V románe Modrosleposť poletujú zvláštni vtáci

Katarína Kucbelová vydala novú knihu Modrosleposť (Slovart). Autorka, ktorá upozornila na seba najmä titulom Čepiec, si opäť našla zvláštnu tému i spôsob spracovania. Kým tam bolo plno čepcov, v tejto knihe sa to hemží vtákmi. A, samozrejme, k tomu sa viažu rôzne asociácie a inotaje, čo už patrí k jej pôsobivej metóde. V Modrosleposti je najdôležitejšou samotná rozprávačka, upúta ale aj mnoho epizódnych postáv a najmä „zvláštny vták“, samotár Molnár. Ten do deja prilieta a odlieta, aby udržiaval čitateľa v napätí a postupne odkrýval svoj príbeh.

09.03.2024 09:00
debata
Katarína Kucbelová: Modrosleposť Foto: Slovart
kniha modroslepost Katarína Kucbelová: Modrosleposť

Rébus Molnár

Cez Molnára sa čitateľ dostáva do rôznych prostredí a tieto fragmenty vyvárajú jedinečný obraz nielen o jeho charaktere, ale aj o dobe. Molnár má umeleckú dušu, ale musí žiť praktickým životom, čo nie je jednoduché. Však podobne je na tom aj rozprávačka, mladá žena, ktorá je s Molnárom vo zvláštnom vzťahu. Sleduje ho ako dávneho známeho, on sa k nej však nehlási. Pozorujú sa navzájom, ako to býva v prírode medzi živočíchmi. Zobďaleč, opatrne, ticho. Kedysi sa totiž medzi ženou a Molnárom niečo stalo a teraz si ona nie je istá, či si to on pamätá. Táto linka Modrospleposti je ako riešenie rébusu, pri ktorom sa čitateľ dozvedá o súbežných udalostiach a okolnostiach, vynárajú sa ďalšie postavy aj otázky.

kniha hotel balkan Čítajte viac Kniha týždňa: Čo nájdete pod posteľou v Hoteli Balkán

Miestami sú to poetické pasáže, miestami akoby dokumentárne texty, inde zasa ako informácie z googlu. Však z týchto rovín sa skladá aj náš súčasný svet a autorka sa snaží hovoriť o ňom všetkými možnými spôsobmi – od intelektuálne náročného po najjednoduchší. Sleduje aj veľa aktuálnych motívov, ale najvýraznejší je práve Molnár, s postavou ktorého súvisí aj názov knihy – Modrosleposť. Tento človek bol odmalička zvláštny, čo ho priviedlo do sveta umenia a prírody. Miloval zvieratá, a tak ho ani nemrzelo, keď sa z kádrových dôvodov zamestnal v zoologickej záhrade. Po zmene režimu mohol zasa prednášať na vysokej škole, ale priniesol tam svoju zvláštnu skúsenosť a svoje čudáctvo.

Modrosleposť ponúka možnosť vzlietnuť a uvidieť modrú

Tajomstvo modrej

Zameriaval sa v prednáškach napríklad na modrú farbu a jej zvláštne miesto vo výtvarnom umení – kedysi vraj neexistovala, nebola pomenovaná, nevideli ju, nazývali ju inak. Možno v tomto nevidení existujúceho je posolstvo knihy: Čo je, to je, aj keď sa neprizná. A Molnár sa práve v „nevidieteľnej“ modrej vyžíva. Tento motív je pre autorku zasa zdrojom mnohých úvah a signálov zo sveta umenia a psychológie. Modrou Molnár pomaľoval aj kurník pre svoje sliepky, ktorý pôsobí ako výtvarný objekt (rozprávačka už čosi podobné videla v Amsterdame, kde sliepky boli súčasťou výtvarnej akcie.) Ako vidno, námet, ktorý si Kucbelová zvolila, nie je jednoduchý, ale zavedie čitateľa do bizarného sveta a k novým poznaniam.

kniha Nino Haratischwili Nedostatok svetla Čítajte viac Kniha týždňa: Nedostatok svetla životu nepraje. Intímny príbeh mladosti, ktorú v rozpuku zastavilo násilie

Zostať či nezostať?

Okrem toho záhadného Molnára sú však v knihe aj jednoduchšie postavy a vzťahy. Napríklad vzťah rozprávačky so sestrou, ktorá odišla žiť do zahraničia. Odletela, ako mnohí, ako odlietajú vtáci. Aj toto je zaujímavá linka rozprávania: Zostať či nezostať? Kde žiť? Ako žiť?

Kucbelovej ale akoby nestačili možnosti pozemského života – stúpa do vzdušných priestorov a vypomáha si podobenstvami z ríše vtákov. Napríklad dážďovníkov, ktorí sa počas dlhého letu vedia tak schovať do seba, že prežijú hocičo. No majú jednu nevýhodu – ak majú vzlietnuť, musia padať, musia byť v pohybe, lebo zo zeme vzlietnuť nevedia. Kucbelová ponúka svojou prózou Modrosleposť možnosť vzlietnuť a uvidieť modrú. Hoci budú krídla trocha preťažené, dážďovníky to vydržia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #knižné tipy