Na prvom albume Metalindy sú veľké hity aj zakliata pieseň

Rozbité vajce, z ktorého sa vyliahol akýsi podivný tvor pripomínajúci muchu. Tak vyzerá obal debutového albumu známej rockovej skupiny Metalinda. Nech už tá kresba mala znamenať čokoľvek, čas ukázal, že bola výstižná. Z kapely, ktorá v roku 1990 nahrala prvú veľkú platňu, sa totiž stala legenda. Teraz jej prvotina vyšla znova pod značkou Opusu v distribúcii hudobného vydavateľstva Warner Music.

05.03.2024 08:00
Metalinda Metalindam Foto:
Obal debutového albumu skupiny Metalinda z roku 1990, ktorý opäť vychádza, aby potešil fanúšikov.
debata

Metalinda vznikla už v roku 1983 v Bratislave. Jej meno vymyslel gitarista, skladateľ a líder skupiny Peter Sámel. „Nápadov bolo veľa, ale zapáčil sa nám tento názov, lebo okrem toho, že evokoval dve španielske slová – pekný cieľ, vyjadrovalo to i náš cieľ – to, že sme sa rozhodli hrať túto hudbu. Navyše to znelo metalovo a bolo to ženského rodu,“ priblížil pre Pravdu.

Cesta k prvej LP platni nebola ľahká. „Päť rokov sa kapela formovala s rôznymi spevákmi. Najväčšiu úlohu zohral asi Dušan Horecký, s ktorým sme zakladali kapelu. Po tom, čo odišiel, lebo študoval na vysokej škole a rozhodol sa, že už nebude spievať, nám našiel ako náhradu Paľa Drapáka,“ zaspomínal si Sámel.

Metalinda - Kovový kráľ

Ohromení zo štúdia

Aby v tom čase kapela mohla nahrať dlhohrajúcu platňu, musela najprv vydať tri single a z každého predať celý náklad, teda 5 000 kusov. Metalinda to zvládla a s piesňou Loď pre 5 miliárd obsadila i štvrté miesto na Bratislavskej lýre v roku 1988. Až potom sa mohla pustiť do LP.

„Z vydavateľstva Opus sme boli nadšení. V nahrávacom štúdiu bol k dispozícii veľký mixážny pult značky Solid State Logic, čo bol vtedy akýsi Rolls Royce medzi mixážnymi pultmi. Boli tam superšpičkové magnetofóny, na akých nahrávala aj Metallica, takže sme z tej techniky boli ohromení. Tešili sme sa a išli sme naplno. Bolo to pre nás pódium, ktoré znamená svet,“ opísal Sámel.

Metalinda - Jago

Zaujímavé je, že na debutový album nezaradili staršie piesne, ktoré vyšli na singloch, ako Klub milionárov, Každý chce ľúbiť či Loď pre 5 miliárd. Naopak, dostali sa tam singlové skladby z roku 1989 Kovový kráľ a Jago. Prečo len tie?

„Vtedy sme už mali také silné piesne, že si Julo Kinček, producent v Opuse, mohol vyberať. Nechceli sme opakovať skladby, ktoré ľudia poznali, na prvý album sme chceli ponúknuť novinky. Boli tam piesne, ktoré sú dodnes hitmi a ich texty sú stále aktuálne,“ vysvetlil líder kapely.

Skupina Metalinda vznikla už v roku 1983 v... Foto: Opus
Metalinda Skupina Metalinda vznikla už v roku 1983 v Bratislave. Prvý album nahrala v roku 1990.

Na albume je jedenásť skladieb. Autormi hudby sú Sámel a gitarista Michal Kovalčík, o texty sa postaral Pavol Jursa. Ten k debutovej platni s názvom Metalinda napísal, že skupina hrá „šťavnatý, slovansko-melodický metal“, z ktorého vyžaruje drsná, úprimná spontánnosť a živelná radosť z hrania.

Fanúšikovia mu zrejme dajú za pravdu. Album, ktorý koncom februára v reedícii vydali na CD i LP platni, obstojí aj po 34 rokoch. Je z neho cítiť tvorivé nadšenie a tvrdý gitarový zvuk skvele ladí s Drapákovým vysokým hlasom.

Kapela má ísť s dobou

Na platni sú osvedčené hity ako Jago (rocková pocta Shakespeareovi), Kovový kráľ (oslava heavy metalu) či Ján Amos Džínový, ktorá známemu hudobnému publicistovi Jurajovi Čurnému pripomína „scorpionsovské“ balady.

Metalinda - Ján Amos Džínový

Podľa neho ide o „doživotný hit“ Metalindy. A naozaj, príbeh o svojráznom učiteľovi, ktorý vyhlasuje, že stačí poznať štyri anglické slová, aby vám rozumel celý svet, je jednou z najkrajších rockových piesní v repertoári slovenskej hudby.

„Už keď sme ju pred nahrávaním albumu niekomu pustili, každý povedal, že je to ,pecka’. Videoklip sme nakrúcali na Strednej priemyselnej škole strojníckej na Fajnorovom nábreží v Bratislave, kde som štyri roky študoval. Pieseň vyhrala niekoľko Trianglov,“ prezradil Sámel.

Maťo Ďurinda Čítajte viac Maťo Ďurinda: V Tublatanke sme vybíjaní chlapci

Priaznivci hard rocku a metalu však ocenia i ďalšie skladby: Šanca, Van Beethoven, Xénia, VSR (sladké spomínanie na „Veľkú sexuálnu revolúciu“), Politika, Môj príbeh, Velím si sám (rockový protest proti násiliu a povinnej vojenskej službe) či Mefisto.

Sámel tvrdí, že jeho obľúbenými piesňami sú všetky. Kuriózna historka sa vraj spája so skladbou Môj príbeh. Najprv ju totiž niektorí z piatich členov skupiny nechceli hrať, pretože neboli stotožnení s jej textom, a nakoniec sa diali zvláštne veci s videoklipom.

modus Čítajte viac Nultý album. Debut, ktorý Modusu kedysi zakázali

„Nakrúcali sme ho v Bratislave na streche známeho Manderláku. Keď sme tam prvý raz prišli, zistili sme, že sa zvukár pomýlil a doniesol úplne inú skladbu, ktorá sa volala Politika. Navrhli sme teda, že nakrútime aspoň túto pieseň, ale z toho zišlo. Celý filmový štáb sa preto musel zbaliť a zísť zo strechy cez malý otvor 50 × 50 centimetrov. Nakoniec sme tam prišli druhýkrát, keď sa to už podarilo,“ priblížil líder kapely.

Skupina Metalinda dnes. Foto: Opus
Kapela metalinda Skupina Metalinda dnes.

Ako dodal, videoklip odvysielali v televízii len raz. „Potom sa stratil a nevieme ho nájsť. Je to asi zakliata pieseň,“ zasmial sa Sámel.

Debutová platňa Metalindy pomohla kapele preraziť na hudobnej scéne v niekdajšom Československu. Skupina potom nahrala množstvo hitov, získala viaceré ocenenia a hoci vlani oslávila „štyridsiatku“, stále koncertuje.

„Každý náš album je iný a niečím výnimočný. Každý bol istým posunom, lebo si myslím, že každá rocková kapela by mala ísť s dobou. Mám rád všetky naše albumy. Zatiaľ sme ich vydali šestnásť, teraz pripravujeme sedemnásty. Ešte nám chýbajú tri a budeme ako Queen,“ uzavrel s úsmevom Sámel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #album #metal #kapela #rocková skupina #hard rock #Metalinda #hudobná skupina