Ospravedlnenie pre Čaputovú aj dojemný príhovor Dany Droppovej. Slnko v sieti 2024 sa nieslo v duchu občianskej angažovanosti

V piatok večer sa uskutočnil 13. ročník odovzdávania cien Slnko v sieti, ktorý moderoval Bruno Ciberej. Najúspešnejším filmom sa stala čierna komédia Invalid. Na ceremoniáli sa zúčastnila aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorej bol venovaný špeciálny príhovor prezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Kataríny Krnáčovej. V rámci večera si tvorcovia pripomenuli aj 100. výročie narodenia Jozefa Kronera a Ladislava Chudíka.

26.04.2024 20:14 , aktualizované: 27.04.2024 13:47
debata (71)
Herečka Dana Droppová s cenou Slnko v sieti za...
Herečka Éva Bándor získala Slnko v sieti za...
+35Herečka Éva Bándor (vľavo) a režisérka Mariana...

Slávnostný galavečer sa začal vtipnou scénkou s Gregorom Hološkom, predstaviteľom hlavného hrdinu komédie Invalid, a Danou Droppovou, ktorá stvárnila hlavnú úlohu v historickej dráme Slúžka.

Najväčší úspech oslávila čierna komédia Jonáša Karáska Invalid, ktorá z 13 nominácií premenila sedem a získala aj Divácku cenu. Historická dráma Slúžka si odniesla štyri ocenenia. Darilo sa aj animovanej snímke Tonko, Slávka a kúzelné svetlo, ktorá získala tri ceny.

Počas večera odznela pieseň Húsky z rozprávky Tri zlaté dukáty v podaní Simony Hulejovej či skladba Tajomstvo z filmu Slúžka v podaní Laury Weng. Obe sprevádzal Orchester Slovenského rozhlasu.

Za Invalida mu ďakujú na pumpe aj v električke, Hološka triumfoval aj na Slnku v sieti
Video
Zdroj: TV Pravda

Ocenenie v kategórii najlepší hraný film prišla odovzdať prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) Katarína Krnáčová. Vo svojom príhovore zdôraznila, že tvorcovia musia byť jednotní, aby boli dostatočne silní na uchránenie svojej kultúry.

V mene Slovenskej filmovej a televíznej akadémie vyjadrila podporu umeleckým fondom a RTVS. Ďalej sa obrátila na prezidentku Zuzanu Čaputovú, ospravedlnila sa jej, že ju kultúrna obec viac nepodporila a zároveň sa jej poďakovala za slušnosť a pevnosť presvedčenia. Nasledoval dlhý potlesk.

Katarína Krnáčová Čítajte viac Sloboda tvorby vo filme je absolútne kľúčová, hovorí prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Katarína Krnáčová

Víťazom sa stala komédia Invalid Jonáša Karáska. Okrem nej boli nominované snímky Slúžka a Svetloplachosť. „Je mi veľmi ľúto, že tu so mnou nemôže byť môj partner,“ uviedol producent Maroš Hečko v príhovore.

Invalid si odniesol aj Slnko v sieti za najlepšiu réžiu. Ocenenie prišli odovzdať Rebeka Poláková a Marián Mitaš. Karásek vo svojom príhovore uviedol, že dejová linka z filmu, ktorá sa venuje arogancii moci, sa, bohužiaľ, stala aktuálnou. V kategórii boli ďalej nominovaní Mariana Čengel Solčanská (Slúžka), Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík (Svetloplachosť).

Herečka Natália Germáni s manželom Martinom...
Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana...
+78Herec Daniel Fischer bol nominovaný za výkon vo...

Ocenenie v kategórii najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe prišli odovzdať Jana Oľhová a Anna Šišková. Víťazom sa stal Gregor Hološka za film Invalid. Okrem neho boli nominovaní Ady Hajdu a Daniel Fischer, obaja za snímku A máme, čo sme chceli.

Cenu od kolegov si vážim, ale ešte viac sa ma dotkla každá divácka odozva, hovorí Dana Droppová
Video
Zdroj: TV Pravda

„Bol som úprimne a milo prekvapený, že ľudia, ktorí sú hendikepovaní, sa na čiernom humore vo filme smiali,“ poznamenal Hološka vo svojom príhovore. Ocenil túto pridanú hodnotu a zároveň poukázal na to, že k inakosti musíme pristupovať s empatiou.

Slnko v sieti za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe získala Dana Droppová za historickú drámu Slúžka. Ocenenie prišli odovzdať Maroš Kramár a Jozef Vajda. Medzi nominovanými boli okrem Droppovej Natália Germáni (Jej telo) a Eliška Křenková (Úsvit).

