nominovaná kniha Vivat akadémia, zbohom Čechov, je jeho jedenástym prozaickým dielom.

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje raz ročne za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného diela autorov, ktorí sú primárne občanmi Slovenskej republiky a ich diela alebo preklady ich diel sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku. V prípade, že v ostatnom ročníku literárnej ceny nebola niektorá próza v zozname hodnotených kníh, automaticky je zaradená do zoznamu nasledovného roka.

kniha druhy cierny zosit Čítajte viac Kniha týždňa: Aký temný je Druhý čierny zošit?

Anasoft litera prebieha v troch kolách. Porota vybrala zo všetkých publikovaných kníh v prvom kole desať próz. V septembri opäť vo vysielaní Rádia DEVÍN vyhlási tzv. finálovú päťku, z ktorej napokon vyberie víťaznú knihu. Laureát alebo laureátka literárnej ceny Anasoft litera získa cenu honorovanú 10 000 eur, ktorú udeľuje generálny partner, softvérová spoločnosť ANASOFT.

O cene bude rozhodovať aj verejnosť, a to od 1. júna 2024 v internetovom hlasovaní Ceny čitateľov. Vybraná desiatka sa predstaví počas festivalu litera fest, ktorý sa bude konať od 17. do 20. júna 2024 v Bratislave a pre divákov, ktorí sa ho nemôžu zúčastniť osobne, aj online.

Desať najlepších slovenských próz roka &äv abecednom poradí podľa autorov)

  • Cabala, Lukáš: Spomenieš si na Trenčín? (Artforum 2023)
  • Dušek, Dušan: Deti v daždi (Vydavateľstvo SLOVART 2023)
  • Gibová, Ivana: Babička© (Vlna 2023)
  • Kováčik, Juraj: Bod zlomu (Vydavateľstvo SLOVART 2023)
  • Kucbelová, Katarína: Modrosleposť (Vydavateľstvo SLOVART 2023)
  • Kuľková, Miroslava: Hotel Balkán (KK Bagala 2023)
  • Pupala, Richard: Druhý čierny zošit (Lindeni 2023)
  • Puškáš, Jozef: Vivat akadémia, zhohom Čechov (Vydavateľstvo Orman 2023)
  • Rozenbergová, Vanda: Storočie (Vydavateľstvo SLOVART 2023)
  • Štefánik, Ondrej: Siroty (TATRAN 2023)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anasoft litera