Na Stene slávy v DAB pribudlo meno Dariny Károvej

Na Stene slávy vo foyer Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre pribudlo meno ďalšej osobnosti. K významným postavám slovenského dramatického umenia sa zaradilo meno dlhoročnej dramaturgičky DAB a riaditeľky festivalu Divadelná Nitra Dariny Károvej.

01.05.2022 10:00
31 darina karova Foto:
Darina Kárová ako riaditeľka medzinárodného festivalu Divadelná Nitra.
debata

Štúdium divadelnej vedy na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave absolvovala v roku 1974. Od roku 1975 do roku 1998 pôsobila ako dramaturgička DAB. Výrazne prispela k obdobiu, ktoré dnes nazývame ‚zlatou érou‘ DAB. Aj jej zásluhou sa nitrianske divadlo v období komunizmu zaradilo medzi najvýznamnejšie divadlá vtedajšieho Československa, uviedla projektová manažérka DAB Slavka Civáňová.

ŠDKE borodac Čítajte aj Začína sa tridsiata Divadelná Nitra

Darina Kárová v roku 1992 založila a dodnes vedie Medzinárodný festival Divadelná Nitra, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie divadelné festivaly v strednej Európe. Vedie a organizuje aj mnohé medzinárodné projekty, vzdelávacie programy, konferencie, workshopy či semináre zamerané na oblasť súčasného divadla a kultúry.

Divadlo Andreja Bagara Čítajte aj Nová inscenácia v DAB rozpráva príbehy niekoľkých hereckých generácií

Počas svojej kariéry zastávala aj post generálnej riaditeľky sekcie umenia na Ministerstve kultúry SR. Pôsobila tiež ako predsedníčka Združenia divadelníkov na Slovensku, dramaturgička Slovenského národného divadla v Bratislave a ako externá pedagogička divadelnej fakulty VŠMU v Bratislave.

20 NORMA Foto-Dodo Samaj  1 m Čítajte aj Zmena programu vyhradená, Divadelná Nitra bude

Projekt Stena slávy vznikol počas 70. jubilejnej sezóny DAB a prezentuje do kameňa vytesané mená osobností. Sú medzi nimi herci, režiséri, dramaturgovia a scénografi, ktorých život a dielo sú spojené s DAB v Nitre. Aktuálne je na nej uvedených už 57 mien.

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Andreja Bagara v Nitre