„Veľmi ma teší, že sa film dotkol širokého a rôznorodého spektra publika,“ uviedla Droppová. „Natočili sme krásny film o láske dvoch ľudí, a chcela by som povedať, že už dlhší čas pociťujem veľký pocit beznádeje a strachu, keď sa pozriem, aká budúcnosť čaká Slovensko nielen v nasledujúcich rokoch, ale aj dňoch,“ pokračovala vo svojom emotívnom príhovore. „Je zvláštne označovať lásku ako chorobu. Príde mi choré, že medzi nás niekto vkladá strach a nenávisť. To je podľa mňa choroba.“

Úsvit, Eliška Křenková, Miloslav König Čítajte viac Recenzia: Inakosť tu bola vždy, aj počas prvej republiky. Témou nového filmu Úsvit je intersexualita

Divácku cenu prišiel odovzdať generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. "Pravdu nahrádzajú polopravdy, hoaxy a lži. Jednou z nich je aj to, že RTVS nerobí žiadnu pôvodnú tvorbu a tieto polopravdy sa šíria z miest, kde by to mali mať overené.

Takmer 90 percent nominovaných filmov vzniklo v produkcii alebo koprodukcii RTVS. Tieto hoaxy vedú k tomu, že sa nad RTVS zmráka a o niekoľko týždňov bude možno zrušená. Myslím si, že ľudia by mali hovoriť veci, ktoré sú overené a pravdivé," uviedol Machaj pred vyhlásením víťaza. Slnko v sieti získal film Invalid.

Ľuboš Machaj: Chcem do poslednej chvíľky obhajovať nezávislosť a slobodu RTVS
Video
Zdroj: TV Pravda

Ocenenie v kategórii najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe prišli odovzdať Gabriela Dzuríková a Diana Mórová. Víťazom za stal Zdeněk Godla za komédiu Invalid. Okrem neho bol nominovaný Milan Ondrík (Úsvit) a Attila Mokos (Moc).

Víťazkou Slnka v sieti v kategórii najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe sa stala Éva Bandor za snímku Moc. Ocenenie jej prišli odovzdať Tomáš Maštalír a Jakub Jablonský, ktorý mal na sebe oblečené kimono. Ďalšími nominovanými boli Oľga Belešová (Invalid), Vica Kerekes (Slúžka) a Anna Geislerová (Slúžka).

zväčšiť Herečka Éva Bándor získala Slnko v sieti za... Foto: SFTA
Éva Bándor Herečka Éva Bándor získala Slnko v sieti za vedľajší ženský herecký výkon v snímke Moc.

„Mám ťahák aj okuliare,“ zasmiala sa na úvod herečka. „Ďakujem Akadémii za nomináciu. Aňa, Vica, Oľga, gratulujem vám, ste úžasné herečky,“ pokračovala. „Nič horšie si neviem predstaviť, ako keď rodič musí pochovať svoje dieťa. Počas tvorby som neustále myslela na Janu Kuciakovú a Zlaticu Kušnírovú, a preto túto cenu symbolicky venujem aj im,“ ukončila Bandor svoj príhovor.

Ocenenie za najlepší filmový scenár prišli odovzdať Zuzana Mauréry a Daniel Žulčák. Získal ho Miro Šifra za film Úsvit. Vo svojom príhovore sa poďakoval všetkým členom štábu a hercom, špeciálne vyzdvihol herca Richarda Langdona. V kategórii boli okrem Šifru nominovaní Tomáš Dušička (Invalid), Mariana Čengel Solčanská a Hana Lasicová (Slúžka).

Moc Čítajte viac Recenzia: Mocným prejde všetko. Aj vražda

Slnko v sieti v kategórii najlepší architekt – scénograf získal Tomáš Berka za snímku Slúžka. Ocenenie prišli odovzdať Dominika Morávková a Matej Landl. Okrem Berku boli nominovaní Pavol Andraško (Invalid) a Henrich Boráros (Úsvit).

