Nerovný pár v divadle Astorka. Čo všetko vieme v sebe zabiť?

Dvaja ľudia v jednom byte a medzi nimi temno. Od samého začiatku je jasné, že v tomto vzťahu je niečo abnormálne, nezdravé a zničujúce. Ale prečo? Čo sa skrýva za toľkou trpkosťou, odkiaľ vlastne pramení? A kam až tá neznesiteľná choroba prerastie? Najnovšia hra Divadla Astorka Korzo '90 s názvom Ďakujem, že si ma zabil! je sondou do tragédie bytia jedného manželského páru.

16.02.2022 06:00
Divadlo Astorka Dakujem ze si ma zabil Foto: ,
Ady Hajdu ako Adam a Anežka Petrová ako Júlia v novej hre Divadla Astorka Ďakujem, že si ma zabil!
debata

Režisér Roman Polák svoju autorskú hru zveril Adymu Hajdu a Anežke Petrovej, ktorí divákov presvedčivo prevedú históriou jedného komplikovaného vzťahu. Spolužitie mladej ženy zhnusenej životom a zrelého, životom unaveného muža prináša, pochopiteľne, mnoho nástrah. Nie je to rovný pár: ona hľadá otca a on stratenú šancu. V tejto hre však nejde o nič banálne a žiadne klišé sa nekoná.

Adam (Ady Hajdu) je starnúci spisovateľ,... Foto: Ctibor Bachratý
DAKUJEM ZE SI MA ZABIL ady hajdu Adam (Ady Hajdu) je starnúci spisovateľ, uzavretý vo svojom vlastnom svete spomienok a bolestí.

Namiesto toho budú diváci svedkami pomalého, ale dôkladného duševného striptízu oboch postáv. Adam (Andy Hajdu) aj Júlia (Anežka Petrová a. h.) obnažujú každý svoje vlastné a aj ich spoločné rany, ktoré im osud uštedril. Zúria. Kopú a hryzú. A kvília od bolesti. Niekto sa jej bráni cynizmom, sarkazmom či pitím. Iný sa uzavrie a len ticho, bez účasti sleduje, čo sa deje vonku, mimo jeho sveta. Dokážu spolu prekonať priepasť, čo sa medzi nimi otvorila? Každým dňom akoby sa zväčšovala a je čoraz nebezpečnejšia, napätie rastie až má človek pocit, že tu nevyhnutne dôjde k tragédii. Lenže tá sa stala už dávno predtým.

Anežka Petrová ako Júlia v hre Romana Poláka... Foto: Ctibor Bachratý
DAKUJEM ZE SI MA ZABIL anezka petrova Anežka Petrová ako Júlia v hre Romana Poláka Ďakujem, že si ma zabil! v Divadle Astorka Korzo '90.

Adam je spisovateľ, čo nevychádza z domu. Na to, aby v spomienkach stretol tých, ktorých chce, to vraj nepotrebuje. Júlia si nedostatok spoločenského života kompenzuje v práci a v skupinke s priateľmi. Ich zážitky, s ktorými sa navzájom zverujú, sú občas zábavné. Väčšinou však nie.

Ďakujem, že si ma zabil!

Pozrite si snímky z predstavenia Ďakujem, že si ma zabil!

Fotogaléria
Adama (Ady Hajdu) v predstavení Ďakujem, že si...
Anežka Petrová ako Júlia, v pozadí Ady Hajdu...
+4Adam (Ady Hajdu) je v hre Dni noci a vášne...

Rozhovory sú čoraz viac intímne a čoraz ostrejšie. Obaja si na chrbte nesú svoj vlastný batoh výčitiek, prehier a bolesti. Ale ten najväčší náklad, pod ktorým obaja padajú, sa ukáže až neskôr. Pekne po poriadku, krok za krokom zo vzájomných dialógov lúštime ich minulosť a čoraz viac chápeme, prečo sa vnútorne zabíjajú. Tentoraz už každý sám. Akoby v nich zároveň pôsobila odstredivá aj dostredivá silia – niečo ich od seba nezadržateľne vzďaľuje a niečo pripútava.

43 bacova zena sirka 2x Čítajte aj Bačova žena má v činohre Slovenského národného divadla derniéru

„Nenávidím ťa!“ strieda otázka „Prečo ma tak nenávidíš?!“ Ani bujará zábava či občasné láskavosti nedokážu prekryť beznádej, ktorú cítia. Tú bolesť by potrebovali vykričať do celého sveta. Ale čo keď ich spoločným svetom je len jeden malý byt? Premelie sa v ňom všetko, od prvého rande, sexu, cez rodičov, priateľov a lásky. Na scénu sa tak dostávajú ďalšie zaujímavé osudy, hoci len sprostredkovane, cez spomienky hlavných hrdinov.

divasdlo nova scena Čítajte aj Recenzia: Sex pre pokročilých necháva manželské problémy dýchať

Apropo láska. Kedysi sa vraj viedli debaty, či človeka povznesie, alebo skôr zničí. O čo všetko musíme prísť, aby sa z nej vytratila radosť? A čo od nás žiada, aby sa k nám vrátila? Pieseň Rolling Stones I Can Get No Satisfaction zaznie na začiatku predstavenia a akoby predznamenávala vývoj situácie.

Anežka Petrová a Ady Hajdu v hre Romana Poláka... Foto: Ctibor Bachratý
DAKUJEM ZE SI MA ZABIL foto Ctibor Bachraty ue 225 Anežka Petrová a Ady Hajdu v hre Romana Poláka Ďakujem, že si ma zabil! v Divadle Astorka Korzo '90.

Hru Romana Poláka Ďakujem, že si ma zabil! uvádza Divadlo Astorka Korzo '90 v priestoroch Štúdia A2 – v Novom župnom divadle. Autor a režisér inscenáciu neodporúča divákom, ktorí sa chcú po práci zabaviť, ocenia ju skôr ľudia schopní počúvať zvláštne príbehy a vnímať svet predstáv, ktoré si divák môže premietať vo svojej hlave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Astorka Korzo '90