Novomestské divadlo otvára svoje brány. Pripravilo si autorskú hru zo stredoveku

Už vo štvrtok 28. apríla otvorí Stredisko kultúry Bratislava - Nové Mesto (BNM) vo svojich priestoroch na Vajnorskej Novomestské divadlo.

27.04.2022 10:00
Nomovestske divadlo Foto:
Nové Novomestské divadlo sa uvedie stredovekou drámou Jeruzalem anno 1187.
debata

Zakladateľmi novej divadelnej inštitúcie sú oceňovaný scenárista, režisér a producent Michael Sharmant, ktorý je zároveň jeho generálnym riaditeľom, a riaditeľka Strediska kultúry BNM Mária Priečinská.

Pri príležitosti slávnostného otvorenia divadla uvedú v predpremiére 28. apríla inscenáciu Jeruzalem anno 1187. Premiéra sa uskutoční v piatok 29. apríla. Ide o autorské dielo, ktoré je špeciálne vytvorené pre Novomestské divadlo. Dráma je exkurziou do stredoveku, ktorý sa až nápadne podobá realite dneška. Diváci sa tak môžu tešiť na tému informačnej vojny, korupcie či elít, ktoré sa neštítia vraždiť svojich oponentov. Inscenácia obsahuje aj jemné kaskadérske a pohybové prvky.

POSLEDNA BARONKA Marta Sládečková Čítajte aj Do Astorky prišla Posledná barónka

O scenár a réžiu sa postaral Michael Sharmant, ktorý divadelne debutoval v roku 2019 v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava s inscenáciou Príbeh Zeme. Sharmant pôsobil v Londýne, kde sa učil od velikánov súčasného umenia, akými sú Eddie Hamilton, Steven Knight, Andy Serkis, Maeve Murphy či Pawel Pawlikovski. Podieľal sa na vyše 200 produkciách a pôsobil tiež ako kastingový režisér na pripravovanom filme s Justinom Timberlakeom.

Jiří Menzel Čítajte aj Divadlo Bez zábradlí predstaví tvorbu oscarového režiséra Jiřího Menzela

Kostýmy a masky mala na starosti umelecká výtvarníčka, vizážistka a prezidentka Asociácie bodypainterov Slovenska Marta Gejdošová. Autorskú hudbu k predstaveniu vytvoril Peter Bažík, spevák, skladateľ, multiinštrumen­talista a víťaz česko-slovenského X Factoru. V inscenácii sa predstaví v role eminencie. O scénu sa postaral kreatívny tím Ivana Kopu.

V inscenácii účinkujú Dušan Cinkota, Roman Pomajbo, Lívia Bielovič, Petra Palevičová, Dávid Árva a ďalší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Novomestské divadlo