Ocenenie v kategórii najlepšie kostýmy prišli odovzdať Jana Kvantiková a Kristína Kanátová. Víťazkou sa stala Katarína Štrbová Bieliková za film Slúžka. Ďalšími nominovanými boli Zuzana Bambušek Krejzková (Invalid) a Jarmila Dunděrová (Úsvit). „Myslím si, že sloboda je jednou z najdôležitejších vecí, ktoré si musíme chrániť, a preto dúfam, že aj naďalej budeme na Slovensku môcť tvoriť slobodne.“

V kategórii najlepšie masky sa držiteľmi Slnka v sieti stali Martin Blizniak a Miroslava Krepsová za film Slúžka. Ocenenie prišli odovzdať Zuzana Kanócz a Lukáš Latinák. Ďalšími nominovanými boli Andrea Štrbová (Invalid), Martin Jankovič a Lenka Nosková (Úsvit).

SLUZKA Dana Droppová Čítajte viac Recenzia: Film Slúžka kritizuje spoločnosť na pozadí lesbickej lásky

Ocenenie v kategórii najlepší animovaný film prišiel odovzdať Ľuboš Kostelný, no nie naživo, ale v animovanej podobe. Víťazom sa stala snímka Tonko, Slávka a kúzelné svetlo od režiséra Filipa Pošivača. Okrem neho boli nominované filmy Lesná päťka – Ja hodím najďalej! a Umelohmotné nebo.

„Dúfam, že kreatívna spolupráca so slovenskými tvorcami bude pokračovať. Chcem verejne podporiť slovenskú občiansku spoločnosť za to, že bojuje za rovnaké hodnoty, ktoré sú pre mňa dôležité – empatia a citlivosť,“ uviedol český režisér Filip Pošivač.

Tri mýty o Audiovizuálnom fonde

Moderátor Bruno Ciberej v rámci svojho vstupu vyvrátil mýty, ktoré sú spojené s Audiovizuálnym fondom.

  1. Audiovizuálny fond podporuje iba filmy: v skutočnosti podporuje celý audiovizuálny priemysel na Slovensku (vydávanie odbornej literatúry, festivaly, vzdelávanie, renovácia kín…).
  2. Audiovizuálny film podporuje iba artové filmy: od roku 2010 podporil všetky filmy, ktorým sa podarilo prekročiť hranicu 100-tisíc divákov, čo znamená, že podporuje aj divácky úspešné filmy.
  3. Audiovizuálny fond podporuje len úzky okruh tvorcov: v skutočnosti už podporil vyše 1300 rôznych projektov.

Víťazom v kategórii najlepší dokumentárny film sa stala snímka Emília o herečke Emílii Vášáryovej, ktorú režíroval Martin Šulík. Ocenenie prišli odovzdať Lesana Krausková a Viktória Jurištová. Ďalej boli nominované dokumenty Poznámky z Eremocénu (Viera Čakányová), Pozor, padá SNG! (Jana Durajová a Lena Kušnieriková) a Všetci ľudia budú bratia (Robert Kirchhoff).

Herečka Emília Vášáryová s cenou pre najlepší... Foto: SFTA
JZEM6831 Herečka Emília Vášáryová s cenou pre najlepší dokument Emília, ktorý o jej živote nakrútil Martin Šulík (vpravo).

Ocenenie v kategórii televízny film/seriál/mi­niséria prišli odovzdať Jana Kovalčiková a Dávid Hartl. Slnko v sieti získal seriál Matematika zločinu režiséra Petra Bebjaka. Okrem neho bol nominovaný Dunaj, k vašim službám (Peter Hoferica a Peter Magát) a Tri zlaté dukáty (Mariana Čengel Solčanská).

„Mám jeden sen. Chcem žiť v čase, keď nebudem vôbec myslieť na politiku a už vôbec nie na politikov, pretože to bude znamenať, že túto krajinu vedú ľudia, ktorí sú múdri, tolerantní, majú demokratické cítenie a vedia oceniť slobodu umenia. Verím tomu, že sa toho dožijem, pretože pravda a láska musí zvíťaziť nad lžou a nenávisťou,“ povedal režisér Peter Bebjak vo svojom príhovore.

Režisér Peter Bebjak a producenti Iva K.... Foto: SFTA
JZEM6904 Režisér Peter Bebjak a producenti Iva K. Jestřábová a Rasťo Šesták sa tešili z ceny za televízny počin Matematika zločinu.

Cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre získala Božidara Turzonovová. Ocenenie jej prišiel odovzdať Martin Huba. "Svojho času sme robili film Penelopa, ktorý režíroval Štefan Uher. Počas jednej pauzy sme mali v ruke scenáre, bola som mladá, sebavedomá, kritická, profesne sebavedomá. Nepáčila sa mi tam jedna veta, nebola to replika, ale metafora. Ironicky a s duchaplnosťou som ju skomentovala a zhodila. Všimla som si smutno-prekvapené oči režiséra.

