Kniha týždňa: Aké sú moderné macochy?

Takáto nie celkom beletristická knižka nebýva v tejto rubrike zvykom, ale určite si zaslúži pozornosť, a to nielen pre jej aktuálnu tému. "Patchworkové" rodiny poskladané z trosiek druhých aj tretích manželstiev, v ktorých žijú "moje deti, tvoje deti a naše deti aj cudzie deti" sú realitou dnešnej doby. Ich problémy sú však stále istým tabu, o ktorom sa nehovorí ani v práci, ani na návšteve a dokonca často ani v rodine. Zora Inka Grohoľová v knihe Moderné macochy dokázala vydarene spojiť konkrétne ľudské príbehy s pohľadom odborníkov a boli by ste prekvapení, koľko rôznych profesií má k tejto téme čo múdreho povedať.

20.04.2024 09:00
debata
Video

Popolušky, Snehulienky, Marušky

Pojem nevlastnej mamy, teda macochy, poznáme odmala už z rozprávok a funguje v mnohých kultúrach. Vždy je to riadne odporná ženská, bezohľadná tyranka, krutá sadistka, a navyše samoľúba alebo hlúpa, alebo všetko dokopy. Kto by si aj v dospelosti nepamätal úbohú Popolušku, ktorá bola drzá len vo filme, inak tíško sedela v kúte, Snehulienku, ktorú vlastný otec takmer zabil, alebo Marušku, čo skoro zamrzla v lese, keď šla v zime na jahody. Zora Inka Grohoľová sa však zaujíma o dnešné macochy a skúma túto tému z rôznych pohľadov.

Zora Inka Grohoľová: Moderné macochy Foto: ORBIS IN
kniha moderne macochy Zora Inka Grohoľová: Moderné macochy

Spovedá samotné macochy, ale aj dospelé deti, ktoré s macochou vyrastali, objaví sa dokonca dospelé týrané dieťa aj lesbický pár, ktorý vychováva spoločne šťastné dieťa v širokej rodine vrátane otcovej strany. Hovoria k nám mladé ženy, čo sa stali skôr macochami ako matkami. Macochy, ktoré sa nesmierne snažili, no zlyhali. Matky, ktoré museli svoje deti posielať k macoche a zmieriť sa s tým. Aj ženy, čo sa ocitli súčasne v polohe matky zverujúcej svoje deti cudzej žene aj macochy, ktorá prijíma cudzie deti a preberá za ne svoj diel zodpovednosti. Spoznáme rodiny, kde si všetci skáču do vlasov, no aj tam si napriek všetkému dokážu všetci sadnúť za jeden stôl – hoci iba občas. Zo všetkých rozprávaní cítiť otvorenosť a úprimné priznania o túžbe po harmónii a chybách, ktoré sa už nedajú napraviť. Príklady zo života ukazujú, aké dôležité je v takejto závažnej situácii poradiť sa s niekým, kto má vedomosti a skúsenosti a nespoliehať sa na to, že „nejako bude“. Mnohé kapitoly sú preto obohatené o krátke resumé, zahŕňajúce rady a odporúčania pre moderné macochy od tých, ktoré nimi boli, alebo od tých, ktorí s nimi žili alebo pracovali ako odborníci.

Koučka, mentorka a knižná autorka Zora Inka... Foto: archív Zory Inky Grohoľovej
2068928216 Koučka, mentorka a knižná autorka Zora Inka Grohoľová.

Takže v skratke aspoň tie, ktoré svojou úprimnosťou mnohých zrejme šokujú. Napríklad – cudzie dieťa nikdy nebudete ľúbiť ako svoje vlastné a je to tak v poriadku. Stačí, ak budete ako macocha k dieťaťu slušná, priateľská a spoľahlivá. Alebo – keď ste si vybrali muža so záväzkom, musíte sa zmieriť s tým, že nikdy nebudete prvá. Na prvom mieste sú jeho deti – veď vy ako matka by ste pre svoje deti chceli to isté. A do tretice – snažte sa oddeliť svoje emócie voči bývalej manželke vášho partnera od vzťahu s dieťaťom. Dieťa si túto situáciu nevybralo, je zmätené aj zranené a potrebuje čas.

kniha Siroty Čítajte viac Kniha týždňa: Siroty s rodičmi aj bez rodičov

Ženu zabiješ, dieťa nie

Rovnako prekvapivé budú pre mnohých aj názory odborníkov a v tejto knihe je ich ozaj dosť. K téme moderná macocha má čo povedať nielen psychologička, ale aj sudkyňa, rodinná mediátorka a dokonca aj vedec. Viete, prečo sú oveľa častejšie prípady, keď muž zabije svoju ženu, ako keď zabije vlastné dieťa? S deťmi majú spoločný genetický kód, s manželkou nie! Nuž, aj takéto veci stvára s ľuďmi genetika, no nie sme v tom sami. Ani u zvierat vraj nie je bežné, že si „adoptujú“ cudzie dieťa, no na druhej strane sa stávajú aj prípady „medzidruhovej adopcie“. Divíme sa, keď človeka vychová vlk, a pritom bežne chováme doma zvieracích miláčikov, ktorých sme si „adoptovali“.

kniha Connemara Čítajte viac Kniha týždňa: Connemara je pieseň pre všetkých. Vonia francúzskym šarmom aj nostalgiou

Kniha Moderná macocha zasahuje do rôznych oblastí, no nesnaží sa nikoho posudzovať a už vôbec nie odsudzovať, neformuluje žiadne „generálne platné pravidlá“. Je to úprimný, a preto vzácny rozhovor na chúlostivú tému, ktorá vstupuje do života mnohým z nás. Staré príslovia vravia, že múdry sa učí na chybách druhých a že dobrá rada je nad zlato. Tu stačí počúvať a vnímať celú škálu pocitov „na rôznych stranách barikády“, aby ste prijali, že namiesto boja treba voliť spoluprácu, a potom aj v „patchworkovej“ rodine môže vládnuť rešpekt a harmónia.

kniha Nino Haratischwili Nedostatok svetla Čítajte viac Kniha týždňa: Nedostatok svetla životu nepraje. Intímny príbeh mladosti, ktorú v rozpuku zastavilo násilie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #knižné tipy