Prešli roky, nepamätám si už kontext, ale až potom mi svitlo, že preboha, veď to napísal on a chcel mi tou poznámkou asi nejako pomôcť. Veľmi ma to zahanbilo a odvtedy vždy, keď sa spomenul tento film, cítila som veľkú hanbu. Drahý pán režisér, pretože ste určite v nebi, stojím tu a držím Slnko v sieti. To je filmová cena, ktorá nesie meno vášho skvostného filmu. Dovoľte mi, aby som vám vyslovila svoje dodatočné ospravedlnenie, hlbokú úctu a obrovské poďakovanie," uviedla Turzonovová vo svojej ďakovnej reči.

Božidara Turzonovová: Film som najprv neuznávala, viac som verila divadlu
Video
Zdroj: TV Pravda

Ocenenie v kategórii najlepšie vizuálne efekty prišli odovzdať Katarína Krajčovičová a Róbert Sipos. Držiteľmi Slnka v sieti sa stali Michal Křeček a Josefína Jiráňová za snímku Tonko, Slávka a kúzelné svetlo. Okrem nich boli nominovaní Ladislav Dedík a Andrea Vrábelová (Perinbaba a dva svety), Peter Koštál (Umelohmotné nebo) a Boris Masník (Úsvit).

Víťazmi v kategórii najlepšia filmová hudba sa stali Matúš Široký a Marcel Buntaj za snímku Invalid. Ocenenie prišli odovzdať Ľubica Čekovská a Kamil Mikulčík. Ďalšími nominovanými boli Vladimír Godár (Emília) a Vladimír Martinka (Slúžka).

Ocenenie v kategórii najlepší filmový zvuk prišli odovzdať Martin Šalacha a Michal Režný. Víťazom sa stal Viktor Krivosudský za komédiu Invalid. Okrem neho boli nominovaní Miloš Hanzély (Slúžka), Dušan Kozák a Tobiáš Potočný (Moc).

INVALID Čítajte viac Recenzia: Ako si neurotický údržbár na vozíku poradí s mafiou

Držiteľom Slnka v sieti v kategórii najlepší filmový strih sa stal Matej Beneš za komédiu Invalid. Ocenenie prišli odovzdať Ladislav Bédi a Juraj Hrčka. Ďalšími nominovanými boli Ondrej Azor (Slúžka), Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík a Martin Piga (Svetloplachosť).

Ocenenie v kategórii najlepší kameramanský výkon prišli odovzdať Anežka Petrová a Alexander Bárta. Víťazkou sa stala Denisa Buranová za animovanú snímku Tonko, Slávka a kúzelné svetlo. Okrem nej boli nominovaní Ladislav Janošťák (Slúžka) a Tomáš Juríček (Invalid). V rámci svojho príhovoru sa poďakovala nielen svojej rodine a spolupracovníkom, ale aj Zuzane Čaputovej a Beyoncé.

Slnko v sieti 2024

  • najlepší hraný film: Invalid (Jonáš Karásek)
  • najlepší dokumentárny film: Emília (Martin Šulík)
  • najlepší animovaný film: Tonko, Slávka a kúzelné svetlo (Filip Pošivač)
  • najlepšia filmová réžia: Jonáš Karásek (Invalid)
  • najlepší filmový scenár: Miro Šifra (Úsvit)
  • najlepší kameramanský výkon: Denisa Buranová (Tonko, Slávka a kúzelné svetlo)
  • najlepší filmový strih: Matej Beneš (Invalid)
  • najlepší filmový zvuk: Viktor Krivosudský (Invalid)
  • najlepšia filmová hudba: Matúš Široký a Marcel Buntaj (Invalid)
  • najlepší architekt – scénograf: Tomáš Berka (Slúžka)
  • najlepšie kostýmy: Katarína Štrbová Bieliková (Slúžka)
  • najlepšie masky: Martin Blizniak a Miroslava Krepsová (Slúžka)
  • najlepšie vizuálne efekty: Michal Křeček a Josefína Jiráňová (Tonko, Slávka a kúzelné svetlo)
  • najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Dana Droppová (Slúžka)
  • najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Éva Bandor (Moc)
  • najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Gregor Hološka (Invalid)
  • najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Zdeněk Godla (Invalid)
  • najlepší televízny film/miniséri­a/seriál: Matematika zločinu (Peter Bebjak)
  • výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre: Božidara Turzonovová
  • divácka cena: Invalid (Jonáš Karásek)

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #film #Televízia #Slnko v